MALAYSIA
SITE

Kedah
-- Kedah
-- Alor Setar
-- Alor Setar Airport
-- Alor Setar Busstation
-- Menara Alor Setar
-- Beris Lake Wijngaard
-- Gunung Jerai
-- Langkawi
-- Kuala Kedah
-- Merbok Archeo. Museum
-- Ulu Muda
-- Ulu Muda Jungle
-- Pedu Lake
-- Pulau Songsong
-- Kampongs
-- Maleis kamponghuis
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

 Gunung Jerai
Een relatief onbekend hill resort
Foto's: Lui-Boon Chong

"Het duurt ongeveer 20 minuten met de auto voor de rit van 13 km om de top te bereiken. Je zou een mooi weer moeten hebben, een landschappelijke tuin en een adembenemend uitzicht. Je ziet de rijstvelden en zee , maar ook dieren, zoals apen, adelaars en enkele andere vogels. Je voelt je erg vredig op deze rustige plek en het is er kil. Er is 1 restaurant dat wordt gerund door het resort en op een strategische plek ligt met een mooi uitzicht."

Alor Setar in de verte....
Kijkend in de richting van Alor Setar

Vroeger stond deze berg bekend als de "Kedah Peak". De top steekt zo'n 1217 meter boven de zeespiegel uit. Veel MaleisiŽ-reizigers hebben dit hill resort gezien, maar hebben er nooit bij stil gestaan, dat het er eentje is.
Weinigen hebben de moeite genomen er naar toe te gaan. Iedereen, die Penang bezocht heeft en naar het vaste land kijkt, ziet de Gunung Jerai liggen.
Je kijkt vanaf Penang over het water naar het vasteland, waar de Gunung Jerai omhoog rijst uit het omringende laagland. Het is de hoogste berg van Kedah, vlakbij Sungai Petani, dat de op ťťn na grootste stad van Kedah is.

Nieuwe chalets
Nieuwbouw

xx

 

Uit historisch oogpunt speelt de Gunung Jerai een grote rol. De zeelieden kwamen namelijk over de Golf van Bengalen aanvaren en de berg was het eerste baken, dat men van het vasteland van MaleisiŽ zag. Het was een oriŽntatiepunt voor de koopvaarders en zodoende ontstond aan de voet van de berg het eerste handelscentrum op het schiereiland. Het was nÚg eerder bekend dan Melaka.
Men beschouwde deze plaats al snel als "heilig". De handelaren bouwden er een complex van tempels, die nu zijn opgegraven.

Het plaatsje aan de voet van de berg heet Pekan Gurun. Van het busstation naar de voet van de berg is ongeveer 1 km. Je kunt dit stukje lopen; een taxi kost je ongeveer RM2,- .
Helaas, kun je tegenwoordig niet met de eigen auto naar boven en moet je gebruik maken van een "van".
Voor RM8,- (retour) brengt deze je naar boven. Het is een bochtige weg van 11 km lengte. De vegetatie zie je in deze kilometers veranderen. De natuur is prachtig; soms zie je apen. Het dichte oerwoud gaat over naar coniferenlandschap.
Eenmaal boven vind je het Gunung Jerai Resort, een telecommunicatiemast met daar vlakbij een Hindoestaans heiligdom uit de 7e eeuw. Er liggen 9 vierkante stenen, waarvan men veronderstelt, dat het de 9 heilige planeten van het HindoeÔsme of Navagrahas is.
Het resort heeft standaard kamer en chalets. Neem een chalets, want deze zijn ruim en de andere kamers zien er wat minder uit. De prijs per chalet is ongeveer RM120.
Op korte afstand van het resort vind je het museum van bosbouw (Museum of Forestry), waar informatie wordt gegeven over de bossen in MaleisiŽ, hoewel sommige bordjes alleen informatie geven in het Maleis.  Er is ook een afdeling gewijd aan de dieren en planten in het Gunung Jerai Reserve. Men vindt op deze berg o.a. zeldzame orchideeŽn en de "pitcher plant". Ook kun je hier lezen over de geneeskrachtige planten, die hier op de berg te vinden zijn.
Er zijn verschillende, gemarkeerde wandelroutes uitgezet, maar je kont ook in het museum een gids regelen, indien je een "jungle trek" wil maken.

 

A dragonfly / een waterjuffer
een waterjuffer

In de 2e Wereldoorlog had het Britse leger de berg in handen. Men verwachtte een Japanse aanval en ze bouwden loopgraven om de Jappen tegen te houden. Ze kwamen echter nooit!
Zo nu en dan passeer je een loopgraaf op ťťn van de wandelroutes.

Ongeveer op 200 meter van het resort bevindt zich de Alur Naga waterval. Het pad dat er naar toe leidt, voert je langs grote rotsen. Het is een adembenemende plek. Je zou hier wel de gehele dag van de rust en de waterval willen genieten.
Het water is kraakhelder en valt zo'n 30 meter naar beneden. Het water onderaan de waterval, komt tot je middel. Je kunt hier gerust in zwemmen.
Er gaan veel verhalen over deze poel in het rond. De naam van dit poeltje zou van een legende komen.
Er zou achter de waterval een draak in een grot gewoond hebben. Af en toe kwam hij tevoorschijn om een bad te nemen.
Een andere legende vertelt, dat het de persoonlijke privť badplaats was van de Raja Bersiong, de koning met de hoektanden.

's Avonds op de berg....

Naast het Museum of Forestry is het Sungai Teroi Forest Recreation Park. Hier vind je een grote verscheidenheid aan lokale planten en kruiden. De uitgezette wandelpaden beginnen hier. Er zijn goed onderhouden picknickplaatsen voor de wandelaars. Op sommige bomen langs de wandelpaden heeft men een bordje gemaakt waarop de boomnaam te lezen is.

Het Resort


ACCOMMODATIE
The Regency Jerai Hill Resort,
Jalan Kaki Bukit,
Lebuhraya Gurun,
08300 Gurun, Kedah.
Het gehele jaar open!

Reserveringen, tel: 04-4234345, 4230599
of e-mail kresort@tm.net.my.

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite