MALAYSIA
SITE

Algemeen
-- Afdingen
-- Batik
-- Boeken
-- Chinese Maleiers
-- Chinees Nwjr 2022
-- Drinkwater
-- Feesten in MaleisiŽ
-- Fietsen in MaleisiŽ
-- Geschiedenis MaleisiŽ
-- Homestay in MaleisiŽ
-- Klimaat en Geld
-- Kid Club MaleisiŽ
-- Koning - de huidige
-- Koophuis MaleisiŽ
-- Meren in MaleisiŽ
-- Pasar Malam
-- Pensioen MaleisiŽ
-- Politiek MaleisiŽ
-- Studeren MaleisiŽ
-- Strandhotels MaleisiŽ
-- Telefoneren
-- Tips
-- Trouwen MaleisiŽ
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

De Koning van MaleisiŽ

Ben van Wijnen

"De 16e en huidige Yang di-Pertuan Agong is Al-Sultan Abdullah van Pahang, ter vervanging van Sultan Muhammad V van Kelantan, die aftrad op 6 januari 2019. Hij werd gekozen op 24 januari, tijdens een speciale vergadering van de Conferentie van Linialen; hij legde de eed af en werd op 31 januari beŽdigd bij de Istana Negara."

 

Yang di Pertuan Agong Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah

De koning van MaleisiŽ MaleisiŽ heet Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, nadat de vorige vorst met een voormalige voormalige Russische schoonheidskoningin huwde. MaleisiŽ is een constitutionele monarchie, met een unieke regeling waarbij de nationale troon om de 5 jaar van eigenaar wisselt tussen heersers van de 9 deelstaten. Deze 9 deelstaten staan onder leiding van islamitisch koningshuis: een sultan. Deze sultans kiezen onderling een nieuwe koning, die benoemd wordt voor een periode van 5 jaar. Hij is de 16e koning van MaleisiŽ.
Melaka, Penang, Sabah en Sarawak - de staten zonder sultan - hebben geen rol van betekenis bij het kiezen van de agong. Zij hebben geen sultan, maar een gouverneur. De verkiezing van koning is allťťn voor de sultans. Zo is besloten bij de onafhankelijkheid in 1957. De officiŽle koning van MaleisiŽ heeft de titel "de Hoogste Regeerder" of "Yang di-Pertuan Agong", die gewoonlijk de koning wordt genoemd. De macht ligt echter bij het parlement met z'n prime-minister (Premier).

Elke sultan krijgt bij de verkiezing tot koning een stembiljet en er wordt verlangd of zij denken dat de volgende vorst van het roulatiesysteem een geschikte of ongeschikte keuze is voor agong. Als een sultan niet minstens vijf stemmen krijgt, of als die persoon beslist dat hij de taak als koning niet wil, dan kiezen de sultans de volgende naam op de lijst van het roulatiesysteem. Ze kunnen ook besluiten, dat een sultan niet geschikt is om heerser te zijn om redenen zoals slechte gezondheid.
Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah werd uitgeroepen tot de zesde sultan, ter vervanging van zijn 88-jarige vader, die een voormalige Russische schoonheidskoningin trouwde. Hij is de sultan van Pahang.
Leuk detail: de volgende koning wordt waarschijnlijk de sultan van Johor, wiens schoonzoon (opvolger) een Nederlander is, die bekeerd is tot de Islam.

 

 

Voor veel MaleisiŽrs, vooral op het platteland, blijft de koning een krachtig symbool van identiteit en wat het betekent om Maleis te zijn. De nieuwe koning wordt kortweg "Sultan Abdullah" genoemd. Sultans zijn de bewakers van de islam in hun eigen staten, terwijl de agong ook de beschermer van de religie is in staten waar geen erfelijke monarch is.


De pas geÔnstalleerde 16e koning van MaleisiŽ in het Nationaal Paleis in Kuala Lumpur, 31 januari 2019

De koning Sultan Abdullah is een enthousiaste sportliefhebber, die posities bekleedt bij verschillende sportorganen. De 59-jarige Sultan Abdullah (2019) is lid van de raad van het wereldvoetbalbestuur FIFA, voorzitter van de Asian Hockey Association en een voormalig hoofd van de voetbalbond van MaleisiŽ. Hij is ook een enthousiaste polospeler.
De koning is fan van de Engelse Premier League-club Arsenal. Toen hij in Engeland studeerde bezocht hij regelmatig wedstrijdem van deze club. Zijn favoriete speler in die tijd was de Franse spits Thierry Henry, die vroeger voor Arsenal speelde, evenals de voormalige doelman van de Gunners, Pat Jennings. Hoewel de clubkleuren rood zijn, is zijn lievelingskleur blauw.
Er wordt verteld, dat hijzelf een bekwame middenvelder in het voetballen is. Hij is ook bedreven in hockey, tennis, golf, paardrijden, duiken, squash en polo.

De koning heeft ook een brevet om een helikopter en een licht vliegtuig te besturen.


De nieuwe Maleise koning "Sultan Abdullah".

 

  Ben van Wijnen

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite