MALAYSIA
SITE

 
Algemeen

-- Afdingen
-- Batik
-- Boeken
-- Chinese Maleiers
-- Chinees Nieuwjaar 2019
-- Drinkwater
-- Feesten in MaleisiŽ
-- Fietsen in MaleisiŽ
-- Geschiedenis van MaleisiŽ
-- Homestay in MaleisiŽ
-- Klimaat en Geld
-- Koning - de huidige
-- Koophuis MaleisiŽ
-- Meren in MaleisiŽ
-- Pasar Malam
-- Pensioen MaleisiŽ
-- Politiek MaleisiŽ
-- Singapore
-- Speelfilms
-- Studeren MaleisiŽ
-- Strandhotels MaleisiŽ
-- Telefoneren
-- Tips
-- Trouwen MaleisiŽ
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
  

Studeren in MaleisiŽ
 

 

Een goede universitaire opleiding aan een privť instelling kost in MaleisiŽ tussen de RM 20,000 en RM 30,000 per jaar. Een reguliere instelling is geen optie, omdat plaatsen pas aan buitenlanders worden gegeven, als er geen MaleisiŽrs op af komen. Dat komt er op neer, dat je alleen Islamic studies kan doen, waarvoor er veel te veel plaatsen zijn en waarna je gegarandeerd werkloos bent of een baan kan zoeken bij je lokale McDonald's of Islamic Jihad vestiging (grapje).

 

COLLEGES

Goed, even serieus. Er zijn verschillende 'colleges' die 'twinning programmes' geven. Er is dan een samenwerking met buitenlandse universiteiten (met name de UK en AustraliŽ). Dat houdt meestal in dat je op de MaleisiŽsche college studeert en het laatste jaar in de UK of AustraliŽ afrond bij de universiteit, die je uiteindelijk een diploma geeft. Er zijn ook 3 + 0 programma's, waarbij je de hele tijd in MaleisiŽ studeert. Hoewel deze colleges goedkoop zijn, zijn het eigenlijk leerfabrieken, en zijn ze voor een 'foundation' (kom ik later op terug) nog wel geschikt.
Twee goede colleges, die minder een "leerfabriek" zijn en goed aangeschreven staan: zijn HELP (www.help.edu.my) , Lim Kok Wing (www.limkokwing.edu.my) en Cenfad, beiden voor media & design. Ook Penang Medical College (www.pmc.edu.my) schijnt best goed te zijn.

 

 
University of Nottingham

 

UNIVERSITEITEN

Betrouwbaarder zijn de buitenlandse universiteiten, die in MaleisiŽ een campus hebben. Daarvan zijn er twee in Kuala Lumpur: Monash University (www.monash.edu.my) en University of Nottingham, afkomstig uit respectievelijk AustraliŽ en UK.
Vooral Monash University is best goed en groot. Het bevindt zich in een leuk, modern deel van Kuala Lumpur. Ik ken mensen die er studeren, die zijn er erg tevreden over. Ik ben er een paar keer geweest. De sfeer, die er hangt, is goed. Ik ken ook mensen, die op University van Nottingham zaten, die waren daar niet erg tevreden over. Op mij kwamen ze daar een beetje arrogant over. Dan is er nog de Curtin University of Technology (www.curtin.edu.my) een Australische universiteit in Miri, Sarawak. Daar weet ik niets van.


Curtis University in Miri (Sarawak)

 

Tot slot is er nog een privť universiteit, University Multimedia (www.mmu.edu.my) die zich helemaal richt op elektro- en informatietechnologie. Of die erg goed is, durf ik niet met zekerheid te zeggen. De locatie is in ieder geval erg waardeloos, want de universiteit ligt ten zuiden van Kuala Lumpur in "the middle of nowhere".

 

TOGANKELIJKHEID

MaleisiŽ is een erg populair land om te studeren bij studenten uit het Midden Oosten, Noord Afrika en IndonesiŽ. Deze komen vooral naar MaleisiŽ vanwege het ontspannen moslim klimaat en de relatief lage kosten. Er zijn ook veel studenten uit China en India.

Om tot een universiteit te worden toegelaten is meestal niet zo moeilijk. Alleen stoppen ze leerlingen graag eerst in een 'foundation programme', een soort "klaarstoom jaar". Dat is heel nuttig als je kennis van de Engelse taal matig is en je niet zo goed bent in alles, maar een verspilling van tijd als je wel alles goed voor elkaar hebt.
Kijk hier dus een beetje mee uit.

 

TOT SLOT

De promo site van Education Malaysia is: www.studymalaysia.com. Deze zit boordevol met informatie. Maar wees gewaarschuwd, er zijn een paar super slechte instellingen in MaleisiŽ, die vooral dienen om visa voor illegalen te verschaffen (ze betalen schoolgeld, krijgen een visum en gaan vervolgens illegaal in MaleisiŽ werken).
Pluis daarom van te voren goed uit waar je naartoe gaat, breng het liefst een bezoek en vraag er mensen over.

 

LAST NOTE
Als je in MaleisiŽ gaat studeren, je moet verplicht Maleis en 'moral studies' doen. Beiden stellen erg weinig voor, dus geen zorgen.

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite