MALAYSIA
SITE

Sarawak
-- Afstandstabel Sarawak
-- Bako NP
-- Bario
-- Batang Ai NP
-- Bintulu
-- Hornbills
-- Iban - the people
-- Jangkar Waterfall
-- Kapit
-- Kuching
-- Longhouses
-- Lundu/Gunung Gading
-- MASwings
-- Miri
-- Mulu NP
-- Neushoornvogels
-- Neusaap
-- Niah, de Grotten
-- Openbaar vervoer
-- Orang Oetans
-- Pinnacles (rotspunten)
-- Sarawak
-- Sarawak/ Annelies
-- Semenggoh
-- Sibu
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

BAKO NATIONAL PARK
National Park

"Vandaag hebben we een dagtocht naar het Bako Nationaal Park gemaakt. Het park ligt zo`n 45 minuten per bus ten noorden van Kuching. Je komt aan bij Bako Bazaar, waar je een boot moet huren om naar het Nationale park zelf te gaan (20 min). Bako is het oudste NP van Sarawak en erg mooi.
Je vindt er mangrove bossen, prachtig witte stranden, echt oerbos en `kerangas` (zandsteen plateau). Er zijn verschillende trails uitgezet en wij hebben de Jalan Lintang gelopen. Hier stond zo`n 3 tot 4 uur voor, dus hebben we `m gecombineerd met de trail naar Telok Pandan Kecil, een klein strandje."


Na een ritje van een half uur (37 kilometer) vanuit Kuching kom je aan bij een Maleis dorp, dat op palen is gebouwd langs de rivier: Kampung Bako. Er volgt nog een boottocht van 25 minuten over de Zuid-Chinese Zee om de kust van Bako National Park te bereiken. Het hoofdkwartier van is in Telok Assam, maar dit is gewoonlijk niet te vinden, want het ligt verborgen tussen de bomen. Wanneer je hier voor het eerst komt is het nogal verwarrend. De boot vaart plotseling op de mangrove kust af, maar de bootsman vaart plotseling een kleine kreek in, waar hij aanlegt aan een steiger bij het hoofdkwartier. vanuit het moment dat je aan land stapt, begrijp je dat Bako een beschermd natuurgebied is. De houten chaletjes en andere verblijven staan verscholen in het maagdelijke oerwoud en nog meer..... je ziet overal dieren in de vrije natuur.
Bijna elk type vegetatie, dat in Borneo te vinden is, kun je hier in Bako bewonderen. Er zijn 25 types van vegetatie te onderscheiden. Van het strand tot de mangrove bossen en het eeuwenoude oerwoud. 

Een waar paradijs voor de wandel- en natuurliefhebber is het Bako National Park, nabij Kuching op Sarawak in Maleisisch Borneo. Deze schitterende natuur mag niet ontbreken tijdens uw reis door MaleisiŽ.
Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze MaleisiŽ reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

De constante erosie van miljoenen jaren heeft Bako een pittoreske kustlijn bezorgd met steile kliffen en uistekende rotspunten  en veel mooie zandstranden. De erosie wordt veroorzaakt door de constante golfslag aan de onderkant van de rotsen en heeft zodoende mooie gedenktekens in de zee achter gelaten. De mooie zandsteen formaties hebben mooie kleuren van roze tot lichtbruin. Je kunt ze bewonderen vanaf het strand.

Het is niet ongewoon, wanneer je in het Park grote groepen langstaart makaken en Silverleaf monkeys tegen komt. Verder zie je nog grote hagedissen, eekhoorns, wilde zwijnen en kleine herten.
Het meest opvallende dier is echter de neusaap, die een bizar lange neus heeft en alleen op Borneo te vinden is. 

 

Rechts: Neusapen - De lokale bevolking noemt deze aap "Monyet Belanda", wat Hollandse aap betekent. Dit zei men vroeger, als grap over de Europese handelaars en kolonisten. Beide (de apen en de handelaars/kolonisten) waren harig, hadden grote rode neuzen en ronde buiken.  
De neus van de neusaap is zo opvallend, dat we vaak vergeten, hoe kleurrijk ze zijn met hun warm roodbruine vacht. Ze hebben een crŤmekleurige borst met lange, grijze mouwen en sokken (poten) en een lange witte staart. Ze hebben oranje schouders een pet van donkerrode kleur.

 


Neusapen

xx De Neusaap komt alleen voor op Borneo.
Leeft in de moerassen en bossen langs de rivier. Hier slapen ze ook, omdat dit veiliger is voor de neusaap. 
In 1977 werden er in Sarawak nog zo'n 6400 neusapen geteld. Dat aantal is drastisch verminderd. Naar schatting leven er u nog zo'n 1000 in Sarawak.
Verder komt de neusaap nog voor in Sabah (zo'n 2000) en op Kalimantan (Indonesisch Borneo). Hier schijnen er nog zo'n 4000 te leven.
Een volwassen mannetje weegt ongeveer 24 kilo. Twee keer zoveel als een vrouwtje.

Lees de speciale pagina over Neusapen!

De grootste bedreiging voor de neusaap is de mens. Deze legt steeds meer de moerassen langs de rivieren droog voor de landbouw. En juist deze moerasgebieden zijn de woongebieden van de neusaap.
De Neusaap eet hoofdzakelijk bladeren (95% van hun voedsel).
Zwemmen, langs het strand zwerven bij laag water en de zonsondergang bekijken is ťťn van de meest geliefde bezigheden in het Park. Bako National Park is een paradijsje voor natuurliefhebbers en avonturiers. 


De toegangsprijs voor de Nationale Parken in Sarawak is laag. Je moet wel een vergunning hebben om te fotograferen, maar deze zijn gemakkelijk te verkrijgen. Informeer bij National Parks en Wildlife Office in Kuching of bij de  Sarawak Tourism Board voor de prijzen. Dagjesmensen naar  Bako kunnen een vergunning krijgen (en betalen) bij de vertrekplaats van de boot in Kampung Bako.

 
Pitcher Plant (Kannetjeskruid)

De Pitcher Plant is een carnivoor: een vleeseter. Hij heeft "geleerd" om insecten te vangen. De insecten (bijvoorbeeld vliegjes) worden aangetrokken door de mooie kleur en vliegen naar binnen. In de trechter zijn de haartjes naar beneden gericht. Een insect, dat eenmaal binnen is, kan bijna niet meer naar boven vliegen of klauteren. Beneden bevindt zich dan een vloeistof, die het insect verteert.

 

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite