MALAYSIA
SITE

Feestdagen
-- Deepavali
-- Hungry Ghosts
-- Loi Krathong
-- Ponggal
-- Chinees Nieuwjaar 2021
-- Ramadan
-- Songkran
-- Suikerfeest
-- Thaipusam
-- Wesak Day
-- Overige Festiviteiten
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Loi Kratong
Ben van Wijnen

Loi Kratong

 

Het Loi Krathong festival gaat terug naar de tijd van het koningschap van koning Sukhothai  in Thailand, zo'n 700 jaar geleden. Het wordt gevierd aan het einde van de regentijd, bij de oogst van de rijst. Eigenlijk is het een Hindoe-traditie: de god van het water bedanken voor "alle regen". Verschillende Boeddhistische tempels organiseren in MaleisiŽ het Loi Krathong Festival (Loy Krathong).
Loi betekent "laten drijven" en Krathong is een kom, die normaliter van bananenblad gevouwen is, in de vorm van een lotus bloem! Gewoonlijk heeft de krathong een kaarsje, wierook en een muntje. Tegenwoordig kopen de mensen een krathong meestal van een handelaar.
In de maanden oktober en november de stromen bij kust de rivieren en kanalen door de hevige regenval nog wel eens over. Het regenseizoen eindigt en na maanden lang werken op de rijstvelden hebben de boeren eindelijk eventjes rust. Ze werkten van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Nu breekt hun rusttijd aan. De boeren moeten nu nog 6 weken wachten voor de oogst. Terwijl ze wachten, besteden ze hun tijd op een vrolijke manier. Eťn van deze vrolijke momenten, die ze doormaken is de traditie van de Loi Krathong.

 

Je kunt zo'n krathong zŤlf maken, maar tegenwoordig kun je ze gewoon bij een handelaar kopen. Deze worden dan geÔmporteerd uit Thailand. ook zijn er stalletjes, waar je wat te eten kunt kopen en er zijn goochelaars. Zo wordt dit feest een beetje gecommercialiseerd.
Naast het kaarsje, muntje en wierook, doen sommige er ook een stukje van zichzelf in: een nagels, haar of zo. Zodat een deel van henzŤlf naar de goden gaat.  Ze hebben ook hun mooiste kleren aangetrokken.
Bij volle maan in de twaalfde maanstand (meestal midden november), is het feest van de Loi Krathong.
Op die avond (bij volle maan) dragen de mensen hun krathong naar de oever van de rivier. Nadat het kaarsje en de wierook is aangestoken, wordt de krathong het wateroppervlak opgeduwd. Onder de volle maan drijven ontelbare krathongs op de rivieren en meren. Enkelen zullen hun handen naar de hemel heffen en gaan bidden.
Anderen wachten, totdat de krathong volledig uit beeld is verdwenen.

Loi Kratong

Ze geloven dat met het wegdrijven van een krathong, het ongeluk van hen wegdrijft. De brandduur van de kaars en de afstand die de krathong aflegt, bepalen het geluk voor de toekomst. De krathong is een offer aan Phra Mae Khongkha. Mae Khongkha is de heilige moeder van het water. Ze doen dit om haar te eren en om haar om vergeving te vragen voor de zonden die ze begingen.
Meestal wordt het Loi Kratong Festival georganiseerd door een Siamese Association. Het feest wordt gevierd in Perlis, Kedah, Penang en Kelantan.

Dit verklaarde de Siamese Association op Penang:
ďDit is de eerste keer, dat wij Loy Krathong vieren in de Reclining Buddha Temple, in plaats van op de Wat Buppharam op de Perak Road, zoals in voorgaande jaren.  Dit komt door het grote aantal toeristen, die de tempel willen bezoeken. Vooral nu er schoolvakanties zijn.  Er zal een Thai food fair promotion""  tijdens het feest worden gehouden.
We verwachten ongeveer 4000 mensen voor de processie, die om 10.30 begint bij de tempel aan de Gurney Drive. 
Degenen, die meedoen kunnen een krathong kopen bij beide tempels voor de prijs van RM15 - RM30. Er zijn dit jaar slechts 500 krathongs te koop."

Loi Krathong

 

Google

 

Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite