MALAYSIA
SITE

Kuching
-- Kuching
-- Kuching Airport
-- Kuching Bus Station
-- Kuching Cultural Village
-- Kuching Crocodiles
-- Kuching D. Hana Brug
-- Kuching Hotels
-- Kuching Plattegrond
-- Kuching Shopping
-- Kuching - Sibu (Ferry)
-- Kuching Watertaxi's
-- Semenggoh
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

KUCHING

"Kuching is de hoofdstad van de staat Sarawak en met ongeveer 425000 inwoners een grote stad. Wat al snel opvalt, zijn de beelden van katten die je overal ziet. Kucing betekent dan ook kat in het Maleis. De stad wordt doorsneden door de Sarawak rivier. De beide zijden zijn heel verschillend en hebben zelfs hun eigen burgemeester. De zuidzijde wordt met name bewoond door Chinezen en is de zijde waar zich de winkels bevinden en het hotel waar wij overnachtten. Langs de Sarawak rivier ligt het Waterfront en zijn diverse voedselstalletjes te vinden. Zeker de moeite waard om te bezoeken."

 

De hoofdstad Kuching heeft ongeveer 350.000 inwoners. Maar met de voorsteden erbij komt men wel tot 1 miljoen! De stad wordt ook wel eens "Cat City" (Stad van de Katten) genoemd. Het Maleise woord voor "kat" is "kuching", hoewel hier op Borneo het woord "pusa" voor het woord "kat" wordt gebruikt.
Anderen denken weer, dat de naam uit het Chinees afkomstig is. In de taal betekent "kuchin" -haven. 
Kuching is een gezellige stad gelegen aan de zuidelijke oevers van de Sarawak rivier, waar het plezierig vertoeven is. De westerse invloed is niet te missen, want de stad was lange tijd de residentie van de "Witte Radja's van Sarawak". Aan de noordelijke oever liggen enkele bezienswaardigheden, zoals Fort Margherita.

Kuching is heel erg uitgestrekt. Het heeft een grote oppervlakte. Er zijn grote parken en recreatiegebieden, die de verschillende wijken met elkaar verbinden.
Het belangrijkste gedeelte van de stad is aan de zuidkant. Daar zijn de markten, hotels en nachtclubs. Deze bevinden zich aan de waterkant (waterfront). Dit is het mooiste gedeelte van de stad.


Over de glinsterende meanderende rivier glijden houten sampans, de traditionele boten.
Aan de overkant van de rivier de Sarawak ligt regenwoud in diverse groene tinten.

 

De levendige waterfront boulevard is nu de populairste de ontmoetingsplaats van de stad met zijn eettentjes, tuinen met bougainvilles en palmen. Er staan banken langs de oevers, waar je voorbijgaande mensen kunt bekijken.
Achter waterfront vind je de gezellige straatjes met o.a. antieke winkels en een klokkentoren. Het merendeel inwoners van Kuching zijn van Chinese afkomst. Het is dus ook geen wonder, dat je veel Chinese restaurants en winkeltjes in de stad vindt. Je vindt in de stad ook een aantal inwoners uit India. Deze concentreren zich rondom de kleurrijke India Street.
De meerderheid van de Kuchingers spreekt Bahasa Melayu en Engels. Engels wordt als taal tussen de verschillende volkeren het meest gesproken.
Vlakbij en drenzend aan het Waterfront is de Main Bazaar. Dit is de oudste straat van de stad en het hart van het oude Kuching. Het heeft een aantal schitterende voorbeelden van Chinese Shophouse architectuur, waarvan winkel al vele generaties lang door dezelfde familie worden bewoond.
Deze families hebben nog steeds de traditionele ambachten, zoals tinsmid, timmerman of handelaar. De grootste concentratie aan antiek- en handwerkwinkels van Kuching vindt u hier. De klanten kunnen uitrusten tussen hun aankopen door in een aantal ouderwetse koffiehuizen met mooie lambrisering en marmeren tafels. Jalan Carpenter, die parallel loopt aan de Main Bazaar, heeft een vergelijkbare selectie winkeltjes en koffiehuizen, alsook eetstalletjes en twee kleine Chinese tempels. Als u naar een modern winkelcentrum wilt, kunt u naar The Spring, Riverside Shopping Complex, of de Boulevard Shopping Mall.
Je kunt ook weer naar de avondmarkt in Kai Joo Lane. Deze was vanwege bouwactiviteiten gesloten, maar is tegenwoordig weer open. De buurt spreekt over een straatfeest.

Kuching, de hoofdstad van Sarawak op Maleisisch Borneo, is vooral beroemd om haar koloniale verleden. Bezienswaardigheden van deze stad, zoals onder meer de prachtige negentiende-eeuwse Victoriaanse architectuur en het schitterende Sarawak museum zijn zeker het bezoeken waard tijdens uw Maleisiëreis. Kuching is een prima startpunt voor uw reis door Sarawak. 
Van Verre Reizen organiseert individuele reizen op maat naar Maleisië. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar Azië, met een groot reisaanbod naar Maleisië. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw uniekeMaleisië reis samen. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige Maleisië.

Siniawan is een oude en eens vergeten stad op 21 km afstand van Kuching. De afgelopen jaren zijn er inspanningen gedaan om de tradities en de cultuur nieuw leven in te blazen, evenals de "Night Market" van deze oude stad. Dit resulteerde in de komst van toeristen. Ze komen 's avond en in de weekenden hier naar toe. De lokale economie is hierdoor sterk verbeterd.
Siniawan is goed om 's nachts te zien, maar nog beter is het om de plaats overdag te bezoeken ... de oude houten winkelhuizen zijn goede verhalenvertellers.

Enkele bezienswaardigheden in Kuching:

Het Sarawak Museum
Hier krijg je een idee van het traditionele leven in Sarawak. Het is het oudste museum op Borneo. Het werd geopend door de Witte Radja in 1988. Het gebouw werd gebouwd om permanent lokale inheemse kunst en ambachten en collecties van lokale dieren te huisvesten en tentoon te stellen.
Op de begane grond van het museum bevinden zich de collectie natuurlijke historie en exemplaren van de Sarawak-fauna - reptielen, zoogdieren, vogels, enz., Allemaal vakkundig voorbereid en gemonteerd voor weergave. De westelijke vleugel van het museum huisvest de Shell-tentoonstelling over de aardolie- industrie van Sarawak.
De eerste verdieping heeft exposities van etnografische artefacten van de inheemse volkeren, zoals modellen van de verschillende soorten longhouses, muziekinstrumenten, verschillende soorten vissen en dierenvallen, handwerk, modellen van boten en andere.
In de stad bevindt zich ook een kattenmuseum. Misschien de beste plek om meer te leren over de stad.


Cat Museum

Het Fort Margherita
Deze kleine vesting werd pas in het jaar 1879 door Charles Brooke gebouwd, als bescherming tegen aanvallen van piraten. Het fort heeft de stijl van een Engels kasteel. Het fort is vernoemd naar zijn Margaret. Het is gebouwd op een heuvel met uitzicht op de Sarawak-rivier en ligt aan de noordoever tegenover het toen snel uitbreidende stadscentrum van Kuching. Het fort was goed uitgerust om de hoofdstad te beschermen tegen invasies over de rivier.
Tegenwoordig is het fort een politiemuseum, waar de teksten bij de tentoongestelde voorwerpen waarschuwen tegen de gevaren van het communisme en drugs.

De Astana
Zo noemde men de residentie van de beide laatste "Witte radja's van Sarawak". De Astana is een paleis in Kuching aan de noordelijke oever van de rivier de Sarawak, tegenover de waterfront van Kuching. Het is de officiële residentie van de Yang di-Pertua Negeri Sarawak, de gouverneur van Sarawak. De naam is een variatie op 'istana', wat 'paleis' betekent.
Het werd in 1870 gebouwd door de tweede Witte Radja , Charles Brooke , als huwelijksgeschenk aan zijn vrouw, Margaret Alice Lili de Windt. Het paleis is normaal niet open voor het publiek, hoewel de aangelegde tuinen te bezoeken zijn. Ze zijn te bereiken met een boottocht over de Sarawak-rivier.

Het justitiegebouw
De zetel van het hooggerechtsgebouw wordt in Kuchings tot de opvallendstegebouwen gerekend. Dit "Court House" was de zetel van de regering toen Brookes aan de macht was. De klokkentoren werd later toegevoegd.

De Tua Pek Kong Tempel
De oudste Chinese tempel in Kuching. Het is taoïstische tempel met uitzicht op de rivier de Sarawak. De tempel ligt naast het Hilton hotel, vlakbij de waterfront en heeft met uitzicht op de rivier.
Verschillende bronnen geven verschillende data over het moment waarop de tempel daadwerkelijk werd gebouwd, maar de eigen brochure van de tempel vermeldt als datum 1770. Iedereen is het er echter over eens, dat de tempel vóór de 19e eeuw moet zijn gebouwd.
Tua Pek Kong is de belangrijkste godheid van de tempel. Bodhisattva's zoals Guan Yin en Kshitigarbha worden ook in deze tempel vereerd. Vier belangrijke festivals worden jaarlijks in deze tempel gehouden, dat is de verjaardag van Tua Pek Kong, de geboortedag van Tua Pek Kong's tijger (waarop hij rijdt), het Hungry Ghost Festival en de Ascencion Day van Tua Pek Kong.

De Hong San Tempel
De Hong San Tempel is gebouwd ter ere van de god Kuek Seng. Van deze god wordt verteld, dat hij alle wensen van iedereen vervult, die erom vragen.
Deze mooie Hokkien Chinese tempel met ingewikkelde dakdraken werd omstreeks 1840 gebouwd en werd volledig gerestaureerd in 2004. Er is in april een groot feest. Er is dan een lange optocht van praalwagens, leeuwen en drakendansers en anderen, die zich een weg banen door de stad met daarachter het altaar van Kong Teck Choon Ong, de godheid van de tempel.

De Staatsmoskee van Sarawak
Deze kun je niet over het hoofd zien en ligt aan de Petra Jalan in het noorden van Kuching. Deze prachtige moskee heet Masjid Bandaraya. Het is een indrukwekkende roze moskee met gouden koepels. Niet ver hier vandaan is het busstation.
De moskee wordt liefdevol 'Masjid Lama' (oude moskee) genoemd. Echter....... hij werd in 1968 gebouwd ter vervanging van de originele oude houten moskee, die in 1852 was gebouwd.
Het is beste te bewonderen vanaf de rivier. De vergulde koepels maken het tot één van de meest opvallende bezienswaardigheden van de stad, met name bij zonsondergang.

De beste selectie goede hotels in Kuching <klik>

 


De Tua Pek Kong Tempel

 

 

   Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite