MALAYSIA
SITE

Labuan
-- Labuan
-- Labuan Highlights
-- Labuan Duiken
-- Labuan Maps
-- Ferry Labuan - Brunei
-- Shopping
-- Labuan Hotels
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Labuan
Ben van Wijnen


Pulau Papan

Labuan is een eiland op 10 kilometer voor de kust van de deelstaat Sabah. De hoofdstad is Victoria en is vooral bekend als een offshore en financieel centrum met internationale financiŽle en zakelijke diensten. De hoofdstad wordt ook wel Bandar Labuan genoemd. De stad heeft ongeveer 100.000 inwoners en iedereen kent iedereen. Het eiland is plat en het ligt in de Zuid Chinese Zee. Het hoogste punt van Labuan is 85 meter. Er zijn enkele modder "vulkaantjes", waar de modder omhoog pruttelt. Het is vergelijkbaar met een geiser. Deze moddervulkaantjes vind je bij kampung Layang-layangan, nabij het strand van Tanjung Layang-layangan. Hiervan is er eentje "slapend". Zij waren voor geologen het bewijs van aardolie in de ondergrond van het eiland.
Er was vroeger een kolenmijn in het noorden van het eiland, maar deze is niet meer in gebruik. Er is nog steeds een schacht en een tunnel als bewijs van mijnbouwactiviteiten in het verleden.
Er zijn verschillende eilanden op het eiland, waarvan sommigen enkel uitstekende rotsen hebben.
Labuan is tegenwoordig vooral bekend:

  1. door zijn olie- en gasactiviteiten (Shell) in de wateren rondom.

  2. door het toerisme, dat reist in Brunei en Sabah.

  3. door duikliefhebbers. Er zijn 4 interessante duiklocaties met verschillende wrakken en vissen.


Een vrachtschip

De deelstaat Labuan bestaat uit Labuan Island (75 km ≤) en zes andere, kleinere eilanden (Pulau Burung, Pulau Daat, Pulau Kuraman, Pulau Papan, Pulau Rusukan Kecil en Pulau Rusukan Besar), die een totaal oppervlakte van 91 km ≤  beslaan. De eilanden liggen 8 km voor de kust van Borneo, grenzend aan de Maleisische staat Sabah en de onafhankelijke staat van Brunei Darussalam.

Labuan heeft uitzicht op de baai van Brunei en op de Zuid-Chinese Zee.
Labuan eiland is overwegend vlak en heuvelachtig. Het eiland is vooral in de "picture" gekomen, doordat het tax-free (a) is, de olie (b) en het bankwezen (c). Meer dan 70% van het eiland is nog steeds bedekt met vegetatie. Victoria, ook Bandar Labuan in het Maleis, is de belangrijkste stad en kijkt uit op de Brunei Bay.

xx

Belastingvrij winkelen, geweldig Maleis eten, restaurants, bars en nachtclubs zijn allemaal populair. Pas op dat veel van de bars worden geassocieerd met prostitutie. Voor de sportievelingen zijn er stranden, activiteiten aan zee, vissen en golfen op twee golfbanen.
Je kunt Labuan bereiken met de veerdiensten vanuit Brunei en Sabah. Vanuit Menumbok (Sabah) is het in 20 minuten te bereiken. Met het vliegtuig kun je Labuan bereiken vanuit Kuala Lumpur, Kota Kinabalu, Miri en Brunei.
De naam Labuan komt van het Maleise woord "labuhan", dat "ankerplaats" betekent.

 

Labuan maakte vroeger deel uit van het Sultanaat van Brunei en was onbewoond. Rond 1840 werd voorgesteld om het eiland te gebruiken als een uitvalsbasis voor de Britse operaties tegen piraterij in de Zuid-Chinese Zee. In 1846 tekende de sultan van Brunei (Omar Ali Saifuddin II)  een verdrag en werd Labuan in hetzelfde jaar afgestaan ​​aan Groot-BrittanniŽ. Het eiland werd een kroonkolonie in 1848. De eerste White Rajah van Sarawak, James Brooke werd benoemd tot eerste commandant-in-chief en gouverneur van het gebied.
In 1946 werd het door de Britten bij Sabah (Brits Noord Borneo) gevoegd. Toen MaleisiŽ zelfstandig werd in 1957, was het dus onderdeel van MaleisiŽ. In 1984 werd het door Sabah afgestaan en werd het een deelstaat van MaleisiŽ. In 1990 werd het uitgeroepen tot een internationaal offshore en financieel centrum. Het werd ook een vrijhandelszone. Het eiland heeft een parlement en een gouverneur.

Mooie hotels op Labuan <klik>


Pancur Hitam

 

De stad is klein genoeg om deze te voet te ontdekken. Het is een voetgangers vriendelijke stad. Iets wat je niet van andere Maleise steden kunt zeggen. De meeste chauffeurs rijden langzaam met hun auto en laten je rustig oversteken.
Er rijden ook taxi's en bussen in Labuan. Hou er rekening mee, dat de busdienst om 19.00 uur stopt.

 

 

 

  Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite