MALAYSIA
SITE

Algemeen
-- Afdingen
-- Batik
-- Boeken
-- Chinese Maleiers
-- Chinees Nwjr 2022
-- Drinkwater
-- Feesten in MaleisiŽ
-- Fietsen in MaleisiŽ
-- Geschiedenis MaleisiŽ
-- Homestay in MaleisiŽ
-- Klimaat en Geld
-- Kid Club MaleisiŽ
-- Koning - de huidige
-- Koophuis MaleisiŽ
-- Meren in MaleisiŽ
-- Pasar Malam
-- Pensioen MaleisiŽ
-- Politiek MaleisiŽ
-- Studeren MaleisiŽ
-- Strandhotels MaleisiŽ
-- Telefoneren
-- Tips
-- Trouwen MaleisiŽ
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Politiek van MaleisiŽ

"De politiek van MaleisiŽ speelt zich af in het kader van een federale representatieve democratische constitutionele monarchie, waarin de Yang di-Pertuan Agong staatshoofd is en de premier van MaleisiŽ het regeringshoofd is. De uitvoerende macht wordt uitgeoefend door de federale overheid en de 13 deelstaatregeringen."


De koning

MaleisiŽ is een constitutionele monarchie, die door een koning (Yang di-Pertuan Agong) wordt geleid. koning wordt gekozen uit ťťn van de negen sultans in West-MaleisiŽ voor een termijn van 5 jaar. De koning ook is de leider van het Islamitische geloof in MaleisiŽ. De sultanaten zijn: Johor, Selangor, Perak, Pahang, Kelantan, Terengganu, Kedah, Perlis en Negeri Sembilan.

De uitvoerende macht wordt in het kabinet bekleed, dat door de eerste minister wordt geleid.
De Maleise grondwet bepaalt, dat de eerste minister een lid van het Lager Huis van het parlement moet zijn en een regering moet leiden die een meerderheid in het parlement heeft.
Het kabinet wordt gekozen uit leden van beide huizen van het parlement en is verantwoordelijk aan dat lichaam.

Het parlement bestaat uit de Senaat (Dewan Negara) en het Huis van Vertegenwoordigers (Dewan Rakyat). Alle 69 leden van de Senaat worden gekozen voor een termijn van 6 jaar; 26 worden afgevaardigd door de 13 staten, en 43 worden benoemd door de koning.
De Vertegenwoordigers van het Huis (Dewan Rakyat) worden gekozen volgens een districtenstelsel door kiezers, die de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt.  De 193 leden van het Huis van Vertegenwoordigers worden gekozen voor een maximum termijn van 5 jaar.
De wetgevende macht is verdeeld tussen federale- en staatswetgevende machten. Op Federaal niveau heb je het kabinet, geleid door de Mentri Perdana (Eerste Minister) en dat verantwoording aflegt aan de Dewan Rakyat & Dewan Negara. Op Staats niveau heb je weer aparte kabinetten, geleid door een Mentri Besar (Hoofd Minister) die verantwoording moet afleggen aan de Dewan Negri (Staats Parlement) dat ook eens in de 5 jaar herkozen wordt, in West MaleisiŽ vaak tegelijk met de Federale verkiezingen)

De wetgevende macht is verdeeld tussen federale- en staatswetgevende machten. Op Federaal niveau heb je het kabinet, geleid door de Mentri Perdana (Eerste Minister) en dat verantwoording aflegt aan de Dewan Rakyat & Dewan Negara. Op Staats niveau heb je weer aparte kabinetten, geleid door een Mentri Besar (Hoofd Minister) die verantwoording moet afleggen aan de Dewan Negri (Staats Parlement) dat ook eens in de 5 jaar herkozen wordt, in West MaleisiŽ vaak tegelijk met de Federale verkiezingen).

Het Maleise rechtssysteem is gebaseerd op Engels recht. De Federale beslissingen van het Hof kunnen aangevochten worden bij de Hoge Raad. Het heeft beslissingsrecht in constitutionele kwesties en in geschillen tussen staten of tussen de federale overheid en een staat.
West- MaleisiŽ en Oost- MaleisiŽ (Sabah en Sarawak) hebben ieder een Hoog Gerechtshof.
Voor bepaalde aangelegenheden zoals familie zaken geldt traditionele of islamitische wetgeving. Voor geschillen onder de RM 50 geldt vaak ook dorpsrecht dat wordt gedaan door het dorpshoofd.

De federale overheid heeft gezag over buitenlandse zaken, defensie, interne veiligheid, justitie, federaal burgerschap, financiŽn, handel, de industrie, mededelingen, vervoer, en andere kwesties.

Premier, Abdullah Ahmad Badawi

Politieke voorwaarden
De overheersende politieke partij van MaleisiŽ, de Verenigde Nationale Organisatie MaleisiŽ (UMNO), heeft  sinds de onafhankelijkheid in 1957 de macht in coalitie met andere partijen. Ze hebben al sinds de eerste verkiezingen in 1948 de macht.
In 1973, werd het verbond van die partijen vervangen door een bredere coalitie: de Barisan Nasional. Deze bestaat uit zo'n 14 partijen. Tegenwoordig heeft de verbond van de Barisan Nasional drie prominente partijen: de UMNO, MCA (Maleise Chinese Vereniging) en MIC (Maleis Indisch Congres).

 

Begin september 1998, ontsloeg de premier Mahathir bin Mohamad de vice-premier Anwar Ibraham.  Hij beschuldigde Anwar van immoreel en corrupt gedrag.
Anwar verkondigde, dat aan zijn ontslag politieke geschillen ten grondslag lagen. Dit leidde tot een reeks demonstraties, waarin men pleitte voor politieke hervormingen.
Later in september, werd Anwar gearresteerd, in gevangenis mishandeld, en werd beschuldigd van corrupte zaken, d.w.z., misleiding van justitie en sodomie.
In april 1999, werd hij veroordeeld voor vier corruptiezaken en veroordeelde tot 6 jaar gevangenisstraf. In augustus 2000, werd Anwar veroordeeld wegens sodomie en veroordeeld tot nog eens 9 jaar.
Beide veroordelingen werden door binnenlandse en internationale waarnemers als "oneerlijk" bestempeld.

Anwar is nu vrij. Hij heeft de 6 jaar voor corruptie uitgezeten en is nu bij het allerhoogste gerechtshof toch vrijgesproken van sodomie. Vraag is of hij nu ook vrijgesproken wordt van corruptie.
Anwar heeft zich inmiddels in MŁnchen laten opereren aan zijn rug door een Nederlandse arts. Zijn rugklachten stammen van toen hij in de gevangenis mishandeld werd door de ISA.

Hij mag zich niet met politiek bezig houden, daarom zet hij zich nu in voor een betere, vredelievende uistraling van de Islam. Dat vond hij wel nodig, na de aanslagen in New York, Madrid, Bali en Jakarta. Hij reist door AziŽ en Europa om het vredelievende karakter van de Islam duidelijk te maken.

Anwar Ibrahim.

De huidige Eerste Minister is Dato 'Dr. Mahathir' (die als 'Pak Lah' bekend staat). Hij is in 2018 opnieuw gekozen sinds op 31 van oktober 2003 met pensioen ging. De vorige Eerste Minister Najib Razak werd verdacht van fraude.

Malaya (wat nu West-MaleisiŽ is) werd zelfstandig op  31 augustus 1957.
De Federatie MaleisiŽ (West-MaleisiŽ, Sabah, Sarawak, en Singapore) werd gesticht op 9 juli 1963 (Singapore verliet de federatie op 9 Augustus 1965).
In naam (niet in het echt) geleid door de koning en het Parlement, dat uit twee Kamers bestaat: een niet-gekozen, maar benoemd Hoger Huis en een gekozen Lager Huis.
De Westmaleise staten hebben een erfelijke heerser, behalve in Melakka, Penang, Sabah, en Sarawak, waar de gouverneurs door de Maleise overheid worden benoemd voor 4 jaar.
De bevoegdheden van Staat worden beperkt door de federale grondwet. Zo behouden Sabah en Sarawak bepaalde wettelijke voorrechten (bijv. het recht hun eigen immigratiecontroles te handhaven).

 

 

Ben van Wijnen

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite