MALAYSIA
SITE

Feestdagen
-- Deepavali
-- Hungry Ghosts
-- Loi Krathong
-- Ponggal
-- Chinees Nieuwjaar 2021
-- Ramadan
-- Songkran
-- Suikerfeest
-- Thaipusam
-- Wesak Day
-- Overige Festiviteiten
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

DEEPAVALI/ DIVALI
Ben van Wijnen

"Iedereen moet Kuala Lumpur een keer bezoeken tijdens Deepavali. Het is een "must". Het is geweldig om het vuurwerk te zien, de snoepwinkels, deepavali........ allemaal hetzelfde als in India, speciale decoraties op KL Sentral, de internationale luchthaven en .... je ziet het overal in de stad."


Kolam gemaakt door studenten in het winkelcentrum Pavilion

In MaleisiŽ wordt het Deepavali (of Divali) dit jaar gevierd in november. Omdat het een Hindoestaan feest is, wordt het niet alleen gevierd in wijken, zoals Little India (Kuala Lumpur / Penang), maar ook door het gehele land. Het is dan de zevende maand van de Tamil kalender.
Het wordt ook het "feest van de lichtjes" genoemd en het symboliseert de overwinning van het goede op het kwade. Er wordt bij de Hindoestanen "open huis" gehouden. In en bij de huizen zul je veel lichtjes zien, maar bezoek eens ook een Hindoestaanse tempel!

Open Huis is eigenlijk uniek in MaleisiŽ. Alle Maleiers en ook de toeristen worden uitgenodigd voor een hapje en ook om enkele optredens bij te wonen.

Deepavali  wordt ook wel het "Feest van de lichtjes" genoemd. 
Het is een dag van vreugde en Maleiers bezoeken hun Hindoestaanse vrienden om goede wensen uit te wisselen en deel te nemen aan het feest.

Het woord "Deepavali" is een combinatie de woorden ' Dipa' en ' Gavali '. Het eerste woord betekent ' licht ' en het laatste woord betekent ' rij '. Bij de huizen van de Hindoes, die deepvali vieren, staan rijen van lichtjes. Hieraan herkent men de mensen, die het feest vieren. Aangezien het licht duisternis verjaagt, symboaliseert het feest de overwinning van goed over het kwaad. In de oude legende verslaat Krishna de slechte koning Narakasura.

 

 

Enkele dagen vůůr de viering van Deepavali worden de huizen van Hindoes, evenals de omgeving, van onder tot boven schoongemaakt.
De ingang van huizen van de Hindoes worden verfraaid met een mooie ' kolam ', een ingewikkeld bloemenontwerp. Met gekleurd rijst maken ze een prachtig ontwerp, dat op een mooi vloerkleed lijkt. Uiteraard mag je er niet overheen lopen.
Deze kolam  heeft een godsdienstige betekenis en draait rond de Godin van Rijkdom, deity Lakshimi (Laksmi). Velen geloven dat de Godin Lakshimi (Laksmi) slechts een huis met een ' kolam ' bij de deuropening zou ingaan.
De kolam is om haar te verwelkomen en om haar zegeningen te vragen. Sommige geloven ook dat zodoende het kwaad buiten het huis wordt gehouden. Hoewel het deepavali slecht 5 dagen duurt, laat men de kolam wel 10 dagen liggen.

Festival van de lichtjes

De lichtjes, meestal  "vilakku"  (olielampjes, die uit klei worden geboetseerd) of kleurrijke elektrische bollen, verlichten de huizen van zowel rijk als arm op, die de komende festiviteiten bijwonen.
Hindoes bakken talrijke, heerlijke, traditionele cakejes en schaffen snoepjes aan voor deze feestdag. De lekkernijen zijn "murukku", "omopadi", "athirrsam", "achimurukku", "laddu" en "mysore pahu". Deze lekkernijen worden meestal een paar dagen vůůr Deepavali klaar gemaakt. Op de ochtend van Deepavali, worden veel Maleise Hindoestanen vůůr zonsopgang wakker en nemen een ritueel kruidenoliebad en daarna trekken zij nieuwe kleren aan. Vervolgens gaan zij naar de tempel, waar de gebeden de plechtige rituelen worden gehouden.
 
De rest van de dag delen zij cakejes en snoepjes uit aan hun buren en vrienden. Velen houden "open huis" voor hun niet-Hindoestaanse vrienden (meestal Moslims in MaleisiŽ). Dit is een unieke gewoonte in MaleisiŽ. 
Het meeste godsdienstige Hindoes zijn vegetariŽr, maar dit verandert niets aan het feit, dat Deepavali de dag is van vele heerlijke Indische delicatessen, zoals snoepjes, rijstpuddingen en de populaire murukku.

Genieten van de lichtjes

Happy Deepavali

 

Gemakkelijk boeken: Bustickets Online:

Klik op deze banner om te reserveren

 

Gemakkelijk boeken: Trein Tickets
cheap booking
Klik op deze banner om te reserveren

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite