MALAYSIA
SITE

Kedah
-- Kedah
-- Alor Setar
-- Alor Setar Airport
-- Alor Setar Busstation
-- Menara Alor Setar
-- Beris Lake Wijngaard
-- Gunung Jerai
-- Langkawi
-- Kuala Kedah
-- Merbok Archeo. Museum
-- Ulu Muda
-- Ulu Muda Jungle
-- Pedu Lake
-- Pulau Songsong
-- Kampongs
-- Maleis kamponghuis
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

Kedah

"Het grootste deel van de route rijden we door rijstvelden welke tussen de palmbomen gelegen zijn, een mooie omgeving om door heen te fietsen. Aan de sporen op het land te zien is de oogst nog niet zo lang geleden geweest en wordt dat hier machinaal gedaan.
Wij fietsen verder, de rijstvelden zijn nu groener als op het eerste stuk. Als we onderweg nog wat drinken schrijft een meisje verschillende woorden op in de Maleise taal, altijd handig om te gebruiken."


Rijstvelden bij zonsondergang

Alor Setar de hoofdstad, het administratieve en culturele centrum van de noordelijke deelstaat Kedah. Het ligt in de noordwest hoek van het schiereiland met de Straat van Malakka in het westen en Perak eb Penang in het zuiden. Ten oosten van Kedah ligt Thailand. Vóór de kust liggen 104 eilanden, die tot de groep van Langkawi behoren (zie de speciale site van Langkawi). De hoogste berg in Kedah is de Gunung Jerai, die 1200 meter boven de zeespiegel ligt.


Rijstveldenmet de Gunung Jerai op de achtergrond

xx Het landschap wordt, op het oog, gedomineerd door onafzienbare rijstvelden. Kedah en Perlis worden daarom ook wel de “rice bowl of Malaysia” genoemd. 
Het is niet de meest bezochte deelstaat door toeristen, maar Kedah is wel één van de mooiere staten in Maleisië met een aaneenschakeling van groene rijstvelden, rubberplantages en kampongs. Op de weg naar Alor Setar rijd je kilometerslang door groene rijstvelden.
De Thaise grens ligt 45 kilometer van de hoofdstad verwijderd. verwijderd en 100 km van Penang. De grensplaats heet Padang Besar en wordt druk bezocht door handelaren, die Thaise goederen komen kopen om ze elders in Maleisië weer te verhandelen. Alor Setar is de laatste grote stad, die je passeert, voordat je de Thaise grens nadert. 

De voormalige minister-president van Maleisië (Mahathir) is in Kedah geboren in de Alor Setar. Zijn geboortehuis is te bezoeken. 
Alor Setar heeft een bevolking van 220.000 mensen. De stad is het grote handelscentrum voor rijst en rubber. Het is ook de residentie van de sultan van Kedah. Alor Setar heeft ook vele oude, historische gebouwen, die nog in hun oorspronkelijke staat zijn. De drukke markt bevindt zich in het centrum. Er worden veel stoffen aangeboden in de nauwe straatjes. Je zult hier bijna geen toeristen tegen komen. Parkeren kan in het centrum een probleem zijn.

"Alor" of nog beter, "alur" is het Maleise woord voor grof, rimpel, hoofdstroom of kanaal. In het Tamil betekent "alur" afvoer.  "Star"  of "setar" is een plant met een kleine, zure vrucht (Bouea macrophylla), die ook bekend is, onder de naam "kundang" of "remia" in het Maleis. Het unieke aan deze vrucht is, wanneer je de vrucht deelt, is elk deel paars van kleur. 

Je kunt op verschillende manieren de hoofdstad van Kedah bereiken. Alor Setar ligt aan de North South Highway en met de auto is het dus gemakkelijk aan te rijden. De luchthaven is slechts enkele kilometers verwijderd en het hoofdstation bevindt zich op loopafstand van het centrum. Het belangrijke busstation Shahab Perdana ligt aan de buitenkant van de stad, tenzij je van Butterworth (UTC of HRB companies) komt, want dan ben je direct in het centrum.
Het spoor, waarover de trein rijdt, is sterk verouderd. Dagelijks rijden er nog enkele treinen, maar de ritten duren erg lang. De airconditioned bussen, die over de snelweg rijden, doen er veel korter over. Het spoor is tegenwoordig tot Butterworth vernieuw en men gaat nog verder tot de Thaise grens.

 

Balai Noblat
Dit is één van de hoofdattracties van de stad. Het is een openlucht markt.

xx Menara Alor Setar
De tweede grote Telecom Tower, die in Maleisië kunt bezoeken, staat in Alor Setar. De grootste staat echter in Kuala Lumpur. Deze toren is een prominent "landmark" in Kedah, die ook de vooruitgang symboliseert. 
De toren heeft twee functies: één voor de telecommunicatie en de andere als toeristische attractie. Op de bovenste etage is een restaurant gevestigd.  
Je kunt voor enkele Ringgits de lift nemen naar boven en genieten van het spectaculaire uitzicht. Je hebt een sensationeel uitzicht over Alor Setar en je kunt zelfs Butterworth en Thailand zien land.

Masjid Zahir (Zahir Mosque)
Deze moskee werd officieel in 1912 geopend. 
Het is een staatsmoskee en een architectonisch bouwwerk met zijn mooie pilaren. Het is ook één van de grootste en oudste in Maleisië. 
De moskee is gebouwd in een traditionele Moorse stijl. Het heeft zwarte koepels en slanke minaretten. In deze Staatsmoskee "Masjid Zahir" worden ieder jaar de voorleeswedstrijden gehouden. Uiteraard wordt er tijdens de voorleeswedstrijd uit de Koran gelezen.
De moskee heeft 5 koepels. Onder de grootste koepel bevindt zich de gebedsruimte. Deze moskee is tot één van de tien mooiste moskeeën gekozen van de wereld.
Als er geen gebedsdienst is, kun je de moskee bezoeken.
De moskee vlakbij het centrum van de stad en ligt op loopafstand van de Menara Alor Setar.

xx

Pekan Rabu 
"Pekan Rabu" betekent letterlijk: markt midden-in-de-week. Er is hier van alles te koop. De markt is gevestigd tussen City Plaza en Medan Bandar op de Jalan Inrahim in het centrum van Alor Setar. Het complex is niet alleen bekend bij de lokale bevolking, maar ook bij de toeristen. Het is een bezoekje waard.

Buiten Alor Setar:

Gunung Jerai Deze stond vroeger bekend als de Kedah Peak. Deze berg, op 1200 meter boven de zeespiegel is een massief verschijnsel van kalksteen en de hoogste berg in de staat Kedah. Vanaf z'n top heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte rijstvelden, de eilanden Penang en Langkawi.
Bukit Hijau Recreational Forrest Deze ligt in het hart van het Gunung Inas Virgin Forrest Reserve in Baling. Dit  "recreational forrest" is onaangeroerd en je vindt er een uitbundige variëteit aan flora en fauna. Picknicken bij kristal heldere waterval is één van de leukste attracties.
Bujang Valley De Bujang Valley is één van de meest onderschatte archeologische vindplaatsen in Maleisië en het is de moeite waard om hieraan een bezoek te besteden. De Bujang Valley strekt zich uit van de Gunung Jerai in het noorden tot de Sungai Muda (rivier) in het zuiden. Het is een groot historisch parkachtig complex in de buurt van het plaatsje Merbok. Bij de ingang bevindt zich een museum, waar de toegang gratis is. Hier vind je veel archeologische vondsten. In dit gebied van de Bujang Vallei vind je resten van meer dan 50 Hindoe graftempels. Op het terrein van het museum kun je enkele van deze tempels vinden. Archeologisch onderzoek wijst uit, dat hier een oud Hindoeïstisch- Boeddhistisch koninkrijk is geweest.
Pantai Merdeka Het meest geliefde strand van de bevolking, bevindt zich op het vasteland. Je vindt het in het Kuala Muda district.
Taman Rekreasi Gunung Keriang Dit bevindt zich 12 kilometers buiten Alor Setar. Wandelen en kamperen zijn de meest favoriete bezigheden van de bezoekers. Grotexpeditie (bezichtiging) kun je doen in het nabij gelegen Gunung Keriang. Dit is een avontuurlijke ervaring en zeker een bezoek waard.
Pedu Lake

Dit meer ligt 80 kilometers buiten Alor Setar en slechts 5 kilometers Van de Maleise -Thaise grens. Je kunt er een back-to-basics vakantie hebben met overnachtingen in een internationaal hooggewaardeerd resort. Afgesloten in het dikke, ondoordringbare, tropische regenwoud staan traditioneel gebouwde chaletjes, compleet met moderne faciliteiten. Padu Lake

Gunung Keriang Dit is een kalksteen verschijnsel, midden op het platteland, waar de rijstvelden zijn, dichtbij Alor Setar. De berg staat zomaar plotseling, zonder omliggende heuvels of andere formaties, midden in het landschap. Het lijkt, alsof hij er zomaar neergelegd is. Het is slecht 10 minuten van van het centrum van Alor Setar verwijderd en de berg is gemakkelijk te bereiken. Een deel heeft zich zelfs ontwikkeld als recreatiegebied. Je rijdt direct naar de voet, vanwaar je verder een pad naar boven vindt.
Het verhaal (legende) van de Gunung Keriang is heel interessant. Vroeger dacht men, dat deze berg leefde. Hij stond erom bekend, dat hij elk jaar een slag draaide. Tot de Engelsen kwamen: die hebben de berg vastgelegd.

 

 

 

  Ben van Wijnen

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite