maleisieonline

Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gua Musang - Raften
-- Gua Musang - Rotsklimmen
-- Honingbeer (Sun Bear)
-- Jerantut
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah (Olifanten)
-- Neusaap
-- Neushoorns (Sumatraanse)
-- Neushoornvogel (hornbill)
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey (Apen)
-- Sungai Ketiar (Olifanten)
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara - Backpack
-- Taman Negara -K. Tahan
-- Taman Negara -M. Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini (Lake Chini)
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Sabah
Sarawak
Kedah
Labuan
Sepang
Maleisië Specialisten
Maleisië met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Kancil

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Tickets Maleisië
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 



 

NEUSAAP
Nasalis Larvatus of Proboscis Monkey

De neusaap is een opvallende aap, die alléén voor komt op Borneo. Sommigen vinden hem grappig, anderen weer lelijk. Je zult ze vooral in mangroves en moerassen aantreffen. Daardoor zijn het goede zwemmers. Er zijn exemplaren 'opgevist' die zich kilometers ver op zee bevonden. Hij heeft zwemvliezen tussen de tenen en zwemt vaak tussen eilandjes. Ook kan hij rechtopstaand door laag water waden.

Ze leven van bladeren (mangrove), vruchten en bloemen. Het zijn dus vegetariërs. Als je er eentje wilt zien, dan maak je dus meer kans in een boot dan op het vasteland. De beste momenten om ze te zien zijn trouwens ‘s ochtends na zonsopgang en ‘s avonds voor zonsondergang.


De lokale bevolking noemt deze aap "Monyet Belanda of Orang Belanda", wat Hollandse aap betekent. Dit zei men men vroeger, als grap over de Europese handelaars/ missiepaters en kolonisten. Beide (de apen en de handelaars/ missiepaters/ kolonisten) waren harig, hadden grote rode neuzen en ronde buiken. De neus van de neusaap is zo opvallend, dat we vaak vergeten, hoe kleurrijk ze zijn met hun warm roodbruine vacht.

 

 

Ze hebben een crèmekleurige borst met lange, grijze mouwen en sokken (poten) en een lange witte staart. Ze hebben oranje schouders een pet van donkerrode kleur.
 

 


Neusapen verdedigen hun groep fel tegen indringers. Daarbij slaken ze een toeterend gebrul. De neus die gewoonlijk slap naar beneden hangt, staat bij het schreeuwen recht vooruit. Waarschijnlijk versterkt hij ook het geluid. Een verklaring voor de grote neus van het mannetje is seksuele selectie: volgens deze theorie zouden vrouwtjes een voorkeur hebben om te paren met een mannetje met een grotere neus, waardoor de apen met een grotere neus een grotere kans hadden om hun genen door te geven.
Ze leven in groepen van 10 tot 30 apen. Maar het lidmaatschap van een groep is niet voor eeuwig. De apen lopen geregeld over naar een andere groep.

Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een uitgesproken neus. Die van de mannelijke neusaap is echter een stuk groter dan die van de vrouwelijke neusaap. Bij mannetjes is de neus groot en hangt ie naar beneden. Bij vrouwtjes is het eerder een stompneus. Kleintjes hebben een wipneus.
De staart wordt bijna net zo lang als de rest van het lichaam, 50 tot 75 centimeter. Mannetjes worden veel groter dan vrouwtjes.

De neusaap is tegenwoordig een bedreigde diersoort. In 1977 werden er in Sarawak nog zo'n 6400 neusapen geteld. Dat aantal is drastisch verminderd. Naar schatting leven er u nog zo'n 1000 in Sarawak. Verder komt de neusaap nog voor in Sabah (zo'n 2000) en op Kalimantan (Indonesisch Borneo). Hier schijnen er nog zo'n 4000 te leven. Een volwassen mannetje weegt ongeveer 24 kilo. Twee keer zoveel als een vrouwtje.
Ze worden gemiddeld zo'n 15 - 20 jaar oud. De vijand van de neusaap is het luipaard, de krokodil en de mens.

Tegenwoordig wordt veel bos gekapt voor oliepalmplantages, waardoor veel van het leefgebied van de neusaap en andere inheemse dieren (o.a. orang oetan)is verdwenen. De grootste afnemer van deze palmolie is Nederland, maar ook Engeland importeerde veel. Ook wordt er op de neusaap gejaagd.
Met het verkleinen van hun leefgebied (habitat), verdwijnen ook de neusapen.


 

Op Sarawak kun je de neusaap vinden in het Bako National Park, dat op een uurtje rijden van Kuching ligt. In Sabah is het Labuk Bay Sanctuary in Sandakan een ideale plaats om er te zien. Ook in het dorp Sukau (bereikbaar via de weg vanuit Sandakan of per boot over de Kinabatangan rivier) kun je neusapen vinden. En nog verder van de beschaving vind je de Danum Valley Conservation Area.

 

 

 

    Ben van Wijnen

 

Copyright © 2001 - 2017 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite