maleisieonline
 
Perak
-- Bukit Merah
-- Bidor
-- Gopeng - Caves/Rafting
-- Gopeng - Gaharu Tea Valley
-- Ipoh
-- Kampar - de oude tinstad
-- Kuala Kangsar
-- Lumut
-- Mangrove - Kuala Sepetang
-- Pangkor
-- Pangkor - bus
-- Pangkor - hotels
-- Pulau Jarak
-- Tapah - to the Cameron
-- Taiping
-- Teluk Intan
-- The forgotten bridge
-- Tua Pek Kong Tempel
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 Pangkor
 

Pangkor is een klein eiland voor de westkust van het schiereiland. Het eiland is 12 kilometer lang en 4 kilometer breed. Het eiland heeft in het noordwesten  een kleine luchthaven, waar de kleine vliegtuigen Berjaya Air landen. De meeste toeristen komen over de weg en varen over bij Lumut.
De hoogste berg op het eiland is Bukit Pangkor en deze heeft een hoogte van 340 meter.
Het eiland heeft diverse hotels en je kunt er een fiets of een motorfiets huren.
Vlakbij Pangkor ligt het heel kleine eilandje Pangkor Laut. Dit is een privť-eilandje, waar je echter wel mag bezoeken. Er is een heel luxueus resort: Pangkor Laut Resort. U kunt hier kiezen voor een verblijf op het eiland of boven het water.

De veerboten van Lumut komen aan bij de Pier van Pangkor Village. Het dorpje is niet meer dan een lange straat. Waarschijnlijk staat er al een busje van uw hotel te wachten, maar als dit niet zo is, staan er taxi's voor klaar om Teluk Nipah of naar Pasir Bogak te brengen. De prijs kan variŽren van RM15 tot RM45.

Taxi's zijn niet goedkoop op Pangkor en ze hebben geen meter. Je moet dus van tevoren afspraken met de chauffeur maken over de prijs. Maar je kunt ook heel gemakkelijk een fiets of een motorfiets huren om het eiland beter te kunnen bekijken. Denk erom, wanneer u een fiets huurt, dat de wegen behoorlijk steil kunnen zijn. Als u wielerliefhebber bent, dan kunt u hier uw hart ophalen (denk ook aan de hitte).
Wees er op voorbereid, dat er ook nogal wat honden met u mee zult rennen.

Pangkor Village is een druk plaatsje, waar veel gebeurt. In het bijzonder in de vroege ochtenduren, wanneer de verse vis van vissers wordt verhandeld. 
Van het vasteland worde de dagelijkse behoeften voor de bevolking aan land wordt gebracht. Er bevinden zich aan de linkerzijde van de pier enkele' kedaikopi ' (koffieshop), waar de Maleise bevolking graag hun ontbijt eten en waar ze de laatste roddels van het eiland horen. ' Kuih Badak ' is een aardige snack, die precies past bij de plaatselijke kopi (koffie).

Kuih Badak wordt hoofdzakelijk gemaakt van zoete aardappel, dat met bloem wordt gekneed. Daarvan wordt gevormd een holle bal en vervolgens met gekruide geraspte kokosnoot wordt gevuld en met een heel klein beetje garnaal wordt gebraden om het te geven dat specialesmaak.

 

Kaartje van Pangkor

Pangkor
Bij Pangkor Village

  Op het kaartje hierboven:
     
A   Pangkor Island Beach Resort (voorheen: Pan Pacific)
B   Luchthaven
C   Lin Ye Kong Tempel
D   Kali Amman Tempel
E   Pangkor Village
F   Batu Berserat
G   Fort Dindings (Kota Belanda)
(oud Nederlands VOC-fort)
     
     
     
     
     
     
     

 

Bent u tijdens uw reis door West-MaleisiŽ op zoek naar strand, zee en rust? Bezoekt u dan het eiland Pangkor. U kunt het eiland per taxi verkennen en de vissersdorpjes aan de oostkust van het eiland bezoeken. Ook de resten van het fort ďDingdinghĒ zijn het bekijken waard.
Van Verre Reizen organiseert individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke Maleisie reis samen. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ

De stranden

Pangkor bezit diverse mooie stranden. De baaien hebben hebben heerlijk zwemwater. Dit in tegenstelling tot het noordelijker gelegen Penang.
En van de mooiste stranden is Coral Bay bij het plaatsje Teluk Nipah.
Het heeft een kristalheldere zee en fijn, wit zand.
Deze exotische baai wordt graag bezocht door buitenlandse toeristen en backpackers. Hou rekening met eb en vloed als je aan de noordelijke kant over de rotsen wilt klimmen!

De mooie standen zijn:
  Coral Bay
-   Beach of Fairy Princess (eigenaar:  Pan Pacific Resort) 
-   Teluk Ketapang
-   Pasir Bogak 

  Strand van Teluk Nipah

 

 

Het fort Dinding (Kota Belanda)

Het fort ligt in het plaatsje Teluk Gedung (naar het zuiden) en wordt op het eiland Kota Belanda genoemd.
In Nederlandse verslagen wordt het steeds aangeduid als fort "Dingdingh", genoemd naar de rivier Dindings, die tegenover het eiland, dus op het vasteland in zee stroomt.
Over deze rivier werd tin uit Perak naar de zee vervoerd. De Nederlanders wilden het alleenrecht hebben op deze handel in tin. Dus bouwden ze in 1670 een vierkantig fort om zo de handel te kunnen controleren en monopoliseren. Gouverneur Balthasar Bort rapporteerde in 1678, dat 59 mensen belast waren met de blokkade van Perak en dat de VOC op het eiland een houten fort bezat met 9 kanonnen. Onder deze mensen waren o.a. een inspecteur, boekhouder, kapitein, chirurgen, soldaten en zeelieden. De aanwezige vloot bestond uit het jacht de "Laren", de sloep "Cacap" en de boot "Dingdingh".

Het fort staat op honderd meter van het strand en is opgebouwd uit drie stenen muren met ronde ramen, die op regelmatige afstand van elkaar geplaatst zijn. Bij het fort is een klein park aangelegd en zijn er wat winkeltjes voor bezoekers neergezet. De voormalige vesting is momenteel een toeristenattractie.
 


Het fort Dindingh'
 

Het fort schijnt jaren later versterkt te zijn, aangezien de Engelse ontdekkingsreiziger William Dampier in 1689 schrijft:
 
"Het fort is massief gebouwd, zonder zijstukken en bastions, zoals een huis. Elk zijde ongeveer tien meter. De muren zijn van een goede dikte en van steen gemaakt. Ze hebben een hoogte van ongeveer 30 voet.
Er zijn 12 tot 14 kanonnen, die naar elke kant zijn gericht. De kanonnen zijn op een sterk platform gezet binnen de hoge muren op een hoogte van 16 voet.
In dit fort slaapt de gouverneur met zo'n 30 soldaten, die onder het platform van de kanonnen slapen.
Het fort is zo'n 100 meter verwijderd van de zee. Bij de baai is nog een laag, houten huis, waar de gouverneur zijn tijd doorbrengt".

In 1690 werd het Nederlandse garnizoen aangevallen door de strijder Panglima Kulup en het fort werd verwoest. Deze was het niet eens met door de VOC gevoerde beleid. De Nederlanders waren echter weer snel terug, maar pas op 20 november 1745 werd er opdracht aan Baron van Imhoff gegeven tot herbouw van het fort op Pulau Dindingh.

  Koopman Ary Verbrugge bereikte een akkoord met de koning van Perak om alle tin aan de VOC te verkopen en het recht om een fort elders te bouwen. De Nederlanders bouwden een baksteenfabriek en het fort kwam te staan in Tanjong Putus. Deze plaats moet aan de Perak-rivier gelegen hebben (nabij Teluk Intan).
Het fort was klaar op 18 oktober 1748 en Baron Van Imhoff gaf opdracht tot de verhuizing van Pulau Dindingh naar het nieuwe fort.

Toen Malakka door Groot-BrittanniŽ werd bezet, werden we gedwongen om ook Tanjong Putus op te geven!

Sinds 1978 wordt Dindingh als monument aangemerkt en volgens de wet kan iemand, die vandalisme pleegt aan een oud monument of een historische plaats, naar de gevangenis worden gestuurd voor een maximumperiode van drie maanden.


Batu Bersurat of
Rots van de tijger

Op korte afstand van het fort Dindings is Batu Bersurat (Heilige Beschreven Rots).
Het is een grote, massieve granietkei, die de inscriptie heeft "1743 I.F.CRALO" en de initialen VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie).
Ook isde NEDERLANDSE LEEUW afgebeeld, staande met schild en opgeheven zwaard - en die hoort bij de VOC en bij het legeronderdeel van het Fort. De strijdende leeuw en het VOC-teken  zijn bovendien, met brede omringende lijnen, voorgesteld alsof ze op een WAPENSCHILD staan.
Daaronder staan de letters W.P.O. Zijn dit de initialen van de tekenaar, soldaat of iemand hoger in rang?
 
Het verhaal gaat, dat er een Nederlands jongetje bij deze rots aan het spelen was. Even later was het kind ineens spoorloos verdwenen. Men heeft gezocht en gezocht, maar men heeft het kind niet meer gevonden.
Men veronderstelde, dat de leeuw een tijger voorstelde en dat tijger de jongen heeft meegenomen.
De lokale bevolking zegt echter, dat het aannemelijker is, dat een boze MaleisiŽr het kind heeft meegenomen.
 

Rots met leeuw en VOC-teken

 

Lin Ye Kong Tempel
Deze is gebouwd ter ere van Kuan Ying oftewel Goddess of Mercy. De tempel is gebouwd op een rots en ligt op korte afstand van de weg. Een hobbelig en smal modderpad in een licht beboste omgeving,  leidt je naar een houten brug, die naar de ingang van het heiligdom leidt.
Plaats: Ten noorden van Teluk Nipah.

Kali Amman Tempel

De grootste en enige Indiase tempel van enig belang is de Kali Amman Tempel. Er zijn in MaleisiŽ slechts twee Indiase tempel, die een beeltenis hebben van de godin Kali. Deze kijkt naar de zee. Het andere vind je op Penang.
Via een korte trap kom je bij de zee, waar de mensen verzocht wordt je eerst te wassen, voordat je de hal betreedt om te bidden.

Een veel grotere selectie van de beste hotels op Pangkor <klik>
 

 


Pangkor Sandy Beach Resort

Gelegen op Pangkor eiland is Pangkor Sandy Beach Resort de perfecte keuze voor reizigers die Pangkor en omgeving willen bekijken. Het hotel ligt 02 KM van het stadscentrum en de belangrijkste faciliteiten zijn dus goed bereikbaar. Ook gemakkelijk te bereiken zijn Perpustakaan Awam Pulau Pangkor, Tortoise Hill, Zuid Pangkor Bos Reservaat.
De faciliteiten en diensten, geboden door het Pangkor Sandy Beach Resort, garanderen een plezierig verblijf voor gasten. Dit hotel beschikt over vele faciliteiten die zelfs de meest veeleisende gasten zullen overtuigen.
25 kamers, verspreid over 2 verdiepingen, bieden een warme en plezierige atmosfeer met modern comfort zoals plasma tv, draadloos internet (gratis), airconditioning, balkon/terras, ventilator. Hotelfaciliteiten als zwembad (buiten), zwembad (voor kinderen), tuin, watersport (gemotoriseerd), watersport bieden alle gelegenheid om te ontspannen na een drukke dag. Fantastische faciliteiten en een uitstekende locatie maken het Pangkor Sandy Beach Resort de perfecte uitvalsbasis om van uw verblijf in Pangkor te genieten.

Meer informatie: Pangkor Sandy Beach Resort |klik nu|

 


 

 

 

 

 Ben van Wijnen

 

 

Copyright © 2001 - 2018 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite