MALAYSIA
SITE

Penang
-- Air Hitam Dam
-- Balik Pulau
-- Batu Ferringhi
-- Batu Maung
-- Botanic Gardens
-- Bussen Penang
-- Busstation Sg Nibong
-- Cheong Fatt Tze
-- Chowrasta Bazaar
-- Clocktower
-- Escape Pretpark
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen op Penang
-- Fort Cornwallis
-- George Town
-- George Town-kaart
-- Gertak Sanggul
-- Hard Rock Hotel
-- Hawker Stalls
-- Hawker Centre
-- Hop-0n Hop-off Bus
-- Hotels
-- Hotel Reserveren
-- Jelutong
-- Kapitan Kling Moskee
-- Kek Lok Si
-- Kerachut - turtles
-- Kerachut - foto's
-- Khoo Kongsi
-- Komtar
-- Kuan Yin
-- Liggende Boeddha
-- Massage strand
-- Monkey Beach
-- Pasar Malam
-- Penang Hill
-- Penang Wegenkaart
-- Pulau Jerejak
-- Pulau Payar
-- Pulau Payar - duiken
-- Saint Anne's Church
-- Satelliet foto
-- Shopping
-- Slangentempel
-- Spice Garden
-- Stoepa's Penang Hill
-- Straits Quay
-- Swettenham Pier
-- Tanjung Bungah
-- Teluk Bahang
-- Vleermuizentempel
-- Vlooienmarkt
-- Wandelen in G'town
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Penang - the Pearl of the Orient

"Het was op zich wel leuk om weer eens in een stad te zijn. Eerst hadden we wat tempels bezocht en later zijn we gaan winkelen. Het was wel een leuke dag maar we vonden beide dat we na een dag stad er wel weer genoeg van hadden. De volgende dag wilde we eerst wat tempels buiten de stad gaan bekijken, daar na penang hill beklimmen en vervolgens aan de andere kant met een treintje weer aan beneden te gaan. Als we daar na nog tijd over zouden hebben zouden we naar het nationale park gaan om daar een wandeling te maken en van het strand te genieten.
We hadden de bus genomen naar de tempels. Het enige was dat we niet wisten waar we er uit moesten, maar de buschauffeur zou ons er op de goede plek uit zetten. Hij zei, dat we de bus uit moesten voor een hele mooie tempel......"


Monkey Beach


Een tropisch eiland in de Straat van Malakka: Penang
 

Penang ligt tussen het vasteland van West-MaleisiŽ en Sumatra in de Straat van Malakka. Het is een geliefd vakantieoord voor MaleisiŽrs, AustraliŽrs en Japanners. Penang is heel populair bij de toeristen. Het groeit nog steeds in populariteit, omdat IndonesiŽ, sinds de onlusten, als niet veilig wordt beschouwd en Thailand, vanwege zijn sex- en opkomend massatoerisme, bij velen afvalt als bestemming.
Lang voordat het toerisme Penang ontdekte, was ik al een vaste bezoeker van Penang. Alle informatie, die hier staat, is dus echt betrouwbaar. 

Geschiedenis
Vůůr 1786 bestond Penang alleen uit oerwoud. Niemand wilde wonen op het ondoordringbare eilandje, waar de malariamug vrij spel had. Het is te danken aan de Engelse handelaar Francis Light, dat het eilandje zich ontwikkelde. Hij was in dienst van de Engelse Oost-Indische Compagnie. Francis Light koos Penang uit als tussenhaven. De schepen konden op hun lange reis naar China, waar ze thee en opium haalden, op Penang provianderen.
De Indiase soldaten, die hij in dienst had, klaagden over de plek, die Light had uitgekozen om een nederzetting te bouwen. Het was een zwaar karwei om de dichte oerwoudbegroeiing te verwijderen en ze klaagden daarover. Francis Light laadde een kanon met zilveren munten en liet deze in het oerwoud afschieten. Dat was voldoende aansporing voor de Indiase soldaten om keihard aan de slag te gaan: tijdens het werk konden ze de munten immers vergaren. Het oerwoud was in de kortste keren opgeruimd en Fort Cornwallis kon al in augustus 1786 in gebruik worden genomen.


Tegenwoordig
Er staan tegenwoordig veel moderne fabrieken op Penang van o.a. Siemens, Seagate, Osram en Bosch.
Naast deze geÔndustrialiseerde kant van het eiland is er ook een toeristische kant: Batu Ferringhi. Hier zijn dan ook de hotels gevestigd, zoals het Rasa Sayang Resort, Golden Sands, Park Royal, Bayview Beach Resort, Hard Rock Hotel, Holiday Inn, Lone Pine en Hard Rock Hotel. Er is ook een hoog appartementencomplex: Sri Sayang. Er vinden anno 2017 nog steeds bouwactiviteiten plaats.
Het Rasa Sayang Resort is het bekendste hotel. Dit hotel werd in 1985 uitgeroepen tot het beste hotel van de wereld door de Britse Toeristenorganisatie. Het hotel ligt, evenals alle andere, aan het mooie zandstrand van Batu Ferringhi. Aan het strand kan men veel aan watersporten doen: bananaboat riding, jetskiŽn, parasailing, catamaranzeilen etc. 
Doordat er veel aanlandige wind is, wordt de zandbodem voor de kust losgewoeld. Vandaar dat het zeewater niet zo helder is, als je bij een tropisch eiland zou verwachten. Door de aanlandige wind zijn er in bepaalde periodes kwallen in de zee. Ook heeft de industriŽle ontwikkeling van Penang en Butterworth niet stilgelegen. Al met al zie je weinig toeristen in het zeewater. Tegen de avond en in het weekend zie je wel MaleisiŽrs van het lauwwarme zeewater genieten.

's Avonds is het gezellig druk langs de weg, die achter de hotels loopt. Er zijn veel restaurantjes en marktkooplui hebben hun kraampjes opgezet. Hier kun je veel gekopieerde artikelen kopen, zoals horloges (Rolex, Gucci, Cartier, Calvin Klein, etc.), T-shirts van bekende merken en muziek cd's. Verder vind je er souvenirs, sieraden, tinnen voorwerpen, rugzakken, riemen, tassen, Playstation-spelletjes. Voor een ieder is er wel wat bij.

Twintig kilometer van Batu Ferringhi bevindt zich de hoofdstad Georgetown. Deze stad is genoemd naar de Britse koning George III. De stad is gemakkelijk te bereiken vanuit Batu Ferringhi met de lokale bus. Kosten ca. 5 ringgit. Bij alle hotels zijn bushaltes. Tevens rijden er ook taxi's (50 RM) en hotelbussen ("shuttle bus") naar de stad. Tegenwoordig is men verplicht een taximeter in de auto te hebben, maar nog niet iedereen is zover. Heeft de taxi geen meter? Onderhandel dan over de prijs, voordat je wegrijdt!

xx

De meeste inwoners van Penang zijn oorspronkelijk van Chinese afkomst, hoewel er ook IndiŽrs en MaleisiŽrs wonen. Je verbaast je dan ook niet, dat Georgetown op een Chinese stad lijkt: rommelig en gezellig druk. De drukke straten hangen vol uithangborden met Chinese opschriften. Georgetown heeft een ontegenzeglijk een Chinese "look". Je ziet ontzettend veel vervoer op de bromfiets. Dit gaat vaak sneller dan met de auto. Ook kun je een ritje maken door Georgetown in de trishaw, de fietstaxi.


Durian Buffet

Ongemerkt leg je te voet in de stad grote afstanden af. Het is een genot om zo Georgetown te ontdekken. Voor degenen die daar tegenop zien, zijn er genoeg taxi's. Het gemakkelijkst en comfortabelste vervoermiddel is de fietstaxi. Lui achterovergezeten in zo'n voertuig zie je de stad als een kleurige caleidoscoop aan je voorbijtrekken. Een fietstaxirit in de avond heeft een speciale bekoring. De fietstaxi's dragen dan lampjes op de spatborden en al die lichtjes glimmen in de inktzwarte duisternis als glimwormen in het bos.


A picture of the Rasa Sayang Resort.(Click) The most famous hotel of Penang.

Zelf het eiland ontdekken.

xx Zeer gewild zijn de uitstapjes naar o.a.: Botanical Gardens, de liggende Boeddha, de Kek Lok Si, Vlinderboerderij, Batik Factory, de Snake Temple, Vleermuizentempel, Fort Cornwallis, Penang Hill en de Tropical Fruitfarm.
Er zijn vele winkelcentra, zoals Gurney Plaza, Queensbay, Prangin' Mall, 1st Avenue en de Gurney Paragon Mall. Hier kunt uw hart ophalen.
Vergeet niet Lorong Kulit, dat vroeger bekend stond als de dievenmarkt. Tegenwoordig kunt u hier antiek, fruit, kleding e.d. kopen. Deze markt bevindt zich bij het oude voetbalstadion van Penang (het nieuwe is op het vateland).

In de Thaise Wat Chayamangkalaram Tempel kun je een 32 meter lange liggende Boeddha bezichtigen. Fotograferen is verboden! Aan de voorkant van de tempel staan twee reusachtig, kwaadaardige kijkende wachters je op te wachten. Binnen zie je monniken met kaalgeschoren hoofden en gekleed in saffraankleurige pijen geruisloos over de met lotusbloesems versierde tegelvloer lopen.

Rond het beeld van de liggende Boeddha staan vele kleinere Boeddhabeelden met collectebakjes aan hun voeten. Op ťťn van die bakjes staat geschreven: "Aan gelovigen die deze god vereren: uw wens zal in vervulling gaan, wat u wenst zal u ten deel vallen". Aan de achterkant van het beeld zie je vele urnen.
Wanneer je de Wat Chayamangkalaramtempel verlaat, kun je aan de overkant van de straat nog een prachtige Birmaanse tempel bezichtigen.

 

Bukit Bendera (Penang Hill) is met 830 meter de hoogste berg van het eiland. Een kabeltreintje brengt je naar boven. Onderweg zijn enkele tussenstationnetjes, waar vandaan paden naar het koele woud, naar parken en naar de bungalows lopen, die op de terrashellingen zijn gemaakt. De 500 mensen die op de heuvel wonen, hebben een kleine hindoetempel en een moskee gebouwd. Op de top kun je genieten van een prachtig panorama over de hoofdstad, de bergen en de zee. Er is nu ook een mogelijkheid om van boomtop naar boomtop te lopen over een touwladderpad (Canopy Walk). Zie hierover de aparte site <klik> van Penang Hill.
 
Air Itam ligt ongeveer 6 km van Georgetown, maar door de steeds aanwezige bebouwing, denk je nog steeds in de hoofdstad te zijn. Boven Air Itam verheft zich de Kek Lok Si (Tempel van het Paradijs). Dit is de grootste boeddhistische tempel van MaleisiŽ. Naast enkele bijgebouwen is er een 32 hoge tempeltoren, waarin ontelbare Boeddhabeelden staan. Men noemt dit wel de 'pagode van de tienduizend Boeddha's'. Deze pagode, die je kunt beklimmen, is gewijd aan alle verschijningen van Boeddha. Er is een aparte site over de Kek Lok Si
Volgt men de weg achter het Kek Lok Si complex omhoog, dan kom je bij het zoetwaterreservoir van Penang: de Air Hitam Dam. In de rustgevende omgeving kun je  wandelen en genieten van de natuur. Het is hier wat koeler dan beneden in de stad.
Het meer is omzoomd door wuivende casuarinabomen. Je ziet de grote vissen in het water zwemmen. Leguanen vind je langs de oever. Een watervalletje is er op de achtergrond. Op vrije dagen en in het weekend komen de Penangites trimmend of wandelend naar boven om van de natuur te genieten.

Penang is een prima bestemming om aan te doen tijdens uw MaleisiŽreis. U kunt hier uw vakantie eindigen of gewoon lekker uw hele vakantie doorbrengen. Penang biedt niet alleen strand, restaurants en winkels. In Georgetown kunt u heerlijk slenteren en prachtige, verborgen tempels, pagodes en clanhouses ontdekken. U kunt ook een bezoek brengen aan het oude fort Cornwallis, de snake tempel en het mystieke China Town.
Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze MaleisiŽ reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.De beroemde Kek Lok Si Pagode.

De Snake Tempel bevindt zich langs de kustweg naar het zuiden (kilometerpaal 14) in Sungai Kluang, dichtbij Bayan Lepas. Als je de trappen naar de tempel beklimt, zal je niets ongewoons opvallen. Maar eenmaal binnen zie je overal slangen. Ze liggen op altaren, vazen, tafels, beneden en boven. Het wemelt er van deze dieren. Er is buiten zelfs een boom voor de 'kleintjes'. In een aangrenzende ruimte zijn fotografen die foto's maken van toeristen met een paar slangen om hoofd, nek en armen. Deze slangen zijn ongevaarlijk en hebben uiteraard geen giftanden.
De Snake Tempel erg toeristisch en commercieel, maar mag niet ontbreken op uw lijstje. Er zijn in de tempel verschillende collectebussen geplaatst voor een donatie.
  
Wie wil snorkelen of duiken, boekt een tripje naar Pulau Payar. Dit kleine eilandje ligt tussen Langkawi en Penang. Het is beroemd om zijn mooie onderwaterwereld: kleurige vissen en koraal. overnachten is hier niet mogelijk. Zie hierover de aparte site van Pulau Payar.
Een dagexcursie boeken naar dit eilandje behoort tot de mogelijkheden. U kunt dan snorkelen of duiken en de vissen bewonderen. Apparatuur kunt u aldaar huren.
Sinds 1985 is Penang verbonden met het vasteland door een 13,5 km lange tolbrug (RM7,-), die door de Koreanen gebouwd is. Dit gebeurde in hetzelfde jaar toen MaleisiŽ de eerste nationale auto produceerde: de Proton Saga. Midden op de brug mag je niet meer stoppen om een fotootje te maken! In het zuiden van het eiland bij Bayan Lepas is een tweede, langere brug gebouwd. Als u zelf rijdt en u komt uit Kuala Lumpur, kunt u het best deze brug nemen. Het verkeer is er veel rustiger en de bewegwijzering brengt u zo in George Town of Batu Ferringhi.


the Goddess of Mercy: Kuan Yin
Zie aparte site hierover

 

Op het vasteland ligt Butterworth. Vanuit Georgetown varen de gele, dubbeldeks veerboten af en aan naar Butterworth. Velen nemen liever de goedkope veerboot dan over de brug naar Butterworth te rijden. In deze stad zijn veel fabrieken gevestigd.
Vooral 's morgens en 's avonds zijn de veerboten vol werklui, die in Butterworth werken. Niet voor niets wordt deze plaats het "Birmingham" van Penang genoemd. Tevens is Butterworth de plaats, waar je de trein kunt nemen naar Kuala Lumpur of Thailand. Bedenk echter wel, dat de trein maar twee keer per dag gaat. Wij probeerden eens de trein te nemen van Kuala Lumpur naar Butterworth. Vertrektijd uit Kuala Lumpur was 4 uur in de namiddag. De aankomsttijd in Butterworth zou 10 uur 's avonds zijn. Dan nog naar de veerboot en vervolgens naar Batu Ferringhi was iets teveel van het goede. Dit hoeft echter voor een ander geen reden te zijn om van een treinreis af te zien.

Eten kun je in iedere prijsklasse op Penang. Voor ca. 10 RM (Ä 2,50) kun je langs weg bij een hawker-stalletje heerlijk eten. Dan krijg je een hele goede maaltijd voorgeschoteld (zie foto's). De echte 'Penangites' houden van lekker eten en ze beginnen vaak 's morgens vroeg al aan een lekkere warme hap bij een hawker-stalletje. Uiteraard kun je ook westers eten op Penang. Daarnaast kun je ook nog terecht bij de fastfood restaurants van: Pizzahut, Mc Donalds, KFC etc., maar natuurlijk gaat je voorkeur uit naar het echte 'penang food'.Hawker Stalls


 

    Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite