MALAYSIA
SITE

Kedah
-- Kedah
-- Alor Setar
-- Alor Setar Airport
-- Alor Setar Busstation
-- Menara Alor Setar
-- Beris Lake Wijngaard
-- Gunung Jerai
-- Langkawi
-- Kuala Kedah
-- Merbok Archeo. Museum
-- Ulu Muda
-- Ulu Muda Jungle
-- Pedu Lake
-- Pulau Songsong
-- Kampongs
-- Maleis kamponghuis
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

 Bujang Valley - Merbok
Ben van Wijnen

"De opgravingen liggen in een rustige omgeving en echt interessant voor degenen, die geinteresseerd door de boeddhistische geschiedenis van MaleisiŽ, voor mensen die boeddhistisch zijn of voor degenen die van parken / tuinen, geschiedenis en het buitenleven houden. De archeologische opgravingen zijn erg interessant. Het museum is klein maar gedetailleerd en leerzaam. Goede voorzieningen voor bezoekers maar echt in het midden van nergens. Ik vond het erg leuk."

Het historisch museum
Het Archeologisch museum

 

De Bujang Valley is ťťn van de meest onderschatte archeologische vindplaatsen in MaleisiŽ en het is de moeite waard om hieraan een bezoek te besteden. De Bujang Valley strekt zich uit van de Gunung Jerai in het noorden tot de Sungai Muda (rivier) in het zuiden. Het is een groot historisch parkachtig complex in de buurt van het plaatsje Merbok. Bij de ingang bevindt zich een museum, waar de toegang gratis is. Hier vind je veel archeologische vondsten.
In dit gebied van de Bujang Vallei vind je resten van meer dan 50 Hindoe graftempels. Op het terrein van het museum kun je enkele van deze tempels vinden. Archeologisch onderzoek wijst uit, dat hier een oud HindoeÔstisch- Boeddhistisch koninkrijk is geweest.

Vanaf de 2e eeuw na Christus zochten handelaren van het Midden Oosten en India een alternatieve route om de zijderoute naar China over land te vervangen.

De Indiase handelaren voeren met hun schepen in oostelijke richting.
Daar rees als een baken vanuit zee de Gunung Jerai op en dat was voor hen een goed oriŽntatiepunt. Hier zag men eindelijk, na wekenlang varen, weer het vasteland.
De route naar China was echter tŤ lang en de moesson brak aan. Heftige regenval en verschrikkelijke orkanen konden je op zee overvallen. De schepen konden vergaan!
Het was onmogelijk om de lange reis van India naar China in ťťn seizoen te doen. Daarom zocht men een beschutte plaats op het vasteland.
Aan de voet van de Gunung Jerai in MaleisiŽ vond men een uitgelezen plek: de Bunjang Vallei!
xx

Chandi (tempel)

Hier kon men rustig wachten, totdat de moesson over was. Zo werd er een handelscentrum gesticht in de Bujang Vallei. Dit handelscentrum werd nÚg eerder gesticht dan Melaka.
Vooral handelaren uit Zuid India kwamen naar de vallei. Ze bleven hier van de 5e tot de 14e eeuw. We kunnen deze periode verdelen in een Boeddhistische fase (5e tot de 10e eeuw en de Hindoe-fase (10e tot de 14e eeuw). Zo kon het HindoeÔsme en het Boeddhisme zich verspreiden over MaleisiŽ.
Uit archeologisch onderzoek heeft de conclusie getrokken, dat hier ongeveer 300 na Christus een Hindoe- Boeddhistisch koninkrijk gesticht was.
Oude vertellingen uit de volksoverlevering verhalen over een groot koninkrijk van juwelen en goud, dat hier geweest moet zijn. Menigeen in deze streek gelooft daarin. In India gaan zelfs de verhalen in den ronde, dat er kostbare wagens en gouden juwelen zitten verborgen grotten en Gunung Jerai.


Hindoe tempel

xx De graftempels (candi) in de Bujang Valley werden gebouwd hadden een stenen of granieten ondergrond.
Het dak werd ondersteund door houten of stenen pijlers. Uiteraard is de dakbedekking in afgelopen 1200 jaar vergaan. Daar vindt men niet veel meer van terug.
Maar van de rest kan men nog alles zien (links).

De Candi hadden twee functies:
1) het is een heilige plaats om respect te tonen aan gestorven leden van Koninklijke families.
2) het is een plek voor religieuze activiteiten.

Tevens zijn er verschillende opmerkelijke beelden gevonden, zoals die van Ganesh en Shiva.
Deze kun je bekijken in het archeologisch museum, waar zich ook een prachtige maquette bevindt met de gehele omgeving van de Bujang Vallei.

Het museum ligt in een zeer natuurlijke omgeving tegen de Batu Pahat heuvel van de Gunung Jerai.
Het terrein van het archeologisch museum ligt tegen het tropische regenwoud en vlakbij zijn enkele watervallen. Bezoekers kunnen in deze omgeving wandelen, picknicken en zwemmen op het terrein van het museum. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Deze inscriptie in steen, is de zogenaamde Buddhagupta inscriptie. Het is ťťn van de oudere inscripties, die in de regio van de Bujang Vallei is gevonden. Deze steen is opgegraven bij Seberang Perai. Dat ligt op het vasteland tegenover Penang. De steen dateert uit de 5e eeuw en is gemaakt door de kapitein van een schip, dat de Buddhagupte heette. Deze inscriptie in steen is een dankzegging aan Boeddha voor de geslaagde zeereis.
De Buddhagupte was afkomstig uit een streek, dat Raktamrttika heette aan de Golf van Bengalen. Tegenwoordig heet deze streek: Rajbadidanga.
De steen verwijst dus naar  internationale handelsbetrekking tussen de Bujang Vallei en India.

Hoe kom je er?

Vervoer met de auto:
Neem de Noord-Zuid (NSE) snelweg en ga er af bij Sungei Petani. Volg vanaf hier de borden "Merbok".
Als je in Merbok aankomt, kijk dan uit naar bordjes met "Lembah Bujang Archeology Museum".
Dit bordje vind je bij binnenkomst van Merbok.

Vervoer per bus:
Neem in Sungei Patani de bus naar Merbok.

Adres:
Lembah Bujang Archaeological Museum,
Merbok, Bedung, 08400 Kedah
Tel : +604 457 2005
Fax : +604 457 4185

Openingstijden:
09.00 - 17.00 uur (dagelijks)

xx

Buddhagupta Inscriptie

 

Ganesh

xx

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite