VISIT
 
MALAYSIA

 
Sarawak
-- Afstandstabel Sarawak
-- Bako NP
-- Bario
-- Batang Ai NP
-- Bintulu
-- Hornbills
-- Iban - the people
-- Jangkar Waterfall
-- Kapit
-- Kuching
-- Longhouses
-- Lundu/Gunung Gading
-- MASwings
-- Miri
-- Mulu National Park
-- Neushoornvogels
-- Neusaap
-- Niah, de Grotten
-- Openbaar vervoer
-- Orang Oetans
-- Pinnacles (rotspunten)
-- Sarawak
-- Sarawak - Annelies
-- Semenggoh
-- Sibu
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

MULU
National Park

"Het verhaal van Mulu National Park begon zo lang geleden, in een tijdsspanne die voor ons mensen moeilijk te begrijpen is - 40 miljoen jaar geleden - en om het nog intrigerend te maken, het Mulu-verhaal begon diep onder de zee. De massieve kalksteenformatie, diep onder de zee gevormd, werd opgetild om de landschappen van Mulu te vormen, waarvan de toppen van Api, Benarat en Boeddha zo prominent zijn.
Het mysterie en de magie van Borneo heeft de neus van de wetenschappelijke wereld gelokt sinds het voor het eerst werd ontdekt."

Het Mulu National Park is  het grootste nationale park op Sarawak. De majestueuze Gunung Mulu (zie foto), steekt op 2376 meter boven de zeespiegel uit. Deze berg domineert het Gunung Mulu National Park. 
Mulu's meest beroemde attracties zijn de kalksteen grotten. De grotten van Mulu hebben allerlei lokale namen gekregen, zoals de grootste grot van de wereld  (the Deer Cave), 's wereld grootste rotskamer (the Sarawak Chamber) en de Clearwater Cave, het langste grottenstelsel van Zuid-Oost AziŽ. 
De zeer ruime Deer Cave is 1000 meters breed en ongeveer 120 meter hoog. In deze grote kan de  St Paul's kathedraal uit Londen gemakkelijk. De 60 meter hoge "douche" die constant water geeft uit de "Garden of Eden" is ťťn van de meest spectaculaire bijzonderheden van deze grot. 
In de Sarawak Chamber kunnen gemakkelijk een 40 Boeiing 747 vliegtuigen staan.
Het grootste gedeelte van dit grottenstelsel kan alleen bezocht worden door goed uitgeruste grotexpeditie met speciale uitrusting. 
Toch zijn de vier beste (mooiste) grotten dagelijks open voor het publiek. 
Na lange bootreis brengt kom je aan bij de hoofdkwartier van het Park, waar je de Clearwater Cave en de Wind Cave kunt bezoeken. Een plankenpad leidt je door het oerwoud naar de Deer Cave en de  Lang's Cave.


Lincoln's profile at the Deer Cave of Mulu National Park

De meeste bezoekers wachten de zonsondergang af bij de Deer Cave om de zwarte stroom vleermuizen (3 miljoen) zien te vertrekken, die uit de grotten vliegen op zoek naar hun  nachtelijk foerage van insecten. 

Mulu National Parkis ook een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers, die van jungle trekking en berg beklimming houden.
Bezoekers kunnen de vele soorten flora en fauna bekijken in het park, hoewel dit ook zeer vermoeiend kan zijn. De dagelijkse temperatuur schommelt tussen de 24 graden  Celsius en de  32 graden Celsius. Het regent er vaak en de luchtvochtigheid is vaak 99%. Mulu krijgt per jaar zo'n  6000 - 7000 millimeter regen per jaar.
Sinds de 30-er jaren van de vorige eeuw wordt dit park door wetenschappers bezocht. 
Elke expeditie ontdekt wel iets nieuws - een  plant of een dier, dat tot nu toe onbekend was. . 
Hoewel al deze studie en expedities een berg van van wetenschappelijke wetenswaardigheden heeft opgeleverd, heeft het de biodiversiteit van Mulu niet verstoord. 

Het park bezit -

  • 1500 soorten bloeiende planten
  • 170 soorten orchideeen
  • 10 soorten Pitcher plants (kannetjeskruid)
  • 67 soorten zoogdieren
  • 262 soorten vogels
  • 8 soorten neushoornvogels
  • 74 soorten kikkers
  • 281 soorten vlinders, honderden soorten paddestoelen en insecten. 

 
De Pinnacles kunnen worden bereikt na een klim van 3 uur. De uitdaging is natuurlijk lonend. 
Een verscheidenheid van wilde orchideeŽn en waterkruik planten, die anders nooit te zien zou krijgen, kun je tijdens je klim bewonderen. 
De Pinnacles bij de Gunung Api en de Benarat is ťťn van de hoofdattracties van Mulu. De maagdelijke, tropische bossen bedekken de lagere hellingen van dit gebied.
  Na de hele dag door het oerwoud trekken, mountainbiken of kajakken kunt u de stijve spieren laten ontspannen in de Jacuzzi van het Royal Mulu Resort, een vijfsterrenhotel, dat dicht bij het park ligt.

Als u minder luxueuze accommodatie zoekt zijn er bij de Head Quarters enkele chaletjes te huur met airconditioning. Tevens verhuren lokale bewoners ook chaletjes en zijn er goedkope hotelletjes in de omgeving. In het Park zijn enkele basishutten, waar men kan slapen, maar daar moet  u  uw eigen slaapzak meebrengen.

Miri en Limbang zijn de twee belangrijketoegangswegen  naar het Mulu National Park. Van Miri kunnen de bezoekers gebruik maken van de lijnvluchten (met Twin Otters), die dagelijks door Malaysia Airlines worden uitgevoerd. Maar je kunt ook met gemotoriseerde longboats het Park bereiken. 
Er is een lage toegangsprijs voor alle Nationale Parken in Sarawak. Vergunningen voor fotograferen zijn echter wel vereist. Informeer bij de  National Parks and Wildlife Office in Kuching of Miri naar de laatste prijzen.


Pitcher Plant (Kannetjeskruid)

Tijdens uw MaleisiŽreis mag een bezoek aan het Mulu National Park in Sarawak op Maleisisch Borneo niet ontbreken.
Het park bezit een grote variŽteit aan flora en fauna. Maar de grote sensatie is het schitterende grottenstelsel. Wandelend door de jungle of per longboat kunt u diverse grotten bezoeken.
Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze MaleisiŽ reizen op onze website.
Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ

 

 

 

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite