MALAYSIA
SITE

Johor
-- Johor
-- JB - de stad
-- JB - Hello Kitty
-- JB - Hotels
-- JB - Larkin Bus
-- JB - Legoland
-- JB - Plattegrond
-- Johor Oostkust
-- Gunung Ledang
-- Gunung Pulai
-- Batu Pahat
-- Kluang
-- Muar
-- Muar - Tempels
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
  

 Johor Bahru
the Southern Gateway

"Komen bij de grens aan, dan sta je daar met de fiets tussen honderden motoren. De paspoorten worden gestempeld en we mogen door naar de douane van MaleisiŽ, ook hier krijgen we een stempel met toegang tot maximaal 90 dagen, we zijn door de immigratie.
Dan zijn we in Johor Bahru, dat grenst aan Singapore. Alleen is het daar meer dan de helft goedkoper, daarom was er zo'n de file voor de grens. We zijn in een winkelcentrum geweest, gewoon bomvol allemaal kopers op 4 verdiepingen. Vanavond bij de plaatselijke bevolking gegeten en dat was heel lekker."


Johor Bahru

 

Johor Bahru is een grote stad, wat oppervlakte betreft. In het centrum en aan het water staan de moderne gebouwen. Verder heeft de stad niet zulke hoge gebouwen. In Jalan Terus is de oudste tempel van de stad. Dit is een kleurrijk, Chinees tempeltje. Aan de Jalan Wong Ah Fook vind je de (Indiase) Sri Mariamman Tempel, waar de afbeeldingen kunt zien uit de Hindoestaanse  godenwereld. Deze twee tempeltjes, in deze omgeving,  zijn een voorbeeld van de verandering van Johor Bahru. Van een klein, rustig vissersplaatje naar de bruisende stad van vandaag.
De Tebrau Straits scheidt Johor met Singapore. Het water is zo'n 60 kilometer lang en Johor is met Singapore (Woodland) verbonden door de "causeway", waar ook je gecontroleerd wordt door de douane, omdat je een grens passeert. De weg is 1km lang en werd reeds in 1924 geopend.
De prachtige Sultan Moskee van Abu Bakar, die strategisch boven op een heuvel in Jalan Masjid is gebouwd, kijkt majestueus over de Tebrau Straits. De bouw van deze Moorse tempel heeft 8 jaar geduurd en werd afgerond in 1900. Er kunnen zo'n 2000 bezoekers tegelijkertijd in.

Masjid Abu Bakar
Masjid Abu Bakar

xx

Dichtbij de moskee is de Dierentuin Johor. De dierentuin is ligt aan de Jalan Gertak Merah dichtbij de Jalan Dr. Ismail. Het is een middelgrote dierentuin met een aantal interessante Maleise dieren. Er zijn ook enkele dieren uit andere landen. Voor veel families betekent deze dierentuin een heerlijk dagje uit. De dierentuin is dagelijks open van 08.00 tot 18.00 uur.
Het grijze Sultan Ibrahim gebouw aan de Jalan Abdul Rahim was tijdens de Tweede Wereldoorlog een Japans warenhuis. Tegenwoordig vind je hier het staatssecretariaat en andere afdelingen van de staatsoverheid.

Verder naar het oosten, in de Jalan Dr. Ismail vind je de majestueuze Istana Besar met het is is witte muren en blauw dak. Dit was de vroegere woonplaats van de Koninklijke familie Johor. Tegenwoordig is dit paleis een Koninklijk museum, dat toegankelijk is voor het publiek. De opdracht voor dit paleis werd gegeven door Sultan Abu Bakar, in 1864 de eerste steen legde. Het is ťťn van de oudste gebouwen in Johor Bahru.
De Istana Besar (Groot Paleis) heeft Britse invloeden. Het museum, dat hier gevestigd is, heet Royal Abu Bakar Museum. Je kunt hier voorwerpen van de koninklijke familie bewonderen.

In de Johor Art Gallery (1910) aan de Jalan Mariamah kun je o.a. historische kostuums, wapens, munt, manuscripten, keramiek, en kunst zien.

 

Dataran Bandaraya (stadsplein) bestaat uit een grootveld, een minaret, een fontein en een klokkentoren. Het plein is een populair trefpunt voor openbare gebeurtenissen zoals parades.
Het is ook een geliefde plaats om de zonsondergang te bewonderen. 's Avonds lopen stelletje hier langs de oever van de Tebrau Strait, wat hier ook een strandje kent. Er staan veel geparkeerde auto's aan de baai en er staan veel hawker Stalls, waar je een hapje kunt eten.
Aan de Jalan Strulang Laut vindt men de Johor Bahru Duty Free Zone (aka Zon), het grootste belastingvrije complex in MaleisiŽ.
Hier kunnen de toeristen belastingvrij winkelen in het vijf verdiepingen tellend gebouw.
Het complex heeft verder nog een hotel, een conferentie centrum, spa, een parkeerterrein. Er zijn ook immigratiefaciliteiten en kantoortje voor tickets van de ferries naar Singapore en IndonesiŽ.
xx

Dataran Bandaraya

Veel mensen (ook vanuit Singapore) winkelen in Johor Bahru. Het is dus druk. De beste winkelcentra zijn:
Plaza Best World, dat 9 verdiepingen heeft en meer dan 500 winkeltjes. Het heeft een pretpark, een "food court" en een grote supermarkt.
Plaza Angsana, heel groot qua oppervlakte, heeft een openlucht gedeelte, waar je dus "buiten" kunt dineren.
Pelangi Leisure Mall, Holiday Plaza, en het Lien Hoe Complex liggen dicht bij elkaar in de omgeving van Jalan Tebrau.
Wil je meer "economisch" winkelen tussen de gewone bevolking, dan zul je naar Plaza Kota Raya moeten, dat naast Puteri Pan Pacific ligt, of naar de Perling Mall, of Tun Abdul Razak Complex (aka KOMTAR) aan de Jalan Wong Ah Food, of JOTIC aan de Jalan Ayer Molek.
Grote supermarkten zijn: Carrefour, Makro en Giant.
Een ander opmerkelijk winkelcentrum is Komplex Pusat Bandar Pasir Gudang bij de haven van Pasir Gudang.

Hotels in Johor Bahru <klik>

 

Gemakkelijk boeken: Bustickets Online:

Klik op deze banner om te reserveren

xx

Gemakkelijk boeken Trein Tickets
cheap booking
Klik op deze banner om te reserveren

 

    

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite