MALAYSIA
SITE

Kelantan
-- Kota Bharu (KB)
-- KB by Bus
-- KB - Hotels
-- KB - Plattegrond
-- KP - Thaise grens
-- Tumpat
-- Wat Machimmaram
-- Wat Phothivihan
-- Pasir Belanda
-- Gunung Reng
-- Gunung Stong
-- Kuala Besut
-- Kuala Besut Hotels
-- Tok Bali
-- Maleise Huizen
-- De Eilanden
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Kelantan

"In 1429 kwam zeevaarder Zheng He aan in dit gebied. Een beeld met inscriptie van een Chinese tempel in Kampong Pulai, Gua Musang bevestigt dit. Deze tempel is de oudste Chinese tempel van MaleisiŽ. Het dorp trok later zeer veel overzeese Chinezen, omdat er in het gebied goud te vinden was. De Chinese MaleisiŽrs hier vormen 7% van de bevolking." Tegenwoordig telt Kelantan zevenenveertig Cina Kampong, dit zijn Chinese dorpen langs de Kelantan Rivier.

Kelantan ligt in de noordoostelijke hoek van het schiereiland en grenst aan Thailand. Kelantan, waarvan wordt gezegd, dat het vertaald wordt als het "Land van de bliksem", is een agrarische staat met groene rijstvelden, rustieke vissersdorpjes en met casuarina omzoomde stranden. Kelantan is de thuisbasis van enkele van de oudste archeologische vondsten in MaleisiŽ, waaronder verschillende prehistorische nederzettingen.
De hoofdstad en koninklijke zetel is Kota Bharu. Vanwege Kelantan's relatieve isolement en grotendeels landelijke levensstijl, wijkt de Kelantanese cultuur enigszins af van de Maleisische cultuur in de rest van het schiereiland. Dit komt tot uiting in de keuken, kunst en de unieke Kelantanese Maleise taal, die zelfs voor sommige sprekers van het standaard Maleis niet te begrijpen is. De oostkust van het schiereiland gaat van Johor in het zuiden naar Kota Bharu in het noorden, dicht bij de Thaise grens.
De hellingen van Gunung Korbu (berg) stijgen recht omhoog. Het is de op ťťn na hoogste piek in het schiereiland MaleisiŽ. Hier vandaan stroomt de Nengiri-rivier naar het oosten om vervolgens te versmelten met de Galas rivier en daarna met de Lebir - de laatste ontspringt in de wildernis van het Taman Negara National Park - voordat de waterweg naar het noorden stroomt en uitmondt in de ondiepe wateren van de Zuid-Chinese Zee. Vanuit Kuala Krai worden de samengevoegde stromen de Kelantan-rivier, een brede, modderige stroom die de vruchtbare kustvlakten domineert en de geografie van de regio bepaalt. De vallei van de Kelantan-rivier is een vruchtbare rijstkom, rijk aan hardhout en rubber en weelderig met tropisch fruit.


Al-Muhammadi Moskee

Hoewel er geen kledingcode is in Kelantan, is het een zeer conservatief islamitisch gebied. Kleed je in de juiste, respectvolle kleding. Dit helpt de lokale bevolking zich comfortabeler te voelen en voorkomt ongewenste aandacht. Het hebben van een shirt met lange mouwen of sarong is vaak een snelle oplossing als je hier in Kelantan reist. De mensen zijn ook heel respectvol tegenover jou.

De belangrijkste zaken, bezienswaardigheden en activiteiten van Kota Bharu bevinden zich op relatief eenvoudige loopafstand van het centrale busstation, dat meer het hart van de stad lijkt te zijn dan welk ander bepaald gebied dan ook.
Met uitzondering van vrijdagen en feestdagen is bijna alles dagelijks en op geschikte tijden geopend. De dagelijkse lunchtijd wordt nauwlettend in acht genomen, dus vermijd drukke zaken of bezienswaardigheden tussen 13.00 en 14.00 uur. Het is ook raadzaam om tijdens de stadsbrede maaltijdpauze geen populair eetcafe te kiezen, tenzij je het niet erg vindt om lang te wachten.

 

Kelantan was eeuwenlang bijna afgezonderd van de rest van het land door het Titiwangsa-gebergte, een bergketen die van noord naar zuid door het schiereiland loopt. Weken van moeizaam reizen waren nodig om Kelantan te bereiken. De "gemakkelijke manier" naar Kelantan was om rond het schiereiland te varen, de zee en piraten trotserend. Om deze reden heeft de geschiedenis van Kelantan vaak betrekking op de zee en boten. Zelfs vandaag zijn veel van zijn mensen erg gebonden aan de zee. Een discussie met veel kustbewoners zal bevestigen dat hun voorouders, zo lang ze al weten, "van de zee" zijn.
In het begin van de jaren tachtig werden hoofdwegen gebouwd om Kelantan te verbinden met nabijgelegen staten. Momenteel kan men over de weg reizen van de hoofdstad Kuala Lumpur naar Kota Bharu over de bergketen met een reisduur van 8 uur.
Je zult Kota Bharu niet veel alcohol vinden, maar de paar Chinese restaurants in de stad hebben wel wat in voorraad; het staat misschien niet op het menu, dus vraag het gewoon.

 

 

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite