MALAYSIA
SITE

Chinees Nieuwjaar
--  2022  Jaar vd Tijger
--  2023  Jaar vh Konijn
--  2024  Jaar vd Draak
--  2025  Jaar vd Slang
--  2026  Jaar vh Paard
--  2027  Jaar vh Schaap
--  2028  Jaar vd Aap
--  2029  Jaar vh Haan
--  2030  Jaar vd Hond
--  2031  Jaar vh Zwijn
--  2032  Jaar vd Rat
--  2033  Jaar vd Os
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

Chinees Nieuwjaar
2022 - Het jaar van de Tijger


De Tijger

2022, 2010, 1998, 1986, 1974, 1962, 1950

De Tijger is de derde van alle dierenriemdieren. Volgens een mythe zei de Jade-keizer, dat de volgorde zou worden bepaald door de volgorde, waarin ze op zijn feest zouden arriveren.
De Os was de avond ervoor vertrokken en zou eerste worden. Tijger zou de volgende ochtend vroeg arriveren en tweede worden. Maar… de Rat was stiekem op Os geklommen en sprong als eerste naar beneden, toen hij de Jade-keizer zag. 
Daardoor kwamen de Os en Tijger op de tweede en derde plaats. Ondanks zijn protesten moest de Tijger genoegen nemen met de derde plaats in de dierenriem.

In de Chinese cultuur worden tijgers gezien als de bewaker van kinderen. Baby's en baby's dragen schoenen en mutsen met tijgermotieven ter bescherming tegen boze geesten.

Zij, die geboren onder dit tekengeboren zijn, zijn levenslustig, onverschrokken, edel en krachtig. Zij zijn hartelijk, grootmoedig en hebben een grote empathie met de medemens. Door hun rebelse aard trekt het avontuur hen aan. Dit leidt tot daadkracht en nodigt niet uit tot overleg.
Ze zijn optimistisch en sterven liever, dan hun idealen op te geven. Maar let op: de tijgers zijn solitaire dieren, die niet veel geven om gezelschap tijdens hun zoektochten. Hoewel ze kranig en energiek zijn, zijn het eigenlijk grote baby''s, waarvan het reusachtige ego ook wel eens opgepoetst moet worden.
Zij zijn onrustig en gemakkelijk. Ze nemen onbelangrijke kwesties nog wel eens hoog op. Jaloezie en bezitterigheid kunnen wel eens leiden tot een verkeerd oordeel. Ze kunnen roekeloos, oneerbiedig en rebels zijn, Vaak denken tijgers dat er regels zijn om gebroken te worden.

Het karakteriseren van een persoon wordt bepaald door hun dierteken en het geboortejaar. Het gevolg is, dat er vijf verschillende Tijger-typen zijn:

Type Tijger Geboortejaar Karaktertrekken
     
Bos Tijger 1914, 1974 Deze Tijgers zijn eerlijk en hebben niet veel om zich zorgen over te maken. Hun nakomelingen zullen trots hen zijn.
     
Vuur Tijger 1926, 1986 Deze Tijgers doen ingewikkeld en genieten van het opdoen van kennis. Ze zullen veel ondersteunende en behulpzame figuren in het leven ontmoeten.
     
Aarde Tijger 1938, 1998 Deze tijger gaat vaak tot het uiterste. Je kunt snel van kil naar warm enthousiasme slingeren. U bent echter buitengewoon intelligent en maakt later kans op een goede gelegenheid.
     
Gouden Tijger 2010, 2022 Deze Tijgers zijn recht door zee en wachten niet af. Ze werken hard en gaan voor wat ze willen. Vroeg trouwen is echter niet aan te raden. Er zijn al vroeg moeilijkheden, maar op latere leeftijd zullen ze veel geluk hebben.
     
Water Tijger 1962, 2022 Deze Tijgers zijn recht door zee en wachten niet af. Ze werken hard en gaan voor wat ze willen. Vroeg trouwen is echter niet aan te raden. Er zijn al vroeg moeilijkheden, maar op latere leeftijd zullen ze veel geluk hebben.

Mensen, die geboren zijn in het Jaar van de Tijger, zullen het goed doen als ondernemer, militaire officier, ontdekkingsreiziger, autocoureur, politicus, muzikant, schrijver, dichter, atleet, acteur, office manager. Tijgers hebben continu een uitdaging nodig. Zij hebben de neiging van baan naar baan te springen. Dat hoeft geen probleem te zijn, omdat ze concurrerend zijn en in staat om nieuwe onderwerpen snel onder de knie te krijgen. Tijgers ronden hun werk met enthousiasme en efficiëntie af, maar moeten uitkijken met moeilijke situaties.

Beroemde mensen geboren in het Jaar van de Tijger:

Famke Louise (Meijer/ Vlogger), Ceylin del Carmen Alvarado, Ireen Wüst, Prinses Beatrix, Lady Gaga, Sven Kramer, Epke Zonderland, Bridget Maasland, Chuck Berry, Yes-R, Demi Moore, Jamai Loman, Marianne Timmer, Sonja Bakker, Ron Brandsteder, Lenny Kuhr, Paul de Leeuw, Ruud Gullit, Annette Barlo, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Tygo Gernandt, Waldemar Torenstra, Queen Elizabeth II, Jodie Foster, Viggo Waas, Brigitte Kaandorp, Laura Pausini, Marco Polo, Frits Wester, Marilyn Monroe, Wim Kieft, Mel Brooks, Harry Vermeegen, Derek de Lint, Oliver Reed, Kim van Kooten, Jack van Gelder, Michelle Yeoh, President Dwight D. Eisenhower, Myrna Goossen, Frans van Deursen, Tom Cruise, Harry Sacksioni en Peter Jan Rens.

 

 

"Best Love Match" van de Tijger:

xx Tijger en Paard: Deze twee hebben veel gemeen en ze zijn een uitstekend koppel. Ze vertrouwen elkaar en begrijpen elkaar. Onderling hebben ze een spannende interactie met elkaar.
     
    Tijger en Hond: eze combinatie zal een evenwichtige en harmonische relatie opbouwen. Tijger en Hond zijn een solide eenheid op basis van wederzijdse bewondering en respect.
     

Oppassen voor:

  Schaap en Os
Pas op voor de Os. De tijger en de Os onder hetzelfde dak zal leiden tot ernstige botsingen en rivaliteit. Ze kunnen niet vreedzame wijze hun verschillen bijleggen.
De Tijger en het Schaap zullen moeite hebben om diepe banden te smeden en er een duurzame relatie van te maken.


De Liefde
Tijgers zijn gevoelig, gepassioneerd, romantisch, en kunnen liefdevolle en zorgzame partners zijn. Maar soms zijn ze territoriaal en bezitterig. Ze hebben de neiging vurige en potente liefhebbers te zijn, die hun partners domineren. Maar toch blijven ze hartelijk en genereus. Tijgers zouden er goed aan doen met hun partners stabiel en evenwichtig te blijven, de touwtjes in handen te houden en een plan voor de toekomst te maken. Het beste is, wanneer hun partners in staat zou zijn om de Tijgers direct te vertellen, waar ze het best in zijn.

Gezondheid: Over het algemeen hebben tijgers een goede gezondheid. Ze zijn zo actief en ze vinden het leuk om verschillende soorten sporten bedrijven. Kleine ziektes, zoals de jaarlijkse verkoudheid, hoesten en koorts, worden door tijgers zelden ervaren. Ze moeten echter inspannende lichaamsbeweging vermijden, omdat sommige gevaarlijke acties kunnen leiden tot fysieke schade. Wanneer ze buitenshuis ergens aan willen meedoen, moeten zij bijzondere aandacht besteden aan de warming-up. Arobic oefeningen, zoals joggen, is geschikt om fit te blijven. Tijgers zijn energiek en gaan met veel enthousiasme aan het werk. Wanneer ze zich uitgeput voelen na lang werken, moeten ze zich wat ontspanning en zich opfrissen.

Carrière: Omdat ze de titel "koning van de dieren" hebben, zijn alle ogen op tijgers gericht en krijgen ze dus veel aandacht. Tijgers zijn geboren leiders en worden door iedereen gerespecteerd. Een tijgers is dan ook in zijn carrière een geboren leider. Zij kunnen hun carrière beginnen als reclame-agent, office manager, reisbureau-agent, acteur, schrijver, kunstenaar, piloot, stewardess, muzikant, komiek en chauffeur.
Echter, in de beginjaren van hun loopbaan, gaat het met de tijgers niet op rolletjes. Als ze dertig jaar zijn, keren de zaken. Dan kunnen ze beginnen met het verzamelen van rijkdom. Tijgers hebben continue behoefte om uitgedaagd te worden. Ze kunnen de neiging hebben om van werk naar werk te springen. Dit hoeft geen probleem te zijn. Ze kunnen de concurrentie aan en kunnen in korte tijd nieuwe problemen de baas zijn. Tijgers volbrengen hun opdracht met enthousiasme en efficiëntie, maar ze moeten uitkijken in nieuwe, onverwachte situaties.

Yin/Yang: xx Yang
Kleuren:   Blauw, grijs, oranje
Richtingen:   Zuid, Oost, Noord
Lievelingsbloem:   cineraria; gele lelie
     
Geluks Getallen:   1, 3, 4
Geluks Maanden:   de 3de, 7de, en de 10de maand van de Chinese lunar Maankalender
Geluks Dagen:   de 16de en de 27ste van elke maand van de Chinese Maankalender

 


 

--------

Chinees Nieuwjaar of lentefestival is het belangrijkste Chinese feest en duurde vroeger wel 15 dagen. Tegenwoordig is het teruggebracht tot een week. Nieuwjaarsdag valt jaarlijks op een andere datum, maar altijd tussen 21 januari en 20 februari.
Oorspronkelijk was het Chinees Nieuwjaar het symbool voor het begin van het landbouwseizoen. Tegenwoordig is het een nieuw begin. Maar voor dat aan het nieuwe jaar kan worden begonnen, wordt het oude afgesloten.
Men koopt nieuwe kleding, gaat naar de kapper, schulden worden betaald en het huis wordt schoon gemaakt.
Mensen kopen de bloemen en planten ook voor hun eigen woning ten teken van geluk en voorspoed. Langs de voordeur hangen Chinezen lange rode stroken papier met daarop wensen voor het komende jaar geschreven. En soms hangen ze er ook afbeeldingen van ‘Deurgoden' bij. Zij beschermen het huis tegen kwade geesten.

 

Naast de Deurgoden, is er ook een keukengod "Tsao Chun", die gunstig gestemd moet worden. Hij  brengt aan de hemelgod voor het nieuwjaar verslag uit over het huishouden.
Het portret van Tsao Chun, meestal van karton, hangt boven het fornuis. Rond Nieuwjaar gaat hij namelijk terug naar de hemel om rapport uit te brengen over het huishouden. De afbeelding van de Keukengod wordt ritueel verbrand. Dat is het moment dat de keukengod op reis gaat. Maar voordat dit gebeurt, wordt de keukengod nog wat zoetigheid om de mond gesmeerd! Hij zal dan alleen zoete en aardige dingen doorvertellen. Soms krijgt hij zelfs wat wijn om de mond gesmeerd, want als hij dronken is, is zijn geheugen ook in de war!

Bij de maaltijd op oudejaarsavond offeren families negen gerechten aan de voorouders en goden in de hemel. De gerechten symboliseren voorspoed en geluk en het getal negen staat voor de eeuwigheid. Bij het aanbreken van het nieuwe jaar verjagen vuurwerk en leeuwen het kwade.
xx

De keukengod

Het Nieuwjaarscadeau is een rood zakje, hong bao. In dit rode zakje zit natuurlijk een geldbedrag. Ouders en volwassenen geven deze hong bao aan kinderen.
Het geldbedrag in de hong bao is altijd een even getal, dat brengt geluk. Het rode zakje wordt nooit geopend in bij zijn van de gever, dat getuigt van slechte manieren! De kleur rood is sowieso de kleur van het nieuwe jaar.
Het ziet er met al die rode banieren en versierselen niet alleen vrolijk uit, het jaagt ook nog het kwade weg.
Van de kinderen wordt verwacht, dat zij duidelijk eerbied tonen aan hun ouders en vooral hun grootouders, door bijvoorbeeld te knielen en hen thee of mandarijnen aan te bieden en geluksspreuken uit te spreken. Ook de voorouders worden niet vergeten. Bij een familiealtaar kan aandacht worden geschonken in de vorm van een gebed en het branden van wierookstokjes. Met stokjes brandende wierook in de hand worden buigingen gemaakt.
xx

Hong Bao - voor het geld.

Rond Chinees Nieuwjaar zijn er veel gewoonten en gebruiken. Tijdens het Nieuwjaarsfeest zijn messen en scharen weggestopt, opdat ze de continuïteit van de voorspoed van het nieuwe jaar niet in stukken kunnen snijden. Zo mag er tijdens het feest van het Nieuwjaar ook niets gebroken worden. Speciaal met spiegels moet voorzichtig worden omgegaan. Ook is de woordkeuze zeer belangrijk, want woorden die betrekking hebben op tegenspoed en ongeluk, moeten beslist worden vermeden.
En niet te vergeten het vuurwerk, symbool van welvaart en geluk en bescherming tegen het kwaad.

xx Bij alle Chinese feesten speelt voedsel een belangrijke rol.
Typisch nieuwjaars lekkernij is de niangao, nieuwjaarscake.
Nian betekent "jaar" en gao "hoog", het nieuwjaar heeft een hogere status dan het oude jaar.
De cake is gemaakt van kleefrijst en symboliseert goede vriendschap.
Tot slot is de cake zoet, voor een zoet leven. Een goed cadeau voor vrienden.
Op de laatste dag wordt het Lantaarnfeest gevierd. Er worden veel kleine, Chinese lantaarntjes aangestoken.

Op straat zijn grote optochten. Mannen voeren de dans van de draak of de dans van de leeuw uit. Ze dragen een grote draak, gemaakt van papier, hout en stof. In felle kleuren rood, blauw en groen. De datum waarop het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd wordt vastgesteld volgens de Chinese maankalender. Deze kalender bestaat uit een cyclus van 12 maanden. De kalender maakt gebruik van een dierenriem, wat inhoudt dat ieder jaar een specifiek dier heeft met een bepaalde betekenis voor de mensen, die in dat jaar geboren zijn.

Kek Lok Si (Penang)

Het jaar 2022, bijvoorbeeld, staat in het teken van de Tijger.  Zo zijn er twaalf dierentekens.
Na twaalf jaar begint het weer bij het eerste dier.

De volgorde is deze:   xx    
  1.   Rat <klik>
  2.   Os (rund) <klik>
  3.   Tijger <klik>
  4.   Konijn <klik>
  5.   Draak <klik>
  6.   Slang <klik>
  7.   Paard <klik>
  8.   Schaap <klik>
  9.   Aap <klik>
  10.   Haan <klik>
  11.   Hond <klik>
  12.   Zwijn <klik>
 
Jaar Chinees Nieuwjaar begint: Dierenriem
     
2022 01 februari Tiger
2023 22 januari Konijn
2024 10 februari Draak
2025 29 januari Slang
2026 17 februari Paard
2027 06 februari Schaap
2028 26 januari Aap
2029 13 februari Haan
2030 03 februari Hond
2031 23 januari Zwijn
2032 12 februari Rat
2033 01 februari Os

 

 

  Ben van Wijnen

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

 

Copyright © 2001 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite