THE
MALAYSIA
SITE

Chinees Nieuwjaar
- Jaar van de Haan - 2017
- Jaar van de Hond - 2018
- Jaar van het Zwijn - 2019
- Jaar van de Rat - 2020
- Jaar van de Os - 2021
- Jaar van de Tijger - 2022
- Jaar van het Konijn - 2023
- Jaar van de Draak - 2024
- Jaar van de Slang - 2025
- Jaar van het Paard - 2026
- Jaar van het Schaap - 2027
- Jaar van de Aap - 2028

Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Highlands
Sepang
De Westkust
De Oostkust
Labuan
Sabah
Sarawak
Maleisië Specialisten
Maleisië met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Tickets Maleisië
Reisaanbiedingen
Links
Contact 

Chinees Nieuwjaar

Het jaar van de Haan 2017
(lees het sterrenbeeld)

28 januari 2017


Dit jaar is héél speciaal: het is het jaar van de Haan.

De Haan
2017, 2005, 1993, 1981, 1969, 1957, 1945

Hanen zijn diepe denkers. Ze zijn direct, begaafd en bekwaam. Zij worden het best beschreven zonderling met vreemde ideeën. Uiterlijk zijn het schitterende figuren, die in de schijnwerpers willen staan. Zij zijn scherpzinnig, georganiseerd, gedetailleerd en uiterst nauwgezet en noemen het kind bij de naam. Ze stellen hun ambities hoog en die zullen zij dan ook waar maken.

Hanen hebben een grote veerkracht en zullen telkens weer in actie komen als dit nodig mocht zijn. Maar zij kunnen ook verwaand, bazig en bot worden. Zij geven niet veel om subtiliteit en als zij gezag hebben in hun omgeving, zullen zij tirannieke kwaliteiten tentoonstellen. Hanen kunnen zich moeilijk ontspannen en schijnen, altijd bezig te zijn met schijnbaar moeilijke kwesties.
Hun opzichtige extravagantie en noodzaak om herkend te worden, komt vaak voor bij hanen voor.

Mensen, die geboren zijn in het Jaar van de Haan zullen ook politicus, publicist, restaurant eigenaar, kunstenaar, acteur, muzikant, danser, financieel adviseur, bank, accountant, tandarts, kapper, journalist, schrijver, soldaat of wereldreiziger goed doen. Hanen zijn zeer gemotiveerde en hardwerkende mensen en zullen waarschijnlijk een succesvolle carrière hebben.
 

Beroemde mensen geboren in het Jaar van de Haan:

Gers Pardoel, Jan Kooijman, Herman van Veen, Ali B, Beyoncé, Jody Bernal, Hans Klok, Caruso, Frédérique Spigt, Eric Corton, Candy Dulfer, Antje Monteiro, Frank Boeijen, Maarten van der Weijden, Willeke Alberti, Tom Egbers, Martine van Os, Alicia Keys, Eric Clapton, Ruud de Wild, Goldie Hawn, Dennis Bergkamp, Jennifer Aniston, Gloria Estefan, Justin Timberlake, Serena Williams, Jennifer Lopez, Hilbert van der Duim, Mariah Carey, Kim Holland, Theo van Gogh, Melanie Griffith, Alicia Keys, Mia Farrow, Michael Caine, Thom Hoffman, Michelle Pfeiffer, Peter Ustinov, Dione de Graaff, Rod Stewart, Paris Hilton, Daniël Boissevain, Carlo Boszhard, Tom Egbers, Michael Schumacher, Dieuwertje Blok, Inge Ipenburg en Yoko Ono.

 


De "Best Love Match" van de Haan: Haan en Os: Het is een match "made in heaven". Beide werken hard en zijn ambitieus. Ze reageren op elkaar met passie en opwinding.
   
  Haan en Slang: Dit is een uitstekende verbintenis. Beide zijn ambitieus, methodisch, en hebben aandacht voor details. Zij lijken geen romantisch koppel, maar werken prima samen in het vergaren van rijkdom in het leven. Zij zullen een gelukkig huwelijk hebben.
   

Oppassen voor:   

Konijn: De Konijn en de Haan zijn zeer consequent. Er is geen gemeenschappelijke grond tussen die twee voor een relatie. In vergelijking met de Haan is het Konijn is een pure dromer en dromen niet achterna om die te vervullen. De Haan zal het Konijn praktisch verdringen.

De Liefde
Mensen, die zijn geboren onder het teken van Haan, zijn hebben waarschijnlijk vele romantische affaires in hun leven. Zij zoeken romantiek als een manier om hun oprechte dromen na te streven. Ze hebben indrukwekkend voorkomen en een uitstekend verstand. Ze vinden het leuk om gezien te worden in een dominante positie tegenover hun partners. Echter het is strikt voor de show en de lol, niet voor een echt. Hanen hebben de neiging om de andere partij in een relatie verkeerd beoordelen en voelen zich gekrenkt, wanneer ze teleurgesteld zijn in hun romance. Zij missen een vaste persoonlijke inzet bij een serieuze relatie, maar wanneer ze settelen met de juiste partner, zijn ze loyaal en toegewijd aan hun dierbaren. Het is belangrijk dat Hanen op zoek gaan naar een partner, die goed kan luisteren en in staat is, om dat te realiseren wat onder hun grote ego’s zit: een zorgzaam hart vol met liefde.

Gezondheid: Mensen, die geboren zijn in het jaar van de Haan, houden van wandelen en zwemmen. Ze worden niet vaak ziek, omdat ze de neiging hebben om vrij goed tegen ziektes te vechten. Zelfs als ze ziek zijn, voelen ze zich snel weer beter. Hanen zijn een beetje gevoelig, en ze kunnen wel eens een keer humeurig zijn.

 

Carrière: Hanen zijn meer gemotiveerd dan andere dieren in de Chinese dierenriem, waardoor hun carrière een prioriteit heeft in hun leven. Ze werken hard, zijn multi-getalenteerd en kunnen omgaan met verschillende banen. Er zijn veel carrièremogelijkheden voor Hanen, zoals nieuwslezer, verkoper, restaurant eigenaar, kapper, persvoorlichter, boer, atleet, leraar, ober, journalist, schrijver van reisverhalen, tandarts, chirurg, financieel adviseur, bankdirecteur, accountant, militair, brandweerman, bewaker en politieagent.
Zeer gemotiveerde en hardwerkende Hanen hebben waarschijnlijk succesvolle carrière.

Yin/Yang:Yin
Kleuren:Goud, bruin, geel, 
Richtingen:Zuid, Zuidoost
  
Geluksnummers:5, 7, 8
Lievelingsbloem:Gladiool, Balsamien, Hanekam
Geluksmaanden: 2e, 5e en 11de van de Chinese maandtelling

-------------

Chinees Nieuwjaar of lentefestival is het belangrijkste Chinese feest en duurde vroeger wel 15 dagen. Tegenwoordig is het teruggebracht tot een week. Nieuwjaarsdag valt jaarlijks op een andere datum, maar altijd tussen 21 januari en 20 februari.
Oorspronkelijk was het Chinees Nieuwjaar het symbool voor het begin van het landbouwseizoen. Tegenwoordig is het een nieuw begin. Maar voor dat aan het nieuwe jaar kan worden begonnen, wordt het oude afgesloten.
Men koopt nieuwe kleding, gaat naar de kapper, schulden worden betaald en het huis wordt schoon gemaakt.
Mensen kopen de bloemen en planten ook voor hun eigen woning ten teken van geluk en voorspoed. Langs de voordeur hangen Chinezen lange rode stroken papier met daarop wensen voor het komende jaar geschreven. En soms hangen ze er ook afbeeldingen van ‘Deurgoden' bij. Zij beschermen het huis tegen kwade geesten.

 

Naast de Deurgoden, is er ook een keukengod "Tsao Chun", die gunstig gestemd moet worden. Hij  brengt aan de hemelgod voor het nieuwjaar verslag uit over het huishouden.
Het portret van Tsao Chun, meestal van karton, hangt boven het fornuis.Rond nieuwjaar gaat hij namelijk terug naar de hemel om rapport uit te brengen over het huishouden. De afbeelding van de Keukengod wordt ritueel verbrand. Dat is het moment dat de keukengod op reis gaat. Maar voordat dit gebeurt, wordt de keukengod nog wat zoetigheid om de mond gesmeerd! Hij zal dan alleen zoete en aardige dingen doorvertellen. Soms krijgt hij zelfs wat wijn om de mond gesmeerd, want als hij dronken is, is zijn geheugen ook in de war!
 

Bij de maaltijd op oudejaarsavond offeren families negen gerechten aan de voorouders en goden in de hemel. De gerechten symboliseren voorspoed en geluk en het getal negen staat voor de eeuwigheid. Bij het aanbreken van het nieuwe jaar verjagen vuurwerk en leeuwen het kwade.

De keukengod

 
Het nieuwjaarscadeau is een rood zakje, hong bao. In dit rode zakje zit natuurlijk een geldbedrag. Ouders en volwassenen geven deze hong bao aan kinderen.
Het geldbedrag in de hong bao is altijd een even getal, dat brengt geluk. Het rode zakje wordt nooit geopend in bij zijn van de gever, dat getuigt van slechte manieren! De kleur rood is sowieso de kleur van het nieuwe jaar.
Het ziet er met al die rode banieren en versierselen niet alleen vrolijk uit, het jaagt ook nog het kwade weg.
Van de kinderen wordt verwacht, dat zij duidelijk eerbied tonen aan hun ouders en vooral hun grootouders, door bijvoorbeeld te knielen en hen thee of mandarijnen aan te bieden en geluksspreuken uit te spreken. Ook de voorouders worden niet vergeten. Bij een familiealtaar kan aandacht worden geschonken in de vorm van een gebed en het branden van wierookstokjes. Met stokjes brandende wierook in de hand worden buigingen gemaakt.

Hong Bao - voor het geld.

Rond Chinees Nieuwjaar zijn er veel gewoonten en gebruiken. Tijdens het Nieuwjaarsfeest zijn messen en scharen weggestopt, opdat ze de continuïteit van de voorspoed van het nieuwe jaar niet in stukken kunnen snijden. Zo mag er tijdens het feest van het nieuwjaar ook niets gebroken worden. Speciaal met spiegels moet voorzichtig worden omgegaan. Ook is de woordkeuze zeer belangrijk, want woorden die betrekking hebben op tegenspoed en ongeluk, moeten beslist worden vermeden.
En niet te vergeten het vuurwerk, symbool van welvaart en geluk en bescherming tegen het kwaad.

    Bij alle Chinese feesten speelt voedsel een belangrijke rol.
Typisch nieuwjaars lekkernij is de niangao, nieuwjaarscake.
Nian betekent "jaar" en gao "hoog", het nieuwjaar heeft een hogere status dan het oude jaar.
De cake is gemaakt van kleefrijst en symboliseert goede vriendschap.
Tot slot is de cake zoet, voor een zoet leven. Een goed cadeau voor vrienden.
Op de laatste dag wordt het Lantaarnfeest gevierd. Er worden veel kleine, Chinese lantaarntjes aangestoken.

Op straat zijn grote optochten. Mannen voeren de dans van de draak of de dans van de leeuw uit. Ze dragen een grote draak, gemaakt van papier, hout en stof. In felle kleuren rood, blauw en groen. De datum waarop het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd wordt vastgesteld volgens de Chinese maankalender. Deze kalender bestaat uit een cyclus van 12 maanden. De kalender maakt gebruik van een dierenriem, wat inhoudt dat ieder jaar een specifiek dier heeft met een bepaalde betekenis voor de mensen, die in dat jaar geboren zijn.

Kek Lok Si (Penang)

Het jaar 2014, bijvoorbeeld, staat in het teken van de Paard.  Zo zijn er twaalf dierentekens.
Na twaalf jaar begint het weer bij het eerste dier.

De volgorde is deze: 1.   Rat <klik>
  2.   Os (rund) <klik>
  3.   Tijger <klik>
  4.   Konijn <klik>
  5.   Draak <klik>
  6.   Slang <klik>
  7.   Paard <klik>
  8.   Schaap <klik>
  9.   Aap <klik>
  10.   Haan <klik>
  11.   Hond <klik>
  12.   Varken <klik>

 
JaarChinees Nieuwjaar begint op:Het Dierenriemteken
   
201728 januariHaan
201816 februariHond
201905 februariZwijn
202025 januariRat
202112 februariOs
202201 februariTiger
202322 januariKonijn
202410 februariDraak
202529 januariSlang
202617 februariPaard
202706 februariSchaap
202826 januariAap
202913 februariHaan
203003 februariHond


 

 

Ben van Wijnen

 

Copyright © 2001 - 2017 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite