MALAYSIA
SITE

Kudat
-- Kudat
-- Kudat Hotels
-- Blauwe Tranen
-- Rungus Longhouse
-- Kampung Gombizau
-- Kampung Sumangkap
-- Kota Marudu
-- Pitas (Coral Bay)
-- Pulau Balambangan
-- Pulau Banggi
-- Tip of Borneo
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
 MARUDU

"Deze keer stelde mijn vrouw voor om in plaats daarvan naar Kota Marudu te gaan. Mijn zwager zei ook dat de Tamu van Kota Marudu groter is en dat ik meer lokale mensen zou kunnen vinden om te fotograferen.
Toen ik daar aankwam, trof ik veel mensen en dingen aan die me heel bekend voorkwamen. Maar toen trok een handelaar mijn aandacht naar wat ze verkoopt: gezouten en gedroogde babyhaaien. Ik was me er enigszins bewust van, dat deze haaien bedreigde diersoorten zijn. Ik was nog meer geschokt, toen de handelaar van gezouten haaien me aanbood."


Kota Marudu

Kota Marudu is een districtshoofdstad in het noorden van Sabah. Het ligt 130 kilometer ten noorden van de hoofdstad, Kota Kinabalu, niet ver van de federale snelweg, die Kota Kinabalu verbindt met de stad Kudat, nabij het noordelijkste puntje van Borneo. Het stadje Kota Marudu ligt niet aan zee, zoals je zou verwachten, maar een stukje landinwaarts. De stad heeft ongeveer 10.000 inwoners. Door het gebied, vlakbij Kota Marudu komen 5 grote rivieren uit in de baai: het zijn de de Bandau-, Rakit-, Bongonen- Langkon- en Tandek-rivier.
Elke zondag wordt de Kota Marudu-tamu, de wekelijkse markt gehouden. Deze markt is een openluchtmarkt. De koopwaar ligt uitgestald op de grond meestal op een matje, variŽrend van groot tot klein. Naast vrouwen komen ook veel mannen naar deze weekmarkt. Naast het inkopen van verse producten en huishoudelijke artikelen, komen mensen hier wekelijks ook een praatje maken met hun plaatsgenoten. Er worden veel nieuwtjes worden gehoord en doorgegeven over naburige kampongs.

Deze wekelijkse markt is een combinatie van bezienswaardigheden, geluiden en geuren, terwijl handelaren hier samenkomen om hun producten te verkopen. Van bladgroenten tot heerlijke lokale taarten, verkopers tonen trots hun waren en verleiden voorbijgangers met koopjes.
De mensen leven hier voornamelijk van de visserij en landbouw. De huidige soorten landbouwactiviteiten zijn voornamelijk hout-, oliepalm-, paddy- en kokos- en rubberplantages. Kleine en middelgrote industrieŽn spelen bijna geen rol. Er is een Teak Informatiecentrum. Hoewel het doel was om wetenschappelijke informatie over teak aan de boomplantage-industrie te verstrekken, is de informatie in het centrum zeer minimaal. Het is op zijn best een bron van teak (Tectona grandis) zaden voor bosplantages.
De streek rond Kota Marudu bestaat uit drie verschillende gebieden: vallei, kustgebied en bergachtig terrein, waarbij het grootste deel in het bergachtige gebied ligt. Het bergachtig gebied is het minst belangrijk, hoewel het hoge bergen met interessante flora en fauna heeft.

xx

Er zijn enkele goedkope hotelletjes in Kota Marudu, zoals de Northern Inn, GL Hotel en de Season Inn. Deze voldoen echter nog lang niet aan onze Westerse standaards. Er zijn echter in Kota Marudu ook veel homestays, waaruit u kunt kiezen. Ze liggen allemaal in de bebouwde kom van de Kota Marudu. Er is een klein winkelcentrum, maar er zijn geen grote warenhuizen. Het is slechts een verzameling van kleine winkeltjes. In de stad vind je verder veel restaurants, supermarkts, een food court, een bank, een hostel, een ziekenhuis en een benzinestation.
Kota Marudu stond vroeger bekend als 'Bandau', afgeleid van het KadazanDusun-woord 'Mondou'; dat volgens de plaatselijke oude overlevering een buffelachtig wezen is, dat de bewoners veel onheil had bezorgd. De naam van het district werd daarom veranderd in Kota Marudu, naar een beroemde haven aan de Marudu-baai, die werd gebouwd door de lokale krijger, Shariff Osman. Zoals elke vrijheidsstrijder, streed hij voor gerechtigheid en tegen indringers, die dit district probeerden te beheersen. De Britse kolonialisten hebben echter in de geschiedenis opgetekend, dat Syarif Osman een leider was van piraten en rebellen in Marudu Bay rond 1890-1895. Dit tegen de zin van de lokale bevolking, die hem als een vrijheidsstrijder ziet.


Het winkelcentrum

Interessante plaatsen in Kota Marudu zijn onder meer de Sorinsim-waterval. Dit is de beroemdste waterval in Kota Marudu. Een mooie heldere waterval waarvoor je wel 40 km moet reizen. Bezoekers van de waterval kunnen kristalhelder water verwachten en dit is ook de perfecte plek om te picknicken bij de waterval en te genieten van het landschap. Het Sagabon Park is een landbouwonderzoeksstation aan het Buyut-meer.
Kota Marudu heeft ook de grootste zonne-energiecentrale van Zuidoost-AziŽ. De stad viert jaarlijks een maÔsfestival ter ere van de bijdrage van het landbouwproduct aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het district. Het activiteitenprogramma omvat een verscheidenheid aan tentoonstellingen, wedstrijden, traditionele sporten en een schoonheidswedstrijd.


Northern Inn


 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

 

Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite