MALAYSIA
SITE

Sarawak
-- Afstandstabel Sarawak
-- Bako NP
-- Bario
-- Batang Ai NP
-- Bintulu
-- Hornbills
-- Iban - the people
-- Jangkar Waterfall
-- Kapit
-- Kuching
-- Longhouses
-- Lundu/Gunung Gading
-- MASwings
-- Miri
-- Mulu NP
-- Neushoornvogels
-- Neusaap
-- Niah, de Grotten
-- Openbaar vervoer
-- Orang Oetans
-- Pinnacles (rotspunten)
-- Sarawak
-- Sarawak/ Annelies
-- Semenggoh
-- Sibu
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

The Pinnacles
the famous Pinnacles of Mulu National Park.

De Pinnacles in het Mulu National Park zijn een verzameling van 45 meter hoge, messcherpe kalksteen punten, die boven de omringende vegetatie uitsteken. Ze klampen zich vast, halverwege de hellingen van de Gunung Api (Fire Mountain). De tocht om ze te bekijken is ťťn van de meest populaire in het park. De pinnacles vormen een woud van zilvergrijze kalkstenen pieken, omringd door dikke groene vegetatie . Na een moeilijke klimtocht kom je uiteindelijk bij een rots, waar je een prachtige uitzicht hebt op de messcherpe punten. Dat is een goede beloning voor alle moeite.
Je hebt een prachtig uitzicht op een aantal toppen, rotsen en de jungle rondom.

De tocht naar de pinnacles is heel geliefd, toch moet je gewaarschuwd worden. Het vereist een zeer goede  conditie en het is niet in ťťn dag gedaan. Een deel van het parcours is tamelijk steil. Meestal wordt de tocht ondernomen in 3 dagen (2 nachten) reis, maar het is ook mogelijk om het in 2 dagen (1 nacht) te doen, maar dab moet je echt een hel goede lichamelijke conditie hebben.
Het eerste deel van de tocht is nog zeer aangenaam. Het is een 1-2 uur durende boottocht langs de Melinau rivier van het hoofdkwartier van het park naar Kuala Berar. Als er weinig water in de rivier is, moet je uit de boot en moet deze over rotsachtige delen en stroomversnellingen worden geduwd. Uiteraard duurt de reis dan langer. De boottocht wordt gevolgd door een 7,8 kilometer jungletocht naar Camp 5. Hier zul je de nacht doorbrengen.


 

 

Het echte wandelen begint de volgende ochtend. De klim is uitdagend, moeizaam en toch ook opwindend. De route is 2,4 km lang en je moet een hoogteverschil van 1200 meter overwinnen. Doordat je steeds hoger komt, verandert ook steeds de vegetatie. Je ziet o.a. wilde orchideeŽn, rododendrons, pitcher plants en mossen.  Planten, die je nauwelijks ergens anders ziet, kun je op deze tocht bewonderen.
Het laatste deel van het parcours gaat steil omhoog. Hier wordt geklommen met behulp van touwen en 15 aluminium ladders, die strategisch staan opgesteld om je te helpen bij deze moeilijke klim. De vegetatie wordt steeds schaarser, hoewel orchideeŽn, rododendrons en pitcher plants nog steeds goed gedijen in dit gebied.
Uiteindelijk bereik je het punt, waar je een prachtig uitzicht hebt op de pinnacles. Hier kun je de toppen, rotsen en vegetatie bewonderen en je hebt een prachtig uitzicht op de zilvergrijze woud van steen, dat oprijst uit de omringende jungle.
Fitte en ervaren wandelaars kunnen de top bereiken in 2-3 uur. De niet-zo-fitte doen er over het algemeen ongeveer 4-5 uur over.
De meeste mensen brengen een uur of zo op de top door, waarbij ze foto's nemen, rusten en een hapje te eten voordat de afdaling begint. De afdaling is voor velen moeilijker dan de klim. Soms duurt de afdaling 5 - 8 uur. De afdaling brengt je naar Camp 5, waar je weer de nacht doorbrengt. De dag daarna ga je weer naar het hoofdkwartier van het park.

 

 

 

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite