MALAYSIA
SITE

Sarawak
-- Afstandstabel Sarawak
-- Bako NP
-- Bario
-- Batang Ai NP
-- Bintulu
-- Hornbills
-- Iban - the people
-- Jangkar Waterfall
-- Kapit
-- Kuching
-- Longhouses
-- Lundu/Gunung Gading
-- MASwings
-- Miri
-- Mulu NP
-- Neushoornvogels
-- Neusaap
-- Niah, de Grotten
-- Openbaar vervoer
-- Orang Oetans
-- Pinnacles (rotspunten)
-- Sarawak
-- Sarawak/ Annelies
-- Semenggoh
-- Sibu
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Niah National Park
-ligt 109 km van Miri (2 uur rijden)en 131km van Bintulu (3 uur rijden)-

"Niah National Park staat bekend om de plek waar de oudste menselijke resten werden ontdekt in Zuidoost-AziŽ en heeft zowel de dag- als de nachtbezoekers veel te bieden. Het park zelf heeft meerdere grotten met indrukwekkende en archeologische vindplaatsen.
De omgeving heeft een dicht primair regenwoud dat de thuisbasis is van vele soorten planten en dieren in het wild. 'S Avonds kunnen bezoekers een romantische wandeling maken in het maanlicht en worden gesadadieerd door de symfonie van geluiden uit het regenwoud."

Niah National Park ligt op 109 km van Miri en op 131 km van Bintulu. Respectievelijk 2 en 3 uur rijden met de auto. Vanuit Kuching, de hoofdstad van Sarawak) is het ongeveer 200 km langs de kustweg. Het Niah National Park is ongeveer 3102 hectare groot.

Het is bedekt met veenmoeras, heel oude oerwouden en gigantische lagen kalkgesteente.
Het leven in het park wordt beheerst door  kleermakervogels, kuifhoutpatrijzen, neushoornvogels en adelaarsuilen. Andere bewoners zijn de Raia Brooke vlinders, vliegende hagedissen en langstaart makaken (apen).
De berg "Gunung Subis", die 394 meter boven de zeespiegel uitsteekt, beheerst het landschap.
Om de grotten van het Niah Park te bereiken, moet je 45 minuten over over pad van planken lopen.

Je wandelt door de bossen van het laagland, die bruisen van het leven. Je ziet o.a. veel verschillende vogels, vlinders en andere insecten en flora. Na deze tocht kom je aan bij het stelsel van grotten de Traders Cave, Great Cave, Painted Cave en andere archeologische plaatsen.


Het planken pad.

 

Je komt na de wandeling aan bij de imposante grotten. Het grottenstelsel is tot Nationaal Historisch Monument verklaard in 1958 en is een cultureel erfgoed, sinds men daar archeologische ontdekkingen heeft gedaan. De grotten vallen nu onder het Sarawak Museum en het Sarawak Forest Department.

Je komt aan bij de Traders Cave, waar nog een geraamte staat van een longhouse, waar eens 25 gezinnen in geleefd moeten hebben.
Zo'n 40.00 jaar geleden leefden er al nakomelingen van de Homo Sapiens in de Great Cave. In deze grot heeft men de oudste schedel gevonden van Zuidoost-AziŽ. Tevens ontdekte men beenderen, gebruiksvoorwerpen en gereedschappen uit de prehistorie.
Bij zonsondergang vindt er in de grotten een enorme volksverhuizing plaats, als de miljoenen vleermuizen uitvliegen die overdag in de grotten huizen, terwijl grote zwermen zwaluwen dan hun toevlucht in de grotten zoeken. Bij zonsopkomst herhaalt dit spektakel zich, maar nu in omgekeerde richting. De zwaluwnestjes zijn kostbare delicatessen voor de Chinezen. Om de nesten te kunnen bemachtigen, op soms wel 30 meter hoogte, worden wankele bamboestellingen gebouwd of wordt gewoon met behulp van touwen naar boven geklommen. Deze zwaluwnestje worden geplukt en voor veel geld verkocht. Deze nestjes mogen 2 keer per jaar geoogst worden. Het hek dat toegang geeft tot de woonplaats van de vogels gaat al om 5 uur op slot. Helaas kun je de activiteiten, die bij het uitvliegen plaatsvinden, niet zien en horen.
Ook wordt hier guano, de mest van de vleermuizen en zwaluwen geoogst. Deze wordt echter simpelweg verkocht als kunstmest. In de grot hangt dan ook een penetrante geur.

 

In de Great Cave zijn kleine huisjes en schuilplaatsen. Je kunt een gemarkeerde route volgen, die dieper het grottenstelsel in gaat. Je kunt zelfs een fakkel kopen. Je loopt eigenlijk een rondje en je komt weer uit bij het begin, mits je niet naar de Painted Cave wil.

In de Painted Cave kunt u de wandschilderingen uit de prehistorie bewonderen. Vanwege de lange en moeilijke tocht van een uur, wordt deze grot niet zo vaak bezocht. Mens figuren, getekend op de wand, kijken naar de begraafplaatsen. De doden werden begraven in kisten, die op boten leken. De schilderingen moeten zo'n 1000 jaar oud zijn. Eigenlijk is de Painted Cave dus een soort begraafplaats.

Je kunt in het Niah Park overnachten, maar boek wel van tevoren. Er zijn verder nog twee wandelpaden uitgezet en een Iban Longhouse is niet ver weg.


Longhouse Sarawak

 

 

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite