Satay
Satay (saté) wordt in Maleisië veel gegeten. Het verschilt enorm
met de saté, die u bij uw "Chinees op de hoek" haalt. Ten eerste zijn de stukjes
kip veel kleiner en in de satésaus zitten nog kleine stukjes pinda. Het is niet
de pindasaus, die u in de supermarkt koopt.
Als u saté in een restaurant of eetkraampje bestelt, zal men vragen, hoeveel
stokjes u wilt. Ze worden namelijk per zes of per dozijn (dozen) verkocht. U
kunt dan ook kiezen tussen kip of rundvlees. Een enkele keer kunnen ze ook saté
van de geit (gambing) of lam aanbieden.
De saté wordt geserveerd met pindasaus, blokjes plakrijst, komkommer en ui.
Wat je nodig hebt:
350g kipfilet (je kunt ook lamsvlees of rundvlees gebruiken)
2 eetlepels kurkuma (poeder)
1/3 theelepeltje koriander
1 stengel citroengras
3 pepers (chilies)
3 sjalotjes
2 kemiri noten
1/2 stukje trassi
1/2 kopje kokosnootmelk
1/3 theelepeltje jintan manis (anijspoeder)
1/3 theelepeltje jintan putih (komijnzaad)
suiker, zout en peper naar smaak
Bereiden :
1. Snij de kip in kleine stukjes.
2. Doe in een blender en maal fijn: de grof gesneden pepers, sjalotjes, citroengras, trassi en maak er een gladde pasta van. Giet het in het een schaal en doe er nu de specerijen, kokosmelk en suiker bij.
3. Roer nu de kip erdoor, totdat alles onder de marinade zit. Laat nu de marinade voor minstens een half uur intrekken (u kunt het ook een nachtje laten staan).
4. Rijg nu de stukjes saté aan een stokje en grill ze boven houtskool. Ongeveer 5cm boven het gloeiende houtkool en doe dit ongeveer 5 - 8 minuten tot de kip gaar is. Smeer de saté tijdens het grillen aan elke kant in met olie.
De satay wordt opgediend met pindasaus, blokjes rijst, komkommer en uien
Heeft u ook een Maleis recept?
Mail me deze a.u.b.