MALAYSIA
SITE

 
Feestdagen

-- Deepavali
-- Hungry Ghosts
-- Loi Krathong
-- Ponggal
-- Chinees Nieuwjaar 2021
-- Ramadan
-- Songkran
-- Suikerfeest
-- Thaipusam
-- Wesak Day
-- Overige Festiviteiten
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Hongerige Geesten (Phor Thor) Festival
Een feest in augustus
Ben van Wijnen

"De opbouw tot deze feestelijke datum begint ongeveer een week van tevoren. Chinese opera's en Chinese poppenshows worden opgesteld voor het publiek - zowel de levenden als de niet-levenden poppen. In tempels en bepaalde Chinese verenigingen wordt dit gedaan gedurende een week voorafgaand aan de grote dag. Deze uitvoeringen zijn spectaculairder in steden en dorpen, waar meer Chinezen wonen, zoals in Penang, Perak, Malakka enz."

De legende.

In de zevende maand van het Chinese jaar (dat is bij ons de achtste maand: augustus) geloven de Chinezen, dat de poorten van de onderwereld open gaan.
De geesten komen dan gedurende ťťn maand naar boven.
Deze zielen van de doden (de "Hongerige Geesten") zwerven dan door de straten van de levenden en hebben natuurlijk honger. Ze moeten eten hebben.
Kinderen en peuters moeten uiteraard binnen worden gehouden, want de "Hongerige Geesten" zouden hen immers mee kunnen lokken naar het dodenrijk!
Je moet in deze periode ook geen enkel huwelijk plannen of proberen te verhuizen, want dit brengt absoluut ongeluk. 
God heeft gedurende deze maand augustus ook verboden, dat er iemand sterft.
Naar het strand gaan, wordt hevig afgeraden, want er hebben zich op zee hele tragedies afgespeeld. 
De "Hongerige geesten" zouden nog meer levens kunnen opeisen!


(Natuurlijk geloven de Chinezen dit niet echt. Het is een legende en het wordt bij hen gevierd, zoals bij ons het Sinterklaas feest)

Het festival van de "Hongerige Geesten" wordt op Penang op grote schaal gevierd door de Chinezen. Bijna elke straat doet mee. Je ziet Chinese vlaggen in de straat en er zijn altaren en podiums gebouwd in de straten van Georgetown.
In deze maand, die rond de 14e en 15e dag van de zevende maand heel speciaal is, brengt men eten naar de altaren van de "Hongerige Geesten" Er worden gebakjes, brood, fruit en zelfs blikjes of flesjes bier gebracht om de geesten te eten te geven.

 

De Chinezen nodigen op deze manier hun overleden familieleden en kennissen uit voor een maaltijd. Ze steken wierook aan, leggen papieren nepgeld klaar, maar ook dingen voor dagelijks gebruik, zoals papieren kleding, schoenen, tv, radio's, auto's en andere 
luxe goederen van papier. 
Dit doet men om er zeker van te zijn dat de huidige generatie en die erna komt, gezegend zullen worden en hen narigheid bespaard zal blijven. 
Alle geesten moeten eten hebben en geamuseerd worden. Daarom is er nog een ander aspect aan deze viering in de Chinese gemeenschap. Er worden voorstellingen gegeven van een Chinese opera met heel hoge stemmetjes en andere muzikale voorstellingen. Zo'n voorstelling is grandioos om mee te maken en wordt door de hele buurt gevolgd. 
Deze optredens worden gewoonlijk gesponsord door een bedrijf.
Wij hadden het geluk, dat een Chinese vriend ons uitnodigde op de 14e en ons langs verschillende voorstellingen voerde. Zo zagen wij wij een Chinese opera in Air Itam. Om achter de bŁhne te fotograferen leverde alleen maar enthousiaste gezichten op. Op de padang in Georgetown zagen wij moderne Chinese zangeressen optreden.Het publiek luisterde aandachtig.

Op de 30e dag van de 7e "maan" is het einde van dit festival. Middernacht (precies om 12 uur) keren de geesten naar de Hades terug en wordt de poort achter hen gesloten. Al het papieren geld, papieren geschenken en goederen worden dan verbrand. 
Het wordt een groot vreugdevuur. Een prachtig eind van een leuk feest.
Er zijn veel plaatsen, war het voedsel, dat is aangeboden aan de armere bevolking wordt gegeven. 

De Chinezen hervatten na deze maand weer hun normale werkzaamheden.  Met een groot geloof en vertrouwen in de toekomst, want ze hebben hun plichten vervuld ten opzichte van de doden gedaan. 

O, ja! Denk nu niet dat de Chinezen dit allemaal echt geloven. Ze geloven er net zoveel in, als wij in Sinterklaas. Maar het is en blijft een heel bijzondere gebeurtenis!

 

 

Google

 

Gemakkelijk boeken: Bustickets Online:

Klik op deze banner om te reserveren

 

Gemakkelijk boeken Trein Tickets
cheap booking
Klik op deze banner om te reserveren

 

 

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite