MALAYSIA
SITE

Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gemas (Jungle Train)
-- Gua Musang -Raften
-- Gua Musang -Klimm.
-- Honingbeer -Sun Bear
-- Jerantut
-- Jungle Trein
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah-Olifant
-- Kuala Lipis
-- Neusaap
-- Neushoorns
-- Neushoornvogel
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey
-- Sungai Ketiar -Olifant
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara -rugzak
-- Taman Negara -Tahan
-- Taman Negara -Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Jungle

In MaleisiŽ (en vooral op Sabah/Sarawak) is nog veel jungle te vinden. Zodra je de stad van aankomst uit bent, begint de jungle. Het valt je niet direct op, omdat de bevolking langs de weg woont. Jerijdt langs huizen, maar achter deze huizen begint Ťcht de jungle. Het is zŤlfs de oudste jungle die er op aarde is!
In dit ondoordringbare regenwoud leven nog de Orang Asli, de oorspronkelijke bewoners van MaleisiŽ.
De regering heeft een aantal "jungles" (Nationale Parken) in West- en Oost-MaleisiŽ open gesteld voor het publiek. Die kun je dus bezoeken.
Er is ook een trein (de jungletrein), die een tocht maakt door de jungle van Gemas naar Kota Bharu. Je kunt hier kiezen tussen "hard seaters" (houten banken), "soft seaters" en je kunt zelfs kiezen om te slapen in een bed. Bekijk de site eens <klik>!

Het bekendste Nationale Park is Taman Negara, waar middenin de jungle een resort staat. Helaas is er geen zwembad, maar op ťťn van de excursies kun je zwemmen in ťťn van de stroomversnellingen. De tocht naar het resort, is de moeite waard.
Je wordt er met lange boten, over de verbindingsweg (de rivier), naar toe gebracht. Onderweg zie handelaren stroomafwaarts varen met hun handelswaar of vrouwen, die kleding aan het wassen zijn in de rivier.
In het Nationale Park Taman Negara onderneem je tochtjes met een gids. Je komt hier bijna geen wilde dieren tegen. Je gaat er naar toe voor de flora.
Tegenwoordig is het ook mogelijk om het dorpje tegenover het resort over de weg te bereiken. Het dorpje heet Kuala Tahan.

Om echt wild in Taman Negara te zien, zou je dagen moeten reizen naar de hoogste berg van West-MaleisiŽ, de Gunung Tahan. Deze ligt diep in het oerwoud.
Wie echt wilde dieren wil zien in het wild, moet naar het tweede nationale Park Endau Rompin.
xx

Op weg naar Taman Negara kom je lang Kuala Gandah. Hier bevindt zich het Olifanten Centrum. Olifanten, die de plantages of dorpjes vernielen, worden de medewerkers van het Olifanten Centrum gevangen en in ťťn van de Nationale Parken weer vrij gelaten. In Kuala Gandah kun je de Olifanten zien, die hierbij helpen. ook kun je hier een ritje op een olifant maken of met ze baden in de rivier. Neem dus badkleding mee!

 

Een ander park, dichtbij Taman Negara, is het Kenong Rimba Park. Een heel mooi verslag van een familie, die dat bezocht staat op de site. Kenong Rimba is "basic". Je gaat zelfs een keer in een grot slapen. Het is een mooie ervaring voor iedereen, die nog eens van de "ongerepte jungle" willen genieten. Op de tocht ontdek je diverse grotten, ziet vleermuizen en andere dieren.

Endau Rompin is het tweede Nationale Park. Hier onderneem je met een gids voettochten van ca. 4 dagen. Je overnacht op campingplaatsen. De tocht is mooi, maar inspannend. Je kunt hier wilde dieren ontmoeten en je komt bij een lange waterval. Hier heb je flora en fauna. Dit in tegenstelling tot Taman Negara, waar je alleen flora hebt (naast een enkele vogel of aap).

Belum National Park vind je langs de East-West Highway in het noorden (tussen Penang en Kota Bharu). Het is gelegen aan een stuwmeer. Er drie overnachtingsmogelijkheden aan dit meer: het Banding Rainforest Resort, Belum Lakeside Inn (beide drie sterren) en het Belum Eco Resort. Dit laatste ligt op een eilandje. In alle drie de resorts kunnen excursies geboekt worden naar o.a. de Orang Asli, watervallen en kanotochten.
Het Park is nog onbedorven en absoluut niet toeristisch. De schaarse toeristen komen er voor de rafflesia bloem met een doorsnede van 1 meter en stinkt naar rottend vlees. Tevens kan men tegen de avond een poging wagen om Olifanten te zien.
Het park is een aanrader naast het toeristische Taman Negara.

Gua Musang ligt aan de spoorlijn naar Kota Bharu. Het is een slaperig houtstadje, maar een uitgelezen plek om aan raften en steile wand beklimming te doen. Tevens zijn er enkele opmerkelijke grotten in de omgeving, waar men in de dertiger jaren van de vorige eeuw archeologische vondsten heeft gedaan.
In de buurt van Gua Musang kun je tevens raften.

Kuala Selangor bevindt zich aan de westkust. Het is een rustig visserplaatsje, waar je overigens heerlijk kunt eten. Op slechts enkele kilometers van deze plaats, bevindt zich Kampong Belimbang. Hier kun je
's avonds de grootste kolonie vuurvliegjes van de wereld bewonderen. Vanaf 8 uur kun je met een geruisloze motorboot, langs de oevers van de rivier varen. Het is zeer romantisch.
Aanbevolen wordt om hier een overnachting te plannen. 's Morgens zitten de apen op de daken van uw chalet. U leest op de site, hoe u kunt reserveren.
Hier is ook een Park,waar u de Silverleaf Monkeys kunt zien.

Ulu Muda ligt in het noorden, nabij Lake Pedu. Het is nog ongerepter dan de Belum Park. Hier kun je ook raften en bestaat de mogelijkheid om Olifanten in hun natuurlijke omgeving te zien. Er is een extra site toegevoegd met een reisprogramma, dat verzorgd wordt door een gids. Uiteraard staat erbij, hoe je in contact kan komen met hem en een fantastische, individuele tocht kan maken door het oerwoud!

Voor wie echt nog iets speciaals wil, zijn er nog twee speciale parken aan de oostkust, waar u de jungle in kunt. Het eerste is het Pasir Raja Forest Reserve, dat in de buurt van Kuala Terengganu ligt. Hier vind je geen toeristen. Lees het verslag op deze site!
Het tweede is het Gunung Stong gebied, dat vlakbij Kota Bharu ligt. Lees ook hierover het verslag! Beide zijn het voor toeristen onontdekte gebieden, die sinds kort bezocht worden.

Bent u geÔnteresseerd in de jungle en natuurreservaten? Dan is een reis door MaleisiŽ zeker een aanrader. Vooral Borneo kenmerkt zich door veel oorspronkelijke natuur, met vele diersoorten, zoals talrijke apensoorten en wilde Olifanten.

Van Verre Reizen organiseert individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

 

 

Oerwoud

xx

 

 

    Ben van Wijnen


 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite