MALAYSIA
SITE

Perlis
-- Perlis "de kleinste Staat"
-- Perlis Provinciekaart
-- Arau
-- Gua Kelam (cave)
-- Kangar
-- Kangar Map
-- Kuala Perlis
-- Kuala Perlis by Bus
-- Kuala Perlis Hotel
-- Padang Besar
-- Snake & Reptile Farm
-- Timah Tasoh Lake
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Perlis
Ben van Wijnen


Kangar

Perlis, is de kleinste staat van MaleisiŽ en ligt in het uiterste noordwesten op het vasteland. Aan zee grenst het aan de Straat van Malakka en in het noorden wordt het bijna omasloten door Thailand. In het zuiden grenst het aan de Staat Kedah.
Het is slechts 759 vierkante kilometer groot en heeft 175.000 inwoners. Ter vergelijking: MaleisiŽ heeft 23 miljoen inwoners.
Het Gouvernement van Perlis zetelt in Kangar

Hoewel Perlis de kleinste en noordelijkste is van alle Maleise staten, is het nog onbedorven. Er is heel weinig toerisme en het bezit veel landelijke schoonheid. Je ziet er uitgestrekte rijstvelden. Zelfs de hoofdstad Kangar ademt een rust uit en is omgeven door rijstvelden, die het land soms een gouden of briljantgroene kleur geeft (afhankelijk van het seizoen).

Uit deze omgeving komt de nieuwe koning van MaleisiŽ. Om precies te zijn: de Raja heeft zijn koninklijke residentie in Arau.

xxx


Istana Di-Raja

xx Daar is het koninklijk paleis (Istana Di-Raja) en de staatsmoskee (Masjid Negeri). De koning wordt niet "king" genoemd, maar "Yang di-Pertuan Agong". Kortweg noemen ze hem: "Agong".

Zijn volledige naam is:

Agong
Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail
 

De meeste reizigersbezoeken Perlis om snel naar Kuala Perlis te rijden en vervolgens over te varen naar Langkawi. Men rijdt met de huurauto naar Kuala Perlis of men neemt de trein naar Arau. Vanaf het station neemt men dan een taxi (prijs ca. RM 30,-) naar de boot voor Langkawi. 
Mijn doel was anders. Toen ik Perlis bezocht, wilde ik echt de staat bekijken. Perlis en Kedah zijn bekend om de verbouw van rijst. Het zijn de rijstschuren van MaleisiŽ.
Wij maakten steeds dagtochtjes naar Perlis.We logeerden in het kleine stadje Jitra, of we kwamen  vanuit Alor Setar, de hoofdstad van Kedah. Deze stad ligt in een open vlakte. De tocht erheen maakten we in een gehuurde auto: Proton Wira. Over de tolweg gaat de rit heel snel. Rondom de stad, Alor Setar,  wordt veel rijst verbouwd. Er hing in die dagen, een verzengende hitte over de stad, maar die schijnt daar altijd te heersen. 
Wij vonden een fantastisch resort, dat nog geopend moest worden in Jitra. Het ging ,voor ons, drie dagen eerder open! Er was en mooi zwembad en we hadden een tweekamer bungalow. Ik zou er waarschijnlijk niet zo lang gebleven zijn, maar iemand vertelde mij, dat er een Nederlandse vrouw was, die hier een "pub" had. Dat wilde ik wel eens zien. Een pub bezitten in een gebied, waar eigenlijk geen alcohol geschonken mag worden, is iets bijzonders!.
Deze pub was niet moeilijk deze pub te vinden. Het bleek beheerd te worden door een Amsterdamse en haar pub luisterde naar de naam: "Zodiac". 's Avonds was het behoorlijk druk in de pub. Ze schonk heerlijke cocktails en het waren gezellige avonden. Het werd zo een prettige tijd om de avonden in Alor Setar door te brengen. 
Ze was in die dagen (onze dagen) al van plan om weg te gaan, naar een ander land/gedeelte. Ik ben benieuwd wat er van haar geworden is. Jaren later kwam het visitekaartje nog weer eens tegen.
Aangezien er in Alor Setar (spreek uit: Alor Star) niet veel te beleven is en het een moderne stad is, maakte ik vanuit deze stad tochtjes naar het noorden, Perlis.

Bezienswaardigheden in Perlis:

De slangenboerderij
Je ziet er niet alleen slangen. Je kunt zowel binnen als buiten de dieren bekijken. Je ziet diverse slangen en ander dieren. Op sommige gedeeltes (buiten) loopt je op een soort loopbrug over diverse dieren heen. Binnen kun je ook slangen om je nek krijgen (!). De slangenboerderij is hoofdzakelijk voor research en het ontwikkelen van serums voor de behandeling van slangenbeten. Open van 8.00 tot 16.00 nm.

Gua Kelam (Dark Caves)
Deze bevinden zich op ongeveer 26 km van Kangar. De Gua Kelam grot is er eentje "limestone"-gesteente  en hebben een behoorlijke diepte. Ze strekken zich uit van de Kaki Bukit (aan de MaleisiŽsche grens) tot aan Wang Kelian (nabij de Thaise grens).
Vroeger werden de grotten gebruikt als handelsroute tussen de lokale bevolking en de Siamezen.


Gua Kelam

Padang Besar
Padang Besar ligt aan de MaleisiŽsche en Thaise grens. Aan de grens is van alles te koop, zoals kleding (nep-), elektronische goederen, leer en allerlei andere koopwaar. 
De handelaren zijn de Thai. De MaleisiŽrs zijn uit op koopjes, hoewel het slenteren langs de vele kraampjes ook een favoriete bezigheid is.

Kuala Perlis
Aan de monding van de Sungai Perlis ligt Kuala Perlis. Deze plaats staat bekend voor zijn sublieme Laksa (een rijst schotel met vis, uien en komkommer). Voor velen is het een vertrekpunt naar Langhkawi of Phuket. Ook vertrekt men vanaf hier om de zuidelijk gelegen visserplaatsjes van Zuid Thailand te bezoeken.


De boot naar Langkawi in Kuala Perlis

Tasik Melati
Tasik Melati is een klein pittoreske meertje ongeveer 8 kilometer ten noorden van Kangar. Je ziet er veel zandbanken in dit meer, waar met sampans naar toe kan worden gevaren. Vele eilandjes zijn ook met bruggetjes aan elkaar verbonden.

Gunung Medan
Gunung Medan ligt ongeveer 6 kilometer ten zuiden van Kangar. Het is een 100 meter hoog uitkijkpunt. Je kunt er met de auto komen over een slingerende weg, maar ook met te voet over een trap kun je naar de top lopen. 


Gunung Medan

Sungai Batu Pahat
Sungai Batu Pahatligt 10 km ten oosten van Kangar. Dit stadje heeft een moeilijke 9-hole par-72 golf course. Het is relatief "plat", maar heeft toch diverse moeilijkheden.

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite