MALAYSIA
SITE

Miri
-- Miri
-- Miri Airport
-- Miri Busstation
-- Miri - Bus Brunei
-- Miri Hotels
-- Miri Nightlife
-- Miri Plattegrond
-- Brunei
-- Niah, de Grotten
-- Sarawak
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Miri

"Miri is op zichzelf gewoon een typische grote stad. Er zijn echter een aantal plaatsen in de buurt die je ook wilt zien. Dat komt dan, omdat je geÔnteresseerd bent in het bezoeken van Niah Caves, of op weg bent naar Nationaal park Gunung Mulu.
Ja, de stad is de toeristische toegangspoort voor enkele beruchte plaatsen in het oostelijke deel van Sarawak. Naast Niah en Gunung Mulu zijn er ook enkele andere bestemmingen zoals Lambir Hills of zelfs Tusau Beach. Wat uw hoofdbestemming ook is, Miri is inderdaad een doorvoerstad en een startplaats om veel te bekijken."

Miri

Miri is een stad in de staat Sarawak op het eiland Borneo in MaleisiŽ. Het is de tweede grote stad van Sarawak. Het heeft ongeveer 300.000 inwoners. Het is een mengeling van Chinezen, Dayaks en andere etnische groepen. 
Miri is de olie-stad van Sarawak. Vanaf de stad zijn veel booreilanden in zee zichtbaar.
De olie werd voor het eerst vermeld door de Britse resident van het Baram district in Sarawak. De lokale bevolking gebruikte die zwarte substantie reeds voor medisch gebruik, boten waterdicht te maken en om lampen te laten branden. Pas in 1910 kwam de oliewinning op gang.

 

In het oude deel van de stad bevindt zich een markt, dichtbij een Chinese tempel. Vier kilometer uit het centrum, noordelijk van de stad, ligt de grootste Chinese tempel van Zuidoost-AziŽ, de Tua Pek Kong. Deze tempel werd in 1913 gebouwd door Chinese immigranten. De tempel ligt aan de Jalan Bendahara, naast de vismarkt.

Volgens de overlevering trof een epidemie Miri, dat toen nog een klein dorp was. Dit resulteerde in een hoog dodenaantal. De lokale Chinezen geloofden dat de epidemie werd veroorzaakt door boze geesten. Miri had juist de olie-boom meegemaakt en er was een geboorte explosie.

Een wijs man, de Chinees Chan Chak, stelde voor dat er een monnik moest komen om de goden gunstig te stemmen. Er werd een monnik gevraagd. Daarna werd een altaar bij de rivier geplaatst en er werd door de monnik een ritueel opgevoerd om de geesten gunstig te stemmen.

De epidemie verdween en de Chinese bewoners geloofden, dat de monnik de geesten had verdreven. Uit dankbaarheid bouwden ze in de buurt van de rivier de tempel.
De tempel werd gewijd aan Tua Pek Kong, die vaak door Chinese immigranten aanbeden werd.  
xx

Tua Pek Kong Temple

Miri is een moderne, ontwikkelde en veilige stad met moderne infrastructuur, uitstekende hotels en restaurants, uitgebreide lokale en internationale bancaire faciliteiten, winkelcentra met meerdere verdiepingen en traditionele winkels. De Crocodile Farm is gelegen aan de rand van Miri, ongeveer 45 minuten rijden van de stad, wanneer in de richting Brunei rijdt.
Er zijn in totaal 14 stadsparken in Miri.

Toeristisch gezien is Miri geen bijzondere stad, hoewel het wel wordt gebruikt als uitvalsbasis. Bij de stad bevinden zich vele duiklocaties. De olieindustrie (Miri wordt wel eens Shell town genoemd) heeft voor zover bekend, de "riffen" niet aangetast.
Jaarlijks wordt er in Miri een Jazz Festival gehouden. Dat gebeurt meestal in de maand mei.

Een andere interessante plek, die het bezoeken waard is, is de Tamu markt oftewel Tamu Muhibbah. Deze markt is dagelijks geopend en is gelegen op een steenworp afstand van het Tourist Information Centre.
Er zijn twee afdelingen op de markt: de natte afdeling (wet market), waar lokale en geÔmporteerde groente en vlees worden verkocht en het droge gedeelte, waar je lokale vruchten kunt kopen, zoals Buah Salak, durian en citroenen.
Je kunt hier zelfs rijst uit de bergen bij Bario en Ba'Kelalan kopen.

De inheemse bevolking brengt de producten uit de bergen en jungles naar de markt om ze hier te verkopen, hoewel het elk jaar wat minder wordt. Miri wordt de laatste jaren getroffen door vreemde weersomstandigheden, waardoor er weinig te vinden is in de jungle.

Miri is voor toeristen een uitvalsbasis naar: Brunei, Lambir Hills National Park, Niah National Park en Caves, Mulu National Park, Ulu Baram Gebied, Bario en Ba'Kelalan en het Loagan Bunut National Park.

xx

Tamu Muhibbah

Miri wordt steeds populairder als een adventure / ecotoerisme bestemming. Miri geniet van warme tropische weer met veel zon het hele jaar door. Er zijn goede weg- en luchtverbindingen. Luchthaven Miri ligt op ongeveer 10 kilometer van de stad. Er zijn regelmatige vluchten naar Kuching (de hoofdstad) en Kuala Lumpur (de hoofdstad), waar de reizigers een aansluitende vlucht kan nemen naar het buitenland. Het busstation Wisma Pelita ligt aan de Jalan Melayu niet ver van het Wisma Pelita winkelcentrum.

Op drie kwartier rijden van het centrum is de brug die Miri met Brunei verbindt.

Een selectie van de beste hotels in Miri <klik>

 

 

   Ben van Wijnen

 

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite