MALAYSIA
SITE

Semporna
-- Semporna
-- Semporna Bajau
-- Semporna Ferry
-- Semporna Hotel
-- Semporna Museum
-- Lepa Regatta
-- Sakaran Marine Park
-- Pulau Bum Bum
-- Pulau Kapalai
-- Pulau Mabul
-- Pulau Mataking
-- Pulau Pom Pom
-- Pulau Sibuan
-- Pulau Sipadan
-- Pulau Tabawan
-- Pulau Timbun Mata
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

LEPA REGATTA

"Een keer per jaar viert een kleine stad in Zuidoost-Sabah hun grootste festival. Een keer per jaar wordt deze kustplaats overspoeld door bezoekers die massaal vanuit de zee komen. Eťn keer per jaar worden de wateren rond deze badplaats gevuld met zeilen in een groot aantal kleuren. Eťn keer per jaar viert de stad Semporna de Regatta Lepa. En wat een feest is het."


Bajau Laut bij Mabul

De traditionele "lepa", een woonboot van Bajau Laut, is ongeveer 8 meter lang en 1,5 meter breed in het midden, waar hij het breedst is. Zeer vlak en vaak uitgerust met houtsnijwerk, de boot glijdt soepel over de zee, maar is niet erg geschikt voor bootmotoren. Weinigen weten echter, dat het houtsnijwerk op de Lepa uit specifieke fragmenten uit de Koran bestond. Deze gravures worden op dezelfde manier gevonden op islamitische grafstenen en op de preekstoel in de moskeeŽn. De Bajau-mensen gebruikten dit concept om moslimleringen te delen met degenen die om hen heen leefden. Deze gravures zijn uniek voor de Bajau en zijn diep geworteld in hun religieuze geschiedenis.

Op de voorste dekken van de Lepa-boten zijn lachende dansers en muzikanten gekleed in even kleurrijke traditionele kledij van de Sea Bajau.
In de lepa's is ook een groep muzikanten en een paar danseressen en de lepa's zullen een rondje varen voor de VIP's en het jurypodium.
Tijdens het Lepa-festival worden de Lepa-boten versierd in de dorpskleuren, compleet met muzikanten en dansers.
Terwijl de Lepa-boten het belangrijkste Regatta Lepa-rondje varen worden ze beoordeld. De muziek speelt terwijl de dansers traditionele Bajau-dansen uitvoeren.
Het hoogtepunt van het festival is de drijvende parade van lepaboten.
De algemene beoordeling wordt gebaseerd op de mooiste en meest kleurrijke Lepa en hun dansvoorstelling.
xx

De winnaar wordt gekozen op basis van hun sambulayang (zeilen), tipas-tipas (driehoekige wimpels), panji-panji (kleine rechthoekige vlaggen) en traditionele muziek en igal-igal dansvoorstellingen. De winnaar mag geldprijzen en andere goodies mee naar huis nemen, waaronder speedboten, bootonderdelen, trofeeŽn en certificaten. Andere hoogtepunten van het festival zijn onder meer watersportactiviteiten zoals:

1. lepa touwtrekken;
 
2. kelleh-kelleh (kleine boomstamboot) race; en
   
3. eend vangen wedstrijd.

Vieringen gaan door tot in de nacht, met karaoke, culturele muziek en igal-igal dansvoorstellingen, schoonheidswedstrijden, vuurwerk en zelfs een 'Lepa Car'- wedstrijd in het stadion van Semporna.
De Sea Gypsies zijn zeer bedreven in het bouwen van lepaboten. Uit gegevens blijkt dat de lepa- zeilboten met ťťn mast al in de 14e eeuw door zeevarenden in de regio werden gebruikt. Een groot deel van de levensstijl van de Bajau Laut draait om hun lepa, die wordt gebruikt voor permanent leven, vissen, transport en bruiloften.

De Lepa-boten worden tegenwoordig vaak vervangen door de "Kumpir" (Sappit), een iets grotere boot die in de dagelijkse praktijk wordt gebruikt in plaats van de lepa.

De meeste Semporna-hotels zitten vol tijdens de week voorafgaand aan het festival, dus maak van tevoren een reservering als je in deze periode hierheen reist.

De Regatta Lepa is een jaarlijks evenement dat een eerbetoon is aan de lepa, een traditionele zeilboot met ťťn mast van de Bajau Semporna. Een vloot van kleurrijke boten ligt op de Sulu Zee, terwijl ze strijden om de titel 'Mooiste Lepa'. De viering gaat verder met verschillende culturele uitvoeringen, de Lepa-schoonheidswedstrijd, evenals traditionele en hedendaagse sporten en spellen.

Google

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite