MALAYSIA
SITE

Melaka
-- A'Famosa Waterpark
-- Cheng Hoon Teng
-- Dutch Burgers
-- Geograhťr Cafť
-- Melaka - Ontdekken
-- Freeport Outlet
-- Hop-on Hop-off Bus
-- Hotels
-- Jonker Street (Walk)
-- Krokodillenboerderij
-- Maritiem Museum
-- Melaka - KL by bus
-- Melaka - Nu
-- Melaka - Vroeger
-- Melaka - Plattegrond
-- Menara Taming Sari
-- Monorail
-- River Cruise
-- Pulau Besar
-- Pulau Udan
-- Puri Hotel
-- St. John Fort
-- VOC
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Cheng Hoon Teng Tempel
Ben van Wijnen

Cheng Hoon Teng Temple

Cheng Hoon Teng is een mooie boeddhistische tempel in Jalan Tokong in het centrum van Melaka (stad). Het is de oudste nog functionerende tempel in MaleisiŽ. Het tempelcomplex beslaat een oppervlakte van 4600 m≤. De grootste tempelhal is gewijd aan Kuan Yin, waarvan een groot goudkleurig beeld staat achter de Kek Lok Si op Penang.
De tempel werd in 1645 gebouwd door de Chinese "kapitan" Tay Kie Ki. Dit gebeurde tijdens de Portugese en Nederlandse overheersing van de stad Melaka.
De functie "kapitan" houdt in, dat je leider of hoofdman was van een ťťn of meerdere Chinese gemeenschappen. De tempel was in deze periode niet alleen een tempel, maar ook een administratief centrum en een plaats waar de kapitan recht kon spreken.
Kapitan Chua was verantwoordelijk voor de vernieuwing van de tempel in 1801.
In 1824 schaften de Engelsen de functie van "kapitan" af.
Later werd er een soort Raad van Bestuur benoemd, die tegenwoordig nog steeds voor de tempel beheert.

Materiaal voor de bouw werd uit China gehaald. De tempel werd hoofdzakelijk bezocht door Chinese MaleisiŽrs van Helao afkomst, die Minnanyu als moedertaal hadden.
De Helao is een Han-Chinees volk, dat op boten leefde. Ze woonden in Zuid-China. Later hebben zij zich verspreid en nu wonen ze ook in de provincie Guangdong en Taiwan. In Taiwan is 70% van de bevolking Helao.
De Helao leefden vroeger vooral van de visserij en woonden op boten aan de kust. Tegenwoordig leven ze net als de meeste Han-Chinezen gewoon in een huis.

xx

In de tempelCheng Hoon Teng

Behalve dat de tempel gewijd is aan Kuan Yin, de godin van de barmhartigheid van wie het hoofdaltaar is, is de tempel ook gewijd aan Kwan Ti (god van de oorlog) en Machoe Poh (koningin van de hemel).
De tempel is een prachtig staaltje van Chinese bouwkunst. Het dak is rijk versierd met houtsnijwerk. De randen en de nokken zijn versierd met Chinese mythische figuren, dieren vogels en bloemen van glas en porselein, dat schittert in het zonlicht.

Nadat je de hardhouten poort bent door gegaan, komt je via het plein in de tempel. Hier is veel houtsnijwerk en lakwerk te zien. Chinese gelovigen lopen met smeulende wierookstokjes in de hand  en met gebogen hoofd van beeld naar beeld.

Voor ons, Nederlanders, is er iets eigenaardigs te zien in deze tempel. In een glazen kast hangt een scheepsbel, waarop de naam "de Stad Tiel" staat. Het verhaal gaat, dat het fregatschip 'De Stad Tiel' (1838) van de Tielsche Reederij 'Op de Oost-IndiŽn', onderweg was van Hongkong naar Batavia, onder leiding van kapitein W.B. Derks. Eigenaren van het fregat waren de heren P.A. de Reuchlin te Tiel en H. Brunner te Dordrecht.

Door een raakt een navigatiefout voor de kust van Borneo raakt het schip aan de grond. Het schip werd hierna als verloren worden beschouwd. De gehele bemanning kon hierbij worden gered.
Zou deze scheepsbel van dit schip afkomstig zijn of is er andere verklaring hoe deze scheepsbel in deze tempel komt?

 

 

 

Wierook branden

De klok in de Cheng Hoon Teng tempel:

De stad Tiel
Klok van "de Stad Tiel".

De beste hotels in Melaka

 

     

 

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite