MALAYSIA
SITE

Kudat
-- Kudat
-- Kudat Hotels
-- Blauwe Tranen
-- Rungus Longhouse
-- Kampung Gombizau
-- Kampung Sumangkap
-- Kota Marudu
-- Pitas (Coral Bay)
-- Pulau Balambangan
-- Pulau Banggi
-- Tip of Borneo
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



Kampung Gombizau

Honing

"Voordat ik het dorp verliet, wil ik graag wat honing kopen. Ik dacht dat er maar één soort honing was, maar toen ontdekte ik dat er 3 waren, elk met een ander prijskaartje. Dus ik vroeg de dorpelingen of dit te wijten was aan verschil in kwaliteit. Volgens hen is boerderijhoning de goedkoopste (RM20 per fles), wilde honing is 2e (RM32) en is de duurste honing (RM38) van angelloze bijen. "

Gombizau is een kampung met ongeveer 300 inwoners op 43 kilometer zuidelijk van Kudat. De dorpelingen zijn Rungus-mensen, die bedreven zijn in het maken van kralen, waarvan schattig handwerk te koop is in de kampung. De belangrijkste economische activiteit van deze dorpsgemeenschap is de honingbijenteelt.
Zo ongewoon is dat niet, want op het platteland van Sabah is het vrij gebruikelijk om een of twee zelfgemaakte bijenkorven op boerderijen te zien. Tevens hebben veel dorpshuizen ook een holle boomstam voor de bijenteelt (zo’n bijenkorf heet gelodog ).
De verzamelde honing is voornamelijk voor eigen consumptie. Bijenteelt is echter niet echt iets, dat ze in eerste instantie voor geld doen. Voor de meeste dorpelingen zijn ze blij om bijenkorven te zien, omdat ze honing hebben en er iets mee kunnen verdienen.

>

Kampung Gombizau heeft de honingbijenteelt tot een attractie gemaakt. Het dorp ligt ten zuiden van Kudat, op de weg naar Kota Kinabalu. Na 40 km zie je een bruine bewegwijzering "Gombizau Honey Bee Farm" langs de weg. Volg dit richtingsbord en je zult Gombizau bereiken na twee minuten rijden over een kleine verharde weg (pas op voor kuilen). Hier bevindt zich de bijenboerderij, waar je alle kunt zien over de bijenteelt en honingproductie. Er zijn hier meer dan 100 bijenkorven. De geproduceerde honing is zowel voor de consumptie van de lokale bevolking als voor verkoop in flessen.

xx

De bijenkorven verschillen niet met die van ons. Op de honingraat zit op het witachtige bovenste gedeelte honingcellen die zijn afgedicht met een laagje bijenwas. De middelste delen zijn cellen gevuld met stuifmeel, de kleur is afhankelijk van het type bloem dat door de bijen wordt bezocht. Stuifmeel is de enige eiwitbron voor het voeden van de broedsels. Sommige cellen bevatten poppen, die eetbaar zijn en rijk aan vitamines en mineralen.

Een arbeider liet ons zien hoe we honing konden verzamelen. Eerst gebruikte hij rook om de door aanvallen veroorzaakte geur (feromoon), die vrijkomt onder de bijen te neutraliseren. Ze laten je de smaak van rauwe honing proeven, rechtstreeks uit de honingraat.
De dorpelingen van Kampung Gombizau beweren dat de rauwe honing een genezend eigenschap bezit. De honing is ook in staat om zijn superieure smaak aan het voedsel te geven tijdens het koken.

Voordat ik het dorp verliet, wil ik graag wat honing kopen. Ik dacht dat er maar één soort honing was, maar toen ontdekte ik dat er 3 waren, elk met een ander prijskaartje. Dus ik vroeg de dorpelingen of dit te wijten was aan verschil in kwaliteit. Volgens hen is boerderijhoning de goedkoopste (RM20 per fles), wilde honing is 2e (RM32) en is de duurste honing (RM38) van angelloze bijen.

 


Google

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

 

Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite