MALAYSIA
SITE

Bintulu
-- Bintulu
-- Bintulu Airport
-- Similajau NP
-- Taman Tumbina
-- Tua Pek Kong Tempel
-- Bintulu Hotels
-- Sarawak
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

BINTULU
Tua Pek Kong Tempel

"Dit is een prachtige tempel. Als je een bezoeker bent van Bintulu, moet je een foto met de tempel maken. De foto zal erg mooi en kleurrijk zijn, beter dan je voelt. De tempel is goed onderhouden en schoon. De tempel ligt strategisch degenen te beschermen die de rivier opvaren naar de plantages."

De taoïstische tempel van Tua Pek Kong is waarschijnlijk gebouw rond 1870. Het was toen een klein bouwwerk (zie het gebouwtje op de achtergrond). Het hoofdgebouw en de dakbedekking werd van hout gebouwd om tijdelijk sociale en andere festiviteiten te huisvesten, die verband houden met de Chinese gemeenschapscultuur en hun overtuigingen.
De majestueuze Tua Pek Kong ligt centraal in het hart van de oude stad Bintulu. Het is een belangrijk herkenningspunt in de stad. Het was vroeger al omringd door Chinese winkelpanden. De tempel staat in het centrum tegenover de Esplanade en op slechts een steenworp afstand van de markt.


 
Letterlijk betekent Tua Pek Kong: "grote oom". Het is een God, die voor komt in Maleise (en Indonesische, Singaporese) volksreligies. Het is de god van de welvaart. De Chinese gemeendschap profiteerde van de hoogconjunctuur, die het Bintulu van een slaperig stadje naar een industriestad bracht, die het nu nog is. Door de toenemende welvaart waren er meer middelen beschikbaar om grote verbouwings- en renovatiewerkzaamheden uit te voeren.
Deze vonden plaats in o.a.1976, 2009 en 2013 De tempel onderging de laatste grote renovatie in 2015.
Tegenwoordig is de Tua Pek Kong totaal anders dan de dagen voorafgaand aan de economische bloei. De tempel is vakkundig gemaakt met een groot vakmanschap. Bij de rotstuin op de binnenplaats bevindt zich een waterval en met een drakenhekwerk. Dit zijn de bijzondere kenmerken van dit unieke tempel.
xx

De winkelpanden eromheen volgden ook hun voorbeeld en kregen een moderne uitstraling en design. Ze zijn nu allemaal gebouwd met permanente bouwmaterialen, voornamelijk metselwerk, betonnen kolommen en vloeren met dakpannen of aluminium dakplaten. De Tua Pek Kong-tempel staat dagelijks open voor aanbidders en bezoekers van 06.00 uur tot 19.00 uur.

Informatie over hotels in Bintulu <klik>

Bezienswaardigheden:

  • Maak een korte rit met de Bot Tambang (rivier bus) en bezoek de nabijgelegen vissersdorp langs de Kemena rivier. U zult versteld staan over de traditionele levensstijl van de Bintulu Melanau, zoals het drogen van vis, de productie van de beroemde Bintulu Belacan (garnalen pasta;trassi), Cencaluk (gezouten garnalen) en ook de sago verwerking is nog steeds springlevend en leuk om te zien. Het aanblik brengt u terug in de tijd. Naar de nostalgie van het oude Bintulu,toen het nog een vissersdorp was.

  • Tanjung Batu Beach - Zoals de naam vermoedt, is dit perfecte plek voor zon, zee, zandstranden en veel plezier. Voor extra comfort van uw uitje, zijn er kleedkamers en toiletten aanwezig. Als u honger krijgt dan kunt u een bezoekje brengen aan het eet- en drinkkraampjes. Barbecueplekken zijn beschikbaar voor picknickers en kampeerders. Het is inderdaad een ideale plek voor familie-uitje. Anders kunt u 's avonds genieten van de zonsondergang en de zeewind tijdens.

  • Taman Tumbina - Een zoölogische en botanische park laat u kennismaken met de flora en fauna. het ligt op een 12 hectare grote terrein aan het Tanjung Batu Coastal Reserve ongeveer vier kilometer van het centrum. In het park kunt u recreëren,maar het heeft ook een educatieve functie. Het park ligt op een heuvel met uitzicht op de Zuid-Chinese Zee en het uitzicht op de stad Bintulu is zeker een lust voor het oog en zeker niet te missen. In het park ziet u o.a. de neushoornvogel, onverschrokken adelaars, orang oetans 'de flamingo's ", de enige tijgers en leeuwen in Borneo' krokodillen, pythons en nog veel meer.
    En een wandeling door de volgroeide tuinen en een walk-in volière bevindt zich langs het pad. Voel de frisheid en schoonheid van de omgeving.

 

 

 

   Ben van Wijnen

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite