MALAYSIA
SITE

Melaka
-- A'Famosa Waterpark
-- Cheng Hoon Teng
-- Dutch Burgers
-- Geograhér Café
-- Melaka - Ontdekken
-- Freeport Outlet
-- Hop-on Hop-off Bus
-- Hotels
-- Jonker Street (Walk)
-- Krokodillenboerderij
-- Maritiem Museum
-- Melaka - KL by bus
-- Melaka - Nu
-- Melaka - Vroeger
-- Melaka - Plattegrond
-- Menara Taming Sari
-- Monorail
-- River Cruise
-- Pulau Besar
-- Pulau Udan
-- Puri Hotel
-- St. John Fort
-- VOC
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

Melaka

koloniale geschiedenis

"Ons eerste doel is natuurlijk het Stadthuis, dit is één van de oudste Nederlandse gebouwen in het Oosten en is een replica van het Stadhuis in Friesland. De renovatie is een aantal jaren geleden voltooid door medewerking van de stad Hoorn. Het is schitterend om een stukje Nederlandse historie in het Oosten te zien, al was het niet altijd pais en vree. Na het Stadthuis zijn wij door de Jonker street en van Diemen street gewandeld richting een Chinees huis dat nu als museum dienst doet. Het huis geeft een goede weergave van de rijke, letterlijk, geschiedenis van Melaka."


St. Pauls Church boven op de heuvel met de vesting er omheen. Links de Malacca rivier

Melaka ligt ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Kuala Lumpur. Over de snelweg ben je binnen twee uurtjes in Melaka. In het centrum van de stad zijn diverse hotels, waarvan sommige met een spandoek een "promotion rate" aankondigen. Een kamer met ontbijt en tax wordt je aangeboden voor RM 100. Waarom zou je dus niet één nachtje verblijven in deze historische stad? Niet meer; dat wordt teveel! Dan zou de rest van Maleisië tekort doen.

Melaka in de loop der eeuwen diverse overheersers gehad: Chinezen, Portugezen, Hollanders en Engelsen. Het was vroeger een strategische plek aan de Straat van Melaka. Het lag aan de specerijenroute naar China, de wind stond er voor zeezeilers altijd goed en de stad kon veiligheid garanderen. Geen wonder, dat men in deze stad ging provianderen. Het was een strategische stad voor degenen, die de specerijenroute wilden beheersen. Daarom heeft Melaka sinds 1400 diverse bezetters gehad en kon het tot een groot handelscentrum uitgroeien.

Melaka is een interessante stad om te bezoeken: in de loop der eeuwen heeft het diverse overheersers gehad: Chinezen, Portugezen, Hollanders en Engelsen. Dit is terug te zien aan interessante historische gebouwen. De Hollandse invloed is hier ook duidelijk merkbaar. Hier vindt u restanten uit het VOC-tijdperk. Het oude Stadthuys en Jonker Street herinneren aan de Nederlandse kolonisten.

De Portugezen veroverden in 1511 Melaka. Op de helling van een heuvel (St. Pauls Hill) bouwden ze een fort: "A Famosa". Later werd dit uitgebreid, zodat de vesting de gehele heuvel omvatte. Binnen de muren waren twee paleizen, een kasteel, een vergaderzaal voor de Portugese Raad van State en vijf kerken. Jammer, dat er nu nog alleen de "Porta de Santiago" te zien is: een poort zonder muur, die naar het fort leidde.
Toen de Nederlanders in Maleisië aankwamen, werden ze met veel enthousiasme ontvangen door de lokale bevolking in de hoop dat de gehate Portugezen door de nieuwe Europeanen zouden worden afgezet.

 


Na een beleg van 7 maanden veroverden de Hollanders van de VOC in 1641 het fort. De stad was toen echter niet meer zo rijk en welvarend. Na de verovering door de VOC konden de Nederlanders met de herbouw beginnen. De muren werden hersteld, bastions kregen een andere naam en er werd een gracht om de vesting gegraven met een ophaalbrug. Op het hoogtepunt had Melaka een garnizoen van 550 Nederlanders.
Het leven voor de Nederlandse topambtenaren was goed, maar de lager gerangschikte werknemers van de VOC leden onder hun ambtstermijn in Melaka. Er was een tekort aan basisvoorraden door het vergaan van schepen, piraterij en weinig mensen waren bereid buiten het fort te werken uit angst voor wilde dieren en de felle Minangkabauers, die zich net ten noorden van Malakka hadden gevestigd.

Ondanks, dat alles herbouwd was, ging het met de welvaart bergafwaarts. De Nederlanders hadden slechts één doel: de specerijenhandel veilig stellen en concurrenten uitschakelen.
In augustus 1795 namen de Engelsen (East India Company) Melaka in bezit. Nederland had in die periode in Europa problemen met Frankrijk (Napoleon). Men bekommerde zich minder om deze onbelangrijke buitenpost. Jammer genoeg besloten de Engelsen de muren en poorten op te blazen.

Gezicht op Malakka over de Sungei Melaka.


Een blik vanaf de Sungei Melaka naar de stadspoort in het midden(D). Iets meer naar links zie je het huis van de gouverneur (B), dat later "Stadhuys " wordt genoemd.
Op het topje van de heuvel zie je St. Pauls Church. Onder de kerk zie je een klein fort, dat Misericordia of "Slavenburg" wordt genoemd. Hier bewaakten de Portugezen hun slaven.  In de Nederlandse tijd was dit munitiedepot.
De versterkingen rechts zijn Punt Middelburg (E) en Frederik Hendrik (F).

De bezienswaardigheden van Melaka liggen op korte afstand van elkaar. Allemaal dicht bij elkaar. Ze concentreren zich dus rond de heuvel, waar vroeger de vesting lag. Vlakbij de belangrijke Melaka-rivier, die vroeger zo belangrijk was, waar jonken en zeilschepen aan de oever lagen afgemeerd en zeelieden elkaar op de kade konden ontmoeten.

Maleisië reizen

Wat moet je bezoeken? 

Alles rondom St. Pauls Hill. Dit zijn: het Stadthuys, Klokkentoren, Christ Church. Deze gebouwen zijn dieprood, wat kenmerkend is voor de Nederlandse bouwstijl in die periode. Het Stadthuys was de residentie van degouverneur.
Een brede trap leidt tegenwoordig naar een museum, die de moeite waard is. Bij de rotonde (met een windmolen!) vind je verder nog een Klokkentoren en Christ's Church. Bovenop de heuvel vind je St. Pauls Church. Deze is door de Portugezen gebouwd; er liggen Nederlanders in begraven en het heeft een Engelse naam. Aan de voet van de heuvel heb je de "Porta de Santiago".
Niet ver hier vandaan vind je de Menara Taming Seri (rond draaiende toren) en het Maritiem Museum.
 
Aan de overzijde van de rivier zijn nog enkele straten, die vroeger een Nederlandse naam hadden: Heerenstraat (Jalan Tun Cheng Lok) en Jonkerstraat (Jalan Hang Jebat). In Jonkerstraat kun je onder andere antiek kopen, maar de prijzen zijn net zo hoog als in Nederland. 's Avonds is er een prachtige avondmarkt, die het bezoeken waard is. In één van de zijstraatjes van Jonkerstreet vind je op de hoek het over bekende Géographer Café. Rust hier wat uit!

Een selectie van de beste hotels in Melaka <klik>

Melaka / Malacca /Melaka
Tegenwoordig heet de stad: Melaka
Tijdens de Britse overheersing geschreven als "Malacca".
Tijdens de Nederlandse overheersing werd het geschreven als "Malakka" (of zelfs als "Slavenburgh").
Door de Moren werd het als "Mulaqua" geschreven.

 

     

 

  Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite