MALAYSIA
SITE

Semporna
-- Semporna
-- Semporna Bajau
-- Semporna Ferry
-- Semporna Hotel
-- Semporna Museum
-- Lepa Regatta
-- Sakaran Marine Park
-- Pulau Bum Bum
-- Pulau Kapalai
-- Pulau Mabul
-- Pulau Mataking
-- Pulau Pom Pom
-- Pulau Sibuan
-- Pulau Sipadan
-- Pulau Tabawan
-- Pulau Timbun Mata
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

DE BAJAU

"Wat niet bekend is, is of hun bovennatuurlijke duikvaardigheden een genetische basis hebben, aangezien ze 60% van hun werkdagen onder water doorbrengen op jacht naar vis en zeekomkommers. "Dat is niet echt te vergelijken met andere mensen. Zeeotters komen daar het dichtst bij", aldus geneticus Melissa Ilardo"


Bajau Laut bij Mabul

De Bajau-bevolking, een etnische groep van Maleisische afkomst, heeft eeuwenlang bijna uitsluitend op het water geleefd. De Bajau is misschien wel het laatste zeevarende volk dat nog bestaat.
Ze wonen in Zuidoost-AziŽ, in de wateren ten zuidwesten van de Filippijnen. Als migrerend volk drijven ze van de ene plaats naar de andere en blijven ze in officiŽle zin los van een van de buurlanden. Het volk, dat bij Semporna en de nabijliggende eilanden leeft, wonen in huizen op palen.
De Bajau leven traditioneelan de jacht onderwater. De traditionele behuizing bij Semporna bestaat uit houten woningen op palen boven het zeewater. Een deel van dit volk leeft van de jacht onderwater door middel van een speren op vis, zeekomkommers en octopussen. Zij staat bekend als 'zee-nomaden of zee-sigeuners'. Hierbij kunnen zij langdurig onder water blijven. Het is gebleken dat dit mogelijk is, doordat de milt, die tijdens het onderwaterverblijf langduriger dan normaal, zuurstofrijk bloed afgeeft.
Een groot aantal heeft hun nomadische levensstijl opgegeven om zich permanent op het land te vestigen op zoek naar meer stabiliteit. Deze mensen staan bekend als de Bajau Darat. Op zee hebben velen nog steeds hun zigeuner-achtige levensstijl behouden en het aantal Bajau Laut dat rond Semporna woont, wordt geschat op meer dan 3000.

Jarenlang leefde Bajau Laut in de oceaan op veranderde woonboten. Pas de laatste jaren hebben ze nederzettingen gemaakt aan de kust met huizen op palen. De oceaan is nog steeds hun belangrijkste bron van leven - vissen, kreeften, zeekomkommers ( tripang ) en ander zeeleven.
Een studie wees uit dat de zigeuners zelden of nooit voet aan land zetten. Wanneer ze af en toe een nacht of twee op vaste grond doorbrengen, geven ze vaak aan dat ze zich 'landziek' voelen.
Ze gaven de voorkeur aan de zee en gingen alleen voor zaken aan land. Dit kan het verkopen van hun vangsten inhouden, het verzamelen van vers water om te drinken of hout voor het maken van boten en ook om de doden te begraven. De meesten zouden tegen de avond naar hun boten terugkeren.
 

De zigeuners zijn uitzonderlijke vrije duikers. Velen hebben de kunst van het freediven tot diepten van meer dan 20 meter en ze kunnen hun adem enkele minuten inhouden. Behalve dat ze uitstekend zijn in vissen en duiken, zijn ze ook bedreven in het bouwen van paalwoningen en boten die lepa worden genoemd. Prachtig gedecoreerde, gekleurde lepaboten maken deel uit van het populaire en jaarlijks terugkerende Regatta Lepa- festival.
Het lot van de zigeuners is echter grotendeels ongewijzigd gebleven. Het zijn altijd 'staatloze' mensen geweest en zijn dat nog steeds. Volgens de Verenigde Naties zijn er meer dan 10 miljoen staatlozen in de wereld.

De meeste hebben geen staatsburgerschap toegekend door MaleisiŽ, de Filippijnen of IndonesiŽ, aangezien ze geacht worden te wonen in de wateren van de Sulu Zee, en niet strikt op het land dat eigendom is van ťťn van de landen.
Als gevolg hiervan hebben de meeste van hun kinderen geen toegang tot een formeel onderwijssysteem, aangezien studenten verplicht zijn een geboorteakte te hebben en beide ouders over een nationale identiteitskaart beschikken.

De Regatta Lepa is een jaarlijks evenement dat een eerbetoon is aan de lepa, een traditionele zeilboot met ťťn mast van de Bajau Semporna. Een vloot van kleurrijke boten ligt op de Sulu Zee, terwijl ze strijden om de titel 'Mooiste Lepa'. De viering gaat verder met verschillende culturele uitvoeringen, de Lepa-schoonheidswedstrijd, evenals traditionele en hedendaagse sporten en spellen.


Bajau Kinderen

xx

Google

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite