MALAYSIA
SITE

Chinees Nieuwjaar
--  2019  Jaar van het Zwijn
--  2020  Jaar van de Rat
--  2021  Jaar van de Os
--  2022  Jaar van de Tijger
--  2023  Jaar van het Konijn
--  2024  Jaar van de Draak
--  2025  Jaar van de Slang
--  2026  Jaar van het Paard
--  2027  Jaar van het Schaap
--  2028  Jaar van de Aap
--  2029  Jaar van het Haan
--  2030  Jaar van de Hond
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Maleisië Specialisten
Maleisië met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Reisaanbiedingen
Links
Contact
  

Chinees Nieuwjaar

Het jaar van het Zwijn 2019
(lees het sterrenbeeld)

5 februari 2019


Dit jaar wordt een héél speciaal jaar: het jaar van het Zwijn.

Het Zwijn
2019, 2007, 1995, 1983, 1971, 1959, 1947

Het zwijn is één van het betrouwbaarste teken (dieren) van de dierenriem. Ze zijn intelligent, verdraagzaam en ook nog eens gezellig. Gezegend met gezond verstand en veel smaak voor de esthetica. Zwijnen zijn loyaal en goedaardig. Niettemin ietsje pietsje ouderwets, maar zij, die geboren onder het teken van het zwijn zijn, spreiden een standvastigheid, geduld en weerstandsvermogen tentoon. Zwijnen zijn ook altijd gelukkig en vinden ook altijd een gelukkig gesternte boven zich, als zij dat nodig hebben. Zij hebben een fijn gevoel voor de heerlijke dingen in het leven. Jammer genoeg, kan zijn hang naar een hogere levensstijl zijn gevoelens overheersen. Zij hebben een groot hart, maar dat kan onnodig ingewikkeld worden. Hun behoefte aan luxe maakt hen een snob, ze worden vrekkig en verwaand. Zwijnen zijn lichtgelovig en naïef en vinden het moeilijk om de onvolmaaktheden in hun wereld te begrijpen..

Mensen geboren in het Jaar van het Zwijn zullen het goed doen als restaurateur, musicus, onderzoeker, technicus, arts, maatschappelijk werker, binnenhuisarchitect, kok, tuinman, entertainer, traiteur, en ambtenaar. Het Zwijn is geduldig en vriendelijkheid en ze doen het goed in hun carrière.


Beroemde mensen geboren in het Jaar van het Zwijn:

Koningin Maxima, Rafael van der Vaart, Won Yip, André van Duyn, Elton John, Albert Schweitzer, Johan Cruijff, Klaas-Jan Huntelaar, Diederik Samsom, Arnold Schwarzenegger, Pernille La Lau, David Bowie, Hillary Clinton, Quinty Trustfull, Dudley Moore, Richard Krajicek, Wendy van Dijk, Sylvana Simons, Elton John, Chris Zegers, Ernest Hemingway, Sanne Wallis de Vries, Angela Groothuizen, Peter Lusse, Daniël Lohues, Paulien Huizinga, Luciano Pavarotti, Anny Schilder, Robin van Persie, Anniko van Santen, Reinoud Oerlemans, Ricky Martin, Rick Engelkes, Elsemieke Havenga, Selena, Mylène de la Haye, Robert Kuok, Anwar Ibrahim, Marcella Mesker, en Bastiaan Ragas.

 

De "Best Love Match" van het Zwijn: Zwijn en Konijn: Het is een zeer geschikt paar. Het Zwijn waardeert de goede smaak van het Konijn. Het konijn heeft veel begrip voor het Zwijn.
   
  >Zwijn en Schaap: Eén van de gelukkigste mogelijke combinaties. Beide zijn huiselijk, liefdevol en loyaal.
   
  Zwijn en Draak: Hun huwelijk is eeuwig. Het Zwijn is ondersteunend en begripvol, wat de Draak erg waardeert.
   

Oppassen voor:   

Slang
Zwijnen moeten altijd uit de klauwen van de Slang blijven. Het geheimzinnige en verdachte karakter van de Slang botst met het eenvoudige en eerlijke karakter van het Zwijn. De Slang zal het Zwijn volledige tot slaaf maken, zodat het arme Zwijn alle kracht verliest.


De Liefde
Zwijnen zijn perfecte partners. Ze zijn romantisch en zijn het huwelijktypes. Ze zijn aanhankelijk en beleven veel plezier in het verwennen van zichzelf en van hun dierbaren. Ze genieten van hun huis en familie; ze blijven liever thuis en gaan minder uit te gaan.
Zwijnen zijn vaak liefhebbende ouders. Hoewel ze liefdevol en trouw naar hun partners zijn, kunnen Zwijnen ook bezitterig, jaloers en exclusief zijn. Met hun eenvoud van ziel en hun sensuele aard van de karakter, zijn de varkens eerlijk en oprecht in hun relaties. Ze worden meestal vastgelegd voor de lange termijn, wanneer ze van de juiste partner houden.

Gezondheid: Zwijnen hebben hun hele leven een goede gezondheid. Frequente diners en sociale activiteiten zijn onvermijdelijk voor zwijnen, dus dan moeten ze teveel eten, drinken en roken vermijden, want deze kunnen ziektes veroorzaken. Een gebalanceerd dieet met evenwichtige voeding, goede lichamelijke oefening, is hard nodig om Zwijnen fit te houden.
Als zwijnen alles onbevreesd tegemoet treden, zullen ze zelden spanning tegen komen. Als ze met hun werk geconfronteerd worden met overbelasting, weten ze,  hoe ze zichzelf moeten ontspannen van vermoeidheid. Slaap is een gebruikelijke manier voor hen om zich te verfrissen.

Carrière: Zwijnen hebben veel geluk in hun loopbaan. Hun werk en hun loopbaanontwikkeling verloopt op een relatief vlotte manier. Als ze problemen ondervinden of moeilijkheden, krijgen ze vaak hulp van anderen. Met een groot gevoel van verantwoordelijkheid, zijn ze niet bang om uit te proberen, waar ze geïnteresseerd zijn. Ze hebben een rijke creativiteit en verbeelding. Zwijnen krijgen een loopbaan als entertainer, traiteur, arts, dierenarts, of een binnenhuisarchitect.
Maar er zijn ook een aantal veelbelovende carrières in de transport, entertainment, retail of horeca. In sociale relaties moeten ze hun eigen persoonlijke netwerk opbouwen, die hen helpt om succes in hun carrière te bereiken.
Het gedulde en vriendelijkheid van de zwijnen, zorgt er voor, dat ze ook succesvol in de zorg kunnen zijn.

Yin/Yang: Yin
Kleuren: Bruin, geel, grijs, goud
Richtingen: Oost, Zuidwest
Lievelingsbloem: hortensia, madelief
   
Geluks Getallen: 2, 5, 8
Geluks Maanden: de 2de, 7de, 10de, en de 11de maand van de Chinese Maankalender
Geluks Dagen: de 17de en de 24ste dag van elke maand van de Chinese Maankalender

-------------

Chinees Nieuwjaar of lentefestival is het belangrijkste Chinese feest en duurde vroeger wel 15 dagen. Tegenwoordig is het teruggebracht tot een week. Nieuwjaarsdag valt jaarlijks op een andere datum, maar altijd tussen 21 januari en 20 februari.
Oorspronkelijk was het Chinees Nieuwjaar het symbool voor het begin van het landbouwseizoen. Tegenwoordig is het een nieuw begin. Maar voor dat aan het nieuwe jaar kan worden begonnen, wordt het oude afgesloten.
Men koopt nieuwe kleding, gaat naar de kapper, schulden worden betaald en het huis wordt schoon gemaakt.
Mensen kopen de bloemen en planten ook voor hun eigen woning ten teken van geluk en voorspoed. Langs de voordeur hangen Chinezen lange rode stroken papier met daarop wensen voor het komende jaar geschreven. En soms hangen ze er ook afbeeldingen van ‘Deurgoden' bij. Zij beschermen het huis tegen kwade geesten.

 

Naast de Deurgoden, is er ook een keukengod "Tsao Chun", die gunstig gestemd moet worden. Hij  brengt aan de hemelgod voor het nieuwjaar verslag uit over het huishouden.
Het portret van Tsao Chun, meestal van karton, hangt boven het fornuis. Rond Nieuwjaar gaat hij namelijk terug naar de hemel om rapport uit te brengen over het huishouden. De afbeelding van de Keukengod wordt ritueel verbrand. Dat is het moment dat de keukengod op reis gaat. Maar voordat dit gebeurt, wordt de keukengod nog wat zoetigheid om de mond gesmeerd! Hij zal dan alleen zoete en aardige dingen doorvertellen. Soms krijgt hij zelfs wat wijn om de mond gesmeerd, want als hij dronken is, is zijn geheugen ook in de war!
 

Bij de maaltijd op oudejaarsavond offeren families negen gerechten aan de voorouders en goden in de hemel. De gerechten symboliseren voorspoed en geluk en het getal negen staat voor de eeuwigheid. Bij het aanbreken van het nieuwe jaar verjagen vuurwerk en leeuwen het kwade.

De keukengod

 
Het Nieuwjaarscadeau is een rood zakje, hong bao. In dit rode zakje zit natuurlijk een geldbedrag. Ouders en volwassenen geven deze hong bao aan kinderen.
Het geldbedrag in de hong bao is altijd een even getal, dat brengt geluk. Het rode zakje wordt nooit geopend in bij zijn van de gever, dat getuigt van slechte manieren! De kleur rood is sowieso de kleur van het nieuwe jaar.
Het ziet er met al die rode banieren en versierselen niet alleen vrolijk uit, het jaagt ook nog het kwade weg.
Van de kinderen wordt verwacht, dat zij duidelijk eerbied tonen aan hun ouders en vooral hun grootouders, door bijvoorbeeld te knielen en hen thee of mandarijnen aan te bieden en geluksspreuken uit te spreken. Ook de voorouders worden niet vergeten. Bij een familiealtaar kan aandacht worden geschonken in de vorm van een gebed en het branden van wierookstokjes. Met stokjes brandende wierook in de hand worden buigingen gemaakt.

Hong Bao - voor het geld.

Rond Chinees Nieuwjaar zijn er veel gewoonten en gebruiken. Tijdens het Nieuwjaarsfeest zijn messen en scharen weggestopt, opdat ze de continuïteit van de voorspoed van het nieuwe jaar niet in stukken kunnen snijden. Zo mag er tijdens het feest van het Nieuwjaar ook niets gebroken worden. Speciaal met spiegels moet voorzichtig worden omgegaan. Ook is de woordkeuze zeer belangrijk, want woorden die betrekking hebben op tegenspoed en ongeluk, moeten beslist worden vermeden.
En niet te vergeten het vuurwerk, symbool van welvaart en geluk en bescherming tegen het kwaad.

    Bij alle Chinese feesten speelt voedsel een belangrijke rol.
Typisch nieuwjaars lekkernij is de niangao, nieuwjaarscake.
Nian betekent "jaar" en gao "hoog", het nieuwjaar heeft een hogere status dan het oude jaar.
De cake is gemaakt van kleefrijst en symboliseert goede vriendschap.
Tot slot is de cake zoet, voor een zoet leven. Een goed cadeau voor vrienden.
Op de laatste dag wordt het Lantaarnfeest gevierd. Er worden veel kleine, Chinese lantaarntjes aangestoken.

Op straat zijn grote optochten. Mannen voeren de dans van de draak of de dans van de leeuw uit. Ze dragen een grote draak, gemaakt van papier, hout en stof. In felle kleuren rood, blauw en groen. De datum waarop het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd wordt vastgesteld volgens de Chinese maankalender. Deze kalender bestaat uit een cyclus van 12 maanden. De kalender maakt gebruik van een dierenriem, wat inhoudt dat ieder jaar een specifiek dier heeft met een bepaalde betekenis voor de mensen, die in dat jaar geboren zijn.

Kek Lok Si (Penang)

Het jaar 2014, bijvoorbeeld, staat in het teken van de Paard.  Zo zijn er twaalf dierentekens.
Na twaalf jaar begint het weer bij het eerste dier.

De volgorde is deze: 1.   Rat <klik>
  2.   Os (rund) <klik>
  3.   Tijger <klik>
  4.   Konijn <klik>
  5.   Draak <klik>
  6.   Slang <klik>
  7.   Paard <klik>
  8.   Schaap <klik>
  9.   Aap <klik>
  10.   Haan <klik>
  11.   Hond <klik>
  12.   Varken <klik>

 
JaarChinees Nieuwjaar begint op:Het Dierenriemteken
   
201816 februariHond
201905 februariZwijn
202025 januariRat
202112 februariOs
202201 februariTiger
202322 januariKonijn
202410 februariDraak
202529 januariSlang
202617 februariPaard
202706 februariSchaap
202826 januariAap
202913 februariHaan
203003 februariHond


 

Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite