MALAYSIA
SITE

Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gemas (Jungle Train)
-- Gua Musang - Raften
-- Gua Musang -Klimm.
-- Honingbeer -Sun Bear
-- Jerantut
-- Jungle Trein
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah-Olifant
-- Kuala Lipis
-- Neusaap
-- Neushoorns
-- Neushoornvogel
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey
-- Sungai Ketiar -Olifant
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara -rugzak
-- Taman Negara -Tahan
-- Taman Negara -Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

Lake Chini
(Tasik Chini)

Ben van Wijnen

"Het is een mooie en rustige plek om te zijn. Het bootritje is de beste rit die, ik ooit heb meegemaakt. Gelukkig, was er een omgevallen boom op het pad, vanwege de zware regen gisteravond. Het was nogal spannend, omdat we ga onder de boom door de kruin van de boom moesten verwijderen en op de bodem van de boom moesten gaan liggen. De rivier was echt mooi met groen omgeving."

Hier vertrek je met een bootje....

Wij bezochten Tasik Chini, toen we op reis waren van Temerloh naar Kuantan (lees meer hierover op: Tasik Bera). Het meer met de vele lotusbloemen ligt zo'n 100 km verwijderd van Kuantan. De beste tijd om Lake Chini te bezoeken is van juni tot september. Het meer is dan bedekt met roze en witte lotusbloemen, die scherp afsteken tegen de groene achtergrond.
We reisden over de weg naar het plaatsje Chini en vandaar door de palmolieplantages naar het meer. Veel hotels in Kuantan bieden een excursie aan naar Lake Chini.
Chini betekent China.

Tasik Chini is een verzameling van een twaalftal meren, die met elkaar verbonden zijn. Het is een natuurlijk meer; geen stuwmeer.
In grootte is het het tweede natuurlijke meer van Maleisië. Alléén Tasik Bera is groter.
Het meer was verbonden met de Pahang rivier door de Chini rivier, maar daar ligt tegenwoordig een dam in.
De belangrijkste activiteiten voor de toerist bij Chini: vissen, kamperen, jungle trekking, varen en Orang Asli nederzettingen bezoeken.

Rondom het meer leeft de Orang Asli. In dit geval zijn het de Jakun stammen, die nog met blaaspijpen op apen en andere oerwouddieren jagen. Aan de pijl zit een verdovende vloeistof, zodat de apen niet vergiftigd worden. Anders zouden de Jakuns zichzelf ook vergiftigen door het eten van het vlees.

Ze houden zich verder bezig met de produkten welke het oerwoud voortbrengt, vissen, rubber tappen en oogsten van hun kleine akkertjes.
De visvangst loopt echter hard achteruit. Het meer is vervuilt. De regering heeft de Jakun gewaarschuwd om geen water uit het meer te drinken. Dit leidt tot veel diarree onder de Orang Asli.
De oplossing is, volgens de Jakun, om de dam weer door te steken. Anno 2007 is dit nog steeds niet gebeurd.
xx

Lotusbloem - Lake Chini
Lotus bloem

Sungei Chini (de Chini rivier verbindt het meer met de Pahang rivier)
Sungei Chini

xx De rit vanaf Temerloh naar Lake Chini gaat over de snelweg. Na de afslag is er een lange weg met een afslag: Lake Chini.

Tasik Chini is toeristischer dan Tasik Bera. Men hoeft zich hier niet te registeren en men kan direct een boot huren, want er zijn boten genoeg.
Ook zijn er boten te huur om te gaan vissen, wat veel gedaan wordt door Japanners, die in Maleisië werken.
Wij huren een een boot met een Orang Asli (Jakun) als gids. Later zullen we zijn dorp bezoeken.
Er zijn verschillende tripjes over het meer te maken. Elk met hun eigen prijs.
Wij keizen een tocht over het meer, over de Chini rivier naar de "snakes cave" en een bezoek aan een Orang Alsi nederzetting.

De schoonheid van het meer is mooier dan dat van Tasik Bera. Ook hier groeit pandanus in het meer, waarvan kleden, matjes en manden worden gemaakt.

De schoonheid van het meer vindt men vooral in de uitbundige bloei van lotussen en toch door de "jungle" naar de "snakes cave", waar het moet krioelen van de slangen, volgens de legende van de Orang Asli.
De tocht naar de "snakes cave" gaat over een slingerende rivier van ca. 6 meter breedte met aan beide zijden "de diepe jungle".
's Morgens ziet men langs de rivier kleine krokodilletjes en slangen, die op vangst zijn naar vis.

 

 

We brengen een bezoek aan een Orang Asli dorp. Het is duidelijk, dat men hier al gewend is aan toeristen.
Men mag in het dorp met de blaaspijp schieten. Er zijn verschillende armbanden en kettingen te koop, die gemaakt zijn met zaden uit het oerwoud. Uiteraard kan men ook blaaspijpen met pijltjes kopen.

Over het ontstaan van het meer doen verschillende legendes de ronde.
Eén van deze legendes, vertelt, dat een groep stamleden in het oerwoud bezig waren een stuk vrij te maken van struiken. Opeens zagen ze een oude vrouw met een stok. Ze vertelde, dat het stuk land van haar was en om haar standpunt kracht bij te zetten, stak ze haar stok stevig in de grond en verdween.
De mannen hoorden een hond blaffen. Ze renden op het geluid af en vonden een grote zwarte boomstam. Uit nieuwsgierigheid stak één van de mannen zijn speer in de stam. De anderen volgden zijn voorbeeld. Opeens spoot er bloed uit de stam en de lucht werd donker. Het begon hevig te onweren.
In de paniek, die volgde, trapte één van de mannen de stok van de oude vrouw om. Uit het gat in de grond begon water te stromen en dat ging door, totdat het gehele gebied onder water stond. Zo is het Lake Chini ontstaan.
Vast staat dat er krokodillen zijn en aan het meer leeft een oude vrouw die een legende is geworden door haar vriendschap met deze levensgevaarlijke dieren.

Lake Chini met lotussen
Lotusbloem op het meer

xx Andere legendes gaan over naga's, monsters, die in het meer zouden leven. Over twee van deze mythische dieren wordt verteld, dat ze in de eilanden Tioman en Daik zijn veranderd.

Enkele Britse ambtenaren hebben (misschien met het beroemde monster van Loch Ness in het achterhoofd) verteld, dat ze mysterieuze beesten hebben zien zwemmen in het meer.

Een andere legende vertelt over een verloren stad, dat op de bodem van Lake Chini ligt. Archeologisch onderzoek heeft inderdaad aangetoond, dat er op een diepte van 12 meter diepte overblijfselen zijn van een nederzetting. Vermoedelijk van de Kmers.

Uit oude kronieken heeft men kunnen opmaken, dat er in de omgeving inderdaad een nederzetting van de Kmers moet zijn geweest. Zij heersten in de vijfde eeuw over het gebied van Indochina.

taxichauffeur naar Lake Chini: Hashim Bin Abdullah
No: 22 Kg Padang Lalang
Batu 4 Jalan Maran 28000
Temerloh
Pahang
Malaysia
H/P (hand phone): 013 9272031
House: 09- 2971257

Stiekempjes ontdekt......
Op zijn hoede. Even later glipt hij de holle boomstam in.

xx
 

Google

 

    Ben van Wijnen

 

Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite