MALAYSIA
SITE

Sarawak
-- Afstandstabel Sarawak
-- Bako NP
-- Bario
-- Batang Ai NP
-- Bintulu
-- Hornbills
-- Iban - the people
-- Jangkar Waterfall
-- Kapit
-- Kuching
-- Longhouses
-- Lundu/Gunung Gading
-- MASwings
-- Miri
-- Mulu NP
-- Neushoornvogels
-- Neusaap
-- Niah, de Grotten
-- Openbaar vervoer
-- Orang Oetans
-- Pinnacles (rotspunten)
-- Sarawak
-- Sarawak/ Annelies
-- Semenggoh
-- Sibu
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 


Neushoornvogels

Sarawak "het land van de neushoornvogel"

Up in the tree......

"Stel je eens voor, dat je op het tropische eiland Borneo bent. Je drijft in een uitgeholde boomstam stroomafwaarts. Twee ibans peddelen je voort. De gigantische bomen van het regenwoud rijzen links en rechts omhoog. In de verte hoor je apen schreeuwen.
Het begint langzaam te regenen. Zo meteen zal er een tropische regenbui losbarsten, die je helemaal zal doorweken. Plotseling duiken er twee immens grote vogels van boven naar beneden en scheren vlak boven het water. Je ziet de 1-meter lange veren van zijn staart. Een krakend geschreeuw en ze vliegen door naar één van de hoogste boomtoppen. Je hebt zojuist je eerste neushoornvogels gezien.
Dan begint de regen pas ècht door te zetten. Nu begint het pas echt!
"  (BvW)

Neushoornvogels kun je overal in Maleisië zien, als je er tenminste je best voor doet. Goede plaatsen om ze te zien zijn: Taman Negara, Fraser's Hill, Langkawi, Gunung Mulu National Park, Kinabatangan, Sabah's Danum Valley en Mount Kinabalu National Park. Er zijn heel veel soorten neushoornvogels in de wereld, waarvan er 8 - 9 in Maleisië voor komen. Sommige van deze bedreigde vogels leven ver van de bewoonde wereld in kleine groepen.
De Iban jaagden vroeger op de neushoornvogels, omdat ze lange veren van de vogels zo mooi vonden. Ze gebruikten deze veren als hoofdtooi voor hun dansen en andere ceremonies. Een dansgroep heeft al gauw zo'n 400 veren nodig en dat betekende, dat ze zo'n 40 vogels moesten doden. Gelukkig is dit nu voorbij.
De neushoornvogels nestelen in holen, hoog in een oude boom. Het zijn de grootste vogels van tropisch regenwoud.
xx

Hornbill of Sarawak

xx
Neushoornvogels hebben een uniek broedgedrag. Als het vrouwtje eieren gelegd heeft, metselt ze zichzelf in  m.b.v. een mengsel van modder, mest en zachte vruchten in een boomholte in. Het vrouwtje doet dit van de binnenkant en het mannetje van de buitenkant.
Het contact met de buitenwereld speelt zich verder af via een spleet. Het mannetje brengt haar voortdurend voedsel, terwijl zij zit te broeden. En zo proper als zij is, worden alle uitwerpselen via deze kier naar buiten gewerkt.
De broedtijd is 30-35 dagen. Als de jongen zijn geboren, breekt ze naar buiten en gaat samen met het mannetje voedsel zoeken voor de jongen. Nadat ze is uitgebroken, wordt de opening weer grotendeels dichtgemaakt. Het jong blijft dan nog ongeveer een maand binnen voor het uitvliegt.
Neushoornvogels blijken een paar voor het leven. Samen verdedigen ze hun territorium en jagen andere dieren en vogels weg. Dit helpt hen om adequaat hun voedsel te blijven zoeken, maar tevens hebben de jongen exclusieve rechten in dit territorium.
Neushoornvogels eten graag fruit. Ze eten dit helemaal op, inclusief de zaden van de vrucht. Zij zorgen er dan ook voor, dat de zaden over een groot gebied verspreid worden en er zodoende weer nieuwe vruchtbomen kunnen groeien.
Ze zijn dol op vijgen. In Sarawak groeien wel 80 verschillende soorten wilde vijgenbomen. De beste manier om een neushoornvogel te observeren is, om achter de grote bladeren te gaan zitten van een wilde vijgenboom. 

 

 

De meest in het oog op de neushoornvogel is zijn snavel. Hoewel men zou kunnen denken dat zo'n grote snavel enkele kilo's zou wegen, heeft het verkeerd. Het bestaat uit een sponsachtig botweefsel met holle cellen en het bestaat voornamelijk uit lucht. Aan de ene kant kan de neushoornvogel zijn geluid dieper en luider maken. Maar misschien gebruikt hij zijn snavel - net als de toekan - als airconditioning.

Neushoornvogels gebruiken hun snavel als een vinger om fruit te plukken van bomen of om kleine dieren uit de grond peuteren. De randen van de bek zijn gekarteld als een zaag om dingen vast te houden en door te knippen.
Nog nooit eerder heeft men een neushoornvogel waargenomen, die aan het drinken was. Het lijkt alsof de neushoornvogel al het vocht, dat hij nodig heeft uit vruchten haalt. Sommige neushoornvogels kunnen tijdens een maaltijd tot 150 vijgen eten.

 

 

 

 

   Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite