MALAYSIA
SITE

Labuan
-- Labuan
-- Labuan Highlights
-- Labuan Duiken
-- Labuan Maps
-- Ferry Labuan - Brunei
-- Shopping
-- Labuan Hotels
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Labuan
Ben van Wijnen


Autralian Wreck

Labuan is een eiland op 8 kilometer voor het vasteland van Borneo, het noordelijke gedeelte van de baai van Brunei. Labuan is te bereiken op dagelijkse vluchten, rechtstreeks van Kota Kinabalu, Miri en Kuala Lumpur, of anders met een hogesnelheidsveerboot vanuit verschillende havens in Sabah, Sarawak en Brunei Darussalam. Accommodatie is beschikbaar in een volledig aanbod van hotels, variŽrend van 5-sterren hotels en resorts tot budget hotels en pensions. Het is een duty-free eiland.
Labuan heeft geweldige stranden, zoals Pulau Rusukan Besar, Pulau Papan voor meer wateractiviteiten zoals snorkelen en andere watersporten. Landactiviteiten zoals trekking zijn ook mogelijk met veel natuurlijke attracties in Labuan. Ramsey Point kan je die adrenaline-kick geven die je niet kunt krijgen door te duiken met een Flying Fox-ervaring!

Vergeet niet de leuke hipster-cafťs zoals Mortar Cafe, waar ze een scala aan fusiongerechten serveren met lokale delicatessen met westerse invloeden. Je bent in een stad aan de kust, dus mis de kans op goede en goedkope visgerechten niet. Bezoek het restaurant in de stad - Mr Crab Seafood en Steamboat Restaurant! Vergeet niet om deze aanbevelingen te proberen: Wet Butter Salted Egg Crab, Kam Heong Mantis Prawn, Tiga Rasa Sauce Fried Garoupa en Pumpkin Crab Soup!

De Vernon Bank wordt geprezen als de nieuwe "Layang Layang". Dit enorme rifgebied is letterlijk onaangetast. Men treft hier o.a. Manta Rays vlakbij de oppervlakte van het water. Verder zie je hier vissen, zoals de Bubble Goby, Steenvissen, Pygmy Zeepaardje etc.
Labuan is zeer geliefd bij wrakfanaten. Er bevinden zich vier wrakken: Blue Water Wreck, Cement Wreck, Australian Wreck en het American Wreck, de laatste twee zijn WO II-wrakken.
Het Blue Water Wreck was een trawler uit de Filippijnen die in 1981 verging. Het zicht is bij het Blue Water Wreck het beste, vandaar natuurlijk de naam. Het wrak is 80 meter lang en ligt op een diepte op 24 meter. Het schip is volledig intact en gemakkelijk te verkennen, maar mag alleen worden bezocht door ervaren wrakduikers.

xx

Het Amerikaanse wrak is geÔdentificeerd als de US Navy-mijnenveger USS Salute, die op 8 juni 1945 bezweek nadat hij een mijn had geraakt tijdens de aanval van de bondgenoten vůůr de invasie in Brunei Bay. 9 bemanningsleden verloren hun leven. Het was de enige Amerikaanse mijnenveger in haar klasse, die tijdens de oorlog was gezonken. Ze werd in 1943 in de VS gebouwd en verdienxxde in haar korte leven vijf Battle Stars en een aanbeveling van de US Navy Unit.
Het wrak ligt ongeveer 24 km uit de kust van Labuan aan de Barat Banks. Het schip kromde zich midscheeps toen ze zonk, met de boog terugvouwend over het hekgedeelte. het ligt op een harde zandbodem op een diepte van 33 meter en het ondiepste deel op 18 meter. Dit is een moeilijk wrak voor duikers, omdat het ervaring, voorzichtigheid en geduld vergt om te verkennen en te binnen te dringen.

 

Het Cement Wreck ligt ongeveer 21 km van Labuan, ten oosten van het eiland Kuraman. Het is een 105 m lang modern vrachtschip, genaamd Tung Hwang toen het op 25 september 1980 zonk. Het vervoerde cement naar Brunei voor de bouw van het nieuwe paleis van de Sultan, toen het de Semarang Bank trof en de romp ernstig beschadigde. Alle bemanningsleden werden gered.
De boot ligt perfect rechtop in 30 m water. De masten zijn 8 m hoog en staan op het dak van de stuurhut. Het hoofddek bevindt zich op 19 meter diepte. Dit is een gemakkelijkste wrak om te duiken en het beste voor wrakduiktraining. Het is ook het meest fotogeniek.
Een grote hoeveelheid harde en zachte koralen groeien op de metalen oppervlakken van het wrak, en de vispopulatie is de beste van alle wrakken. Grote scholen Barracuda omringen de masten bij de achtersteven en er zijn overal veel kleurrijke rifvissen in het wrak - anthis, koraalduivel, schorpioenvis, koraalvlinder, grote tandbaars en schildpadden.


Pancur Hitam

 

Het Australische wrak heeft een buitengewoon interessante geschiedenis. Ze diende de VOC in IndonesiŽ tot de Tweede Wereldoorlog, toen de Japanse troepen het overnamen. Ze vertrok uit Singapore en was op weg naar Manila, met 308 arbeiders, 26 troostmeisjes en 5 Japanse soldaten. Het wrak ligt nu ongeveer 1,5 km van het Amerikaanse wrak, op ongeveer 33m water. Een andere bewoner van dit wrak is de ongrijpbare kikkervis!
Het wrak ligt op bakboordzijde in 33 meter water op een harde zandbodem, met zijn ondiepste punt op 21 meter. De houten dekken zijn allang verdwenen.

 

 

 

  Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2023 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite