MALAYSIA
SITE

Algemeen
-- Afdingen
-- Batik
-- Boeken
-- Chinese Maleiers
-- Chinees Nwjr 2024
-- Drinkwater
-- Feesten in Maleisië
-- Fietsen in Maleisië
-- Geschiedenis Maleisië
-- Homestay in Maleisië
-- Klimaat en Geld
-- Kid Club Maleisië
-- Koning - de huidige
-- Koophuis Maleisië
-- Meren in Maleisië
-- Pasar Malamhom
-- Pensioen Maleisië
-- Politiek Maleisië
-- Studeren Maleisië
-- Strandhotels Maleisië
-- Telefoneren
-- Tips
-- Trouwen Maleisië
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

Geschiedenis van Maleisië

"Stenen bijlen uit ontstaan der mensachtigen, waarschijnlijk Homo erectus, zijn opgegraven in Lenggong. Ze dateren uit 1,83 miljoen jaar, het oudste bewijs van mensachtige bewoning in Zuidoost-Azië. Het vroegste bewijs van moderne menselijke bewoning in Maleisië is de 40.000 jaar oude schedel opgegraven uit de Niah Caves in het huidige Sarawak, bijgenaamd "Deep Skull"."


Niah Caves


Het Oude Maleisië : 35,000 BC - 100 BC
We weten dat de homo sapiens al lange tijd in Maleisië moet hebben geleefd. Het oudst, bekende bewijs van menselijke bewoning is een schedel, die in de grotten van Niah in Sarawak is gevonden. Deze is gedateerd op 35.000 jaar voor Christus. Op het schiereiland heeft men stenen gereedschappen en werktuigen uit de steentijd gevonden, van zo'n 10.000 jaar voor Christus. Sommige archeologen vermoeden, dat ze daar zijn achtergelaten door de voorlopers van de Negrito inboorlingen - één van de eerste groepen, die op het schiereiland woonden.

We weten ook dat ongeveer 2500 jaar voor Christus een veel meer technisch ontwikkelde groep naar het schiereiland emigreerde vanuit China. Ze worden Proto-Maleiers genoemd. Het waren voornamelijk zeelieden en boeren. Door het gebruik van nieuwe gereedschappen, die ze meebrachten ontstonden er nieuwe ontwikkelingen. De primitieve Negritos werden naar de heuvels en jungles verjaagd.
Er volgde een periode met veel veranderingen: nieuwe volkeren vermengden zich en er ontstond een andere groep, de Deutero-Maleiers. Ze waren een combinatie van vele volkeren - Indiërs, Chinezen, Siamezen, Arabieren, en Proto-Maleiers. Ze beheersten het gebruik van ijzer. In combinatie met de volkeren van Indonesië vormden de Deutero-Maleiers de basis voor de groep, die we vandaag gewoon de Maleiers noemen.

De Hindoe Koninkrijken 100 voor Chr. - 1400 na Chr.
Hun boten zeilden over de baai van Bengalen door de betrouwbare wind van de zuidwestelijke moesson naar Kedah. Nabij de Gunung Jerai in de Bujang Vallei zijn vele opgravingen van Hindoe graftempels (lees hierover meer). Ze arriveerden voor het eerst rond 100 voor Christus. Wat ze daar tegenkwamen, zal waarschijnlijk nooit bekend worden, maar het is zeker dat het een lucratieve reis was voor de handelaren. Vanaf dat moment groeide steeds de stroom van Indiase handelaren op zoek naar goud, aromatisch hout en specerijen.

Deze goederen waren niet de enige items, die in de havens van het schiereiland werden geruild. De Indiërs brachten ook een doordringende cultuur mee. Het Hindoeïsme en het Boeddhisme werden over het land verspreid. Hierdoor werden er tempels gebouwd en Indiase tradities volgden.

Andere lokale koningen stuurden afgezanten naar het schiereiland en zij waren onder de indruk van de efficiëntie van de hindoe-rechtbanken. Al snel begonnen ze zichzelf "Radjah" (vorst) te noemen en begonnen recht te spreken. Ze namen het beste over, van wat de Indiase overheid te bieden had. Historici noemen deze periode van koninkrijken meestal "Indianised Kingdoms".
Vandaag is het meest zichtbare voorbeeld van de vroege Indiase invloeden de Maleise huwelijksceremonie. Deze is zeer vergelijkbaar met die van India.
xx

Koloniaal Maleisië 1511 - 1957 na Chr.
De Portugezen bouwden een enorm fort in Melaka - A Famosa - dat door de Nederlander veroverd werd in 1641. Hiermee hadden de Nederlanders een bijna exclusieve "slot op de deur" van specerijenhandel tot 1785. Toen kreeg de Britse East India Company van de sultan van Kedah toestemming om een fort te bouwen op het eiland Penang.

De Britten waren hoofdzakelijk geïnteresseerd in een veilige haven voor schepen, die op weg waren naar China. Maar toen Frankrijk in 1795 Nederland bezette, werd de rol van Engeland in de regio versterkt. In plaats van Melaka aan de Fransen te overhandigen, kwam men met de Nederlandse regering in ballingschap overeen om Engeland tijdelijk de haven te overhandigen. De Britten gaven de stad terug aan Nederland in 1808, maar het werd al snel weer aan de Britten gegeven (1824), in ruil voor de handel op de stad Bencoolen, Sumatra.


De Vlaamse kartogaaf Barent Langenes: kaart van Malacca, getekend in 1598

De Nederlanders controleerden nog steeds grotendeels de regio. In 1819 stuurde Groot-Brittannië Sir William Raffles om een handelspost te stichten in Singapore. Deze drie Britse kolonies -Penang, Malakka en Singapore - bekend staan bekend als de "Straits Settlements". Terwijl de Europese mogendheden hun regionale schaakspel speelden, regelden de lokale Maleis sultanaten hun eigen zaken. Nadat Melaka werd veroverd, werd het nieuwe islamitische handelscentrum Johor, dan later weer Perak. Zowel de Minangkabau Immigranten uit Sumatra en de Buginezen uit Celebes emigreerden in grote aantallen naar het schiereiland. Deze namen hun eigen cultuur mee, die zich ook weer vermengde. In jaren van 1860, begonnen een aantal Maleise koninkrijken met elkaar te vechten om de controle over de troon van Perak te krijgen. Hierdoor warren er veel onlusten in de regio en dit inspireerde Groot-Brittannië om in te grijpen. Dee Maleise heersers werden min of meer gedwongen om een vredesverdrag te ondertekenen. Deze staat bekend onder naam: Pangkor Agreement (1874). Het verdrag, niet verwonderlijk, gaf Groot-Brittannië een veel grotere rol in de regio - een rol die men nodig zou hebben om haar monopolie op de enorme hoeveelheid tin te behouden, die op het schiereiland gedolven werd.

In combinatie met de kracht van de Witte Rajas in Borneo, regeerde Groot-Brittannië over het toenmalige Maleisië tot de Japanners het land binnenvielen. Ze werden in 1942 weer verdreven. Gedurende deze tijd, vluchtte grote aantallen Chinezen naar de jungle en boden daar gewapend verzet tegen de Japanners. Dit zou na de oorlog uiteindelijk de basis zijn voor de beruchte communistische opstand. In 1945, toen de Tweede Wereldoorlog eindigde, hervatte Groot-Brittannië opnieuw de controle, maar de Maleise onafhankelijkheidsbeweging was volwassen geworden en organiseerde zich in een alliantie onder Tunku Abdul Rahman. Toen de Britse vlag uiteindelijk werd gestreken in Kuala Lumpur op het Merdeka-plein in 1957, werd Tunku Abdul Rahman de eerste premier van Maleisië.


De onafhankelijkheidsceremonie in het Merdeka Stadion, 31 augustus 1957.

 

 

 

Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite