MALAYSIA
SITE

Sukau
-- Sukau
-- Kinabatangan Rivier
-- Lahad Datu
-- Sandakan
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

KINABATANGAN RIVIER

"We zijn met een bootje de rivier op gegaan om dieren te spotten. Laten we beginnen met een krokodil die net met zijn ogen boven het water lag. Helaas ging hij snel kopje onder toen hij doorhad dat we Ďm hadden gespot. De brutale Langstaart Makaken zijn hier ook luidkeels aanwezig. Vervolgens komen we nog wat bijzondere vogelsoorten tegen en zien we ook nog de bijzondere neusapen ook wel ĎProbiscus Monkeyí genoemd."


De Kinabatangan rivier is de grootste en langste rivier in de Maleise deelstaat Sabah. Het strekt zich 560km uit van de Crocker Range in het zuidwesten van Sabah stroomt in het oosten in de Sulu Zee. De Kinabatangan rivier heeft ťťn van de rijkste ecosystemen ter wereld. Het stroomgebied in het laagland van de rivier is zelfs voor het grootste deel met bos bedekt. De uiterwaarden van de Kinabatangan heeft de grootste concentratie wilde dieren in de regio van Zuidoost-AziŽ.
Als je een excursie hebt geboekt over de rivier, heb je bij zonsopgang of zonsondergang de meeste kans om de wilde dieren te zien. Je zou zelfs  een Aziatische olifant of een Sumatraanse neushoorn kunnen zien, die langs de rivier door de bossen dwaalt. Optionele excursies (boottochtjes), die hier gemaakt kunnen worden, zijn bijvoorbeeld nachtsafari's, of krokodillen, vogels en nachtdieren observeren.
De kleine boten nemen meestal tot zes passagiers mee, hetzij in de vroege ochtend, late namiddag of 's nachts. Een boottochtje duurt minimaal twee uur, maar er is nooit een garantie, dat je wilde dieren ziet. Prijzen voor de boottochten overdag zijn tussen $ 10 - $ 20; nachtelijke boottochtjes kosten iets meer. De kleine boten nemen meestal tot zes passagiers mee, hetzij in de vroege ochtend, late namiddag of 's nachts. Een boottochtje duurt minimaal twee uur, maar er is nooit een garantie, dat je wilde dieren ziet. Prijzen voor de boottochten overdag zijn tussen $ 10 - $ 20; nachtelijke boottochtjes kosten iets meer.
Wilde katten, krokodillen, grote slangen, makaken en andere zoogdieren zie je regelmatig langs de Kinabatangan-rivier. Let ook op de vele soorten vogels, waaronder adelaars, ijsvogels en kleurrijke neushoornvogels. Extreem gelukkige groepen kunnen olifanten en Sumatraanse neushoorns zien, maar deze zijn zeer zeldzaam.

De rivier, die voor transport, handel en communicatie gebruikt wordt, is al eeuwenlang een belangrijke levensader voor de lokale bevolking. Bosproducten, zoals bijenwas, eetbare vogelnestjes, ivoor van olifanten en de neushoornvogel Casqued werden vroeger over deze rivier vervoerd om verhandeld te  worden. Tegenwoordig is dat verleden tijd.
Tegenwoordig zijn er ongeveer 20 palmoliefabrieken in het bekken van de Kinabatangan rivier, die de producten verwerken van de snel uitbreidende palmolieplantages. De olie wordt gebruikt voor de productie van margarine, zeep, veevoer, smeermiddelen en vele andere industriŽle en huishoudelijke producten.
Grootschalige commerciŽle houtkap en kleinschalige landbouw werd al in de vroege jaren 1950 langs de Kinabatangan rivier toegestaan. Dit op voorwaarde, dat de bevolking van Sabah hier zouden kunnen werken en zo voldoende geld zou kunnen verdienen.
Verschillende bosreservaten werden in de jaren 1970 gekapt, maar deze werden snel toegewezen voor gebruik van de landbouw.

De Orang Sungai is de oorspronkelijke bevolking, die langs de Kinabatangan leeft. Kleine gemeenschappen van de Orang Sungai leven langs de Kinabatangan rivier en zijn afhankelijk van het ecosysteem bij het vissen, garnalen vangen, of bij bosproducten zoals rotan, bijenwas, kamfer en eetbare vogelnestjes. Hun naam is hen gegeven ​​tijdens de koloniale overheersing door de Britten, die de gemeenschappen langs de Kinabatangan aanduidden, als Riviermensen (Orang= mens; sungai = rivier).
In de loop der jaren hebben zij zich geleidelijk gemengd met andere inheemse rassen en migrantengroepen, zoals de vroege Chinese immigranten, de Bugis uit IndonesiŽ, en de Suluks en de Cagayans uit de Filippijnen. Zij trouwden ook met deze andere bevolkingsgroepen.
De Orang Sungeui leeft nu grotendeels in verspreide nederzettingen langs de Kinabatangan van de boven- tot de benedenloop.


Orang Sungai

xx

Kampung Sukau is een gemeenschap van ongeveer 1200 mensen uit 150 families, die allemaal het islamitische geloof aanhangen. De kampung is bereikbaar via een geasfalteerde weg, een afslag van de belangrijke weg Sandakan - Lahad Datu. Een alternatief is met de boot, langs de oostelijke kust van Sabah varen.
Er zijn minimale bestaansbehoeften in de vorm van kleine overheidskliniek en een basisschool. Elektriciteit is beschikbaar in het dorp, maar het aanbod is niet altijd hetzelfde. De stroom valt nog wel eens uit.
Er is nog steeds geen schoon stromend water en de dorpeling vertrouwen op het regen- en rivierwater uit de Kinabatangan.

xx

 

Er naar toe:
De reis over land van Sandakan naar Sukau bedraagt ongeveer 96 km, waarvan de gehele weg tegenwoordig geasfalteerd is. De weg voert u langs palmolieplantages. Een rit van 350 km van Kota Kinabalu is ook mogelijk, maar deze zal tenminste zes uur duren.
Het vervoer kan worden geregeld door lokale touroperators.

Sabah Hotel

Gelegen in het hart van Sandakan centrum, is het Sabah Hotel een ideale uitvalsbasis om Sandakan te ontdekken. Het stadscentrum is slechts 1 km verwijderd en het vliegveld kan worden bereikt binnen 30 minuten. Bezoekers van het hotel vermaken zich met de volgende topattracties die in deze stad te vinden zijn: Agnes Newton Keith Home, Japanese Cemetery, Basel Christelijke Kerk van MaleisiŽ.
De faciliteiten en diensten, geboden door het Sabah Hotel, garanderen een plezierig verblijf voor gasten. Het hotel biedt 24-uur roomservice, gratis wi-fi in alle kamers, 24-uur beveiliging, dagelijkse schoonmaak, cadeau-/souvenirwinkel om gasten een maximaal comfort te garanderen.
Het hotel heeft 116 prachtig ingerichte kamers voor gasten, elk met aparte woonkamer, spiegel, beddengoed, internet (draadloos), draadloos internet (gratis). Hotelfaciliteiten als bergwandelpaden, hot tub, fitnesscentrum, sauna, zwembad (buiten) bieden alle gelegenheid om te ontspannen na een drukke dag. Wat de reden van uw bezoek aan Sandakan ook is, het Sabah Hotel is de perfecte keuze voor een enerverende vakantie.

Meer informatie: Sabah Hotel |klik nu|

 

|

   Ben van Wijnen

 

Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite