THE
MALAYSIA
SITE

 

Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gua Musang - Raften
-- Gua Musang - Rotsklimmen
-- Honingbeer (Sun Bear)
-- Jerantut
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah (Olifanten)
-- Neusaap
-- Neushoorns (Sumatraanse)
-- Neushoornvogel (hornbill)
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey (Apen)
-- Sungai Ketiar (Olifanten)
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara - Backpack
-- Taman Negara -K. Tahan
-- Taman Negara -M. Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini (Lake Chini)
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Sabah
Sarawak
Kedah
Labuan
Sepang
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Tickets MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 



Tijgers
- de Indo Chinese tijger-

 

Er zijn, volgens de schattingen, nog zo'n 500 tijgers (Panthera Tigris Corbetti) in MaleisiŽ. Daarvan leven er tussen de 70 en 110 in Taman Negara. Hier horen dan ook de pasgeboren tijgers bij. Je zult ze echter niet tegen komen in Taman Negara, want tijgers houden zich heel goed verstopt in het dichte oerwoud diep in Taman Negara. De kans op een ontmoeting is bijna uitgesloten. Het Nationale Park is echter een redelijk,veilige plek voor hen, want (officieel) mag er niet op gejaagd worden.
Een tijger mijdt menselijk contact. Dit is dan ook de reden, waarom we er zelden eentje zien.
De tijger komt alleen uit zijn woongebied voor voedsel. Hij heeft in MaleisiŽ ongeveer straal van 20 kilometer om zijn eten te kunnen vinden. Meestal eet hij voedsel dat gemakkelijk kan vangen: buffels, schapen, geiten, runderen en honden. Hij houdt zich het liefst schuil in het dichte oerwoud en dat levert dan ook het grootste probleem op: er is steeds minder dicht oerwoud. Door de ontginning (voor o.a. palmolieplantages en wegenaanleg) is het gebied voor de tijger kleiner geworden.

Voorbeeld: In augustus werkte een 40-jarige rubbertapper op zijn kleine plantage in Kelantan, toen hij oog in oog kwam te staan met een tijger. De tijger besprong Abdullah en beet hem in het gezicht en in het hoofd. Hij overleefde deze aanval door zich dood te houden. Abdullah was het vijfde slachtoffer in Kelantan van dat jaar. Voor zover we weten, worden er nog 3 anderen vermist. De aanval had zo'n impact, dat de bevolking weigerde op het land te werken, zonder bescherming. Doordat er steeds meer land ontgonnen wordt, komt het dichte oerwoud ook steeds dichter bij de werkers op het land. Aanvallen op deze mensen kunnen we dan ook vaker verwachten, omdat de habitat van de tijgers bedreigd wordt. De tijger sluipt dus niet onze bewoonbare wereld binnen, maar wij sluipen zijn wereld binnen.
Toch gaan er in deze kampongs stemmen op om de tijger te verjagen.

 

 

Natuurlijk worden er gebieden aangewezen, waar de tijger beschermd wordt. In de Nationale Parken is het uitgesloten, dat er op hen gejaagd wordt. Ook worden stropers hard aangepakt, die op de tijgers jagen voor medicinaal gebruik. Het WWF heeft hier in MaleisiŽ een grote rol.
Sinds 1970 heeft de regering in Kuala Lumpur dicht beboste berggebieden in het binnenland aangewezen, die beschermd moeten worden, om de populatie van de tijgers te waarborgen. Toch is het gebied kleiner geworden door de aanleg van o.a. de East-West Highway. Waarschijnlijk is een economische neergang het beste middel om de druk op landontginning te stoppen, hoewel de regering de ontwikkeling van de landbouw aanmoedigt.

 

Nog wat weetjes:  
- in 1950 waren er zo'n 3000 tijgers in MaleisiŽ, in 1975 nog 300 en een jaar later in 1976 waren  er nog 300. Nu zijn er ca. 500.
- er leven in AziŽ zo'n 2000 Indo-Chinese tijgers.
- een tijger is in MaleisiŽ het symbool voor "kracht".
- De Indo Chinese tijger leeft vooral in: Cambodja, Laos, MaleisiŽ (Schiereiland), Myanmar, Thailand, Vietnam. De Indo Chinese tijger lijkt op de Bengaalse, maar is kleiner en de vacht is donkerder van kleur. Verder is de vacht in de buurt van het hoofd meer gevlekt dan gestreept. Deze soort werd pas als aparte tijgerondersoort erkend in 1968.
- totaal leven er nog 5000 - 7000 tijgers op deze wereld (WWF Malaysia)
- hij is iets  kleiner dan de Bengaalse tijger
- kan ongeveer 180 kilo wegen
- Tijgers worden zo'n 10 -15 jaar oud in het wild.
In de dierentuin bereiken ze een leeftijd van 16 - 20 jaar.
- Volwassen tijgers hebben zo'n 30 grote tanden. De hoektanden kun zo'n 7,5 cm - 9 cm lang zijn.

Lees ook over de Zwarte Panter <klik>

 

 

    Ben van Wijnen
 

 

Copyright © 2001 - 2017 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite