MALAYSIA
SITE

Kudat
-- Kudat
-- Kudat Hotels
-- Blauwe Tranen
-- Rungus Longhouse
-- Kampung Gombizau
-- Kampung Sumangkap
-- Kota Marudu
-- Pitas (Coral Bay)
-- Pulau Balambangan
-- Pulau Banggi
-- Tip of Borneo
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

Pulau Banggi

"Het duurde een uur om het eiland Banggi te bereiken. Ik stond op de steiger en keek rond. Hmmm ... dit eiland lijkt niet op een toeristenplaats. Het is gewoon een eiland, met enkele dorpen en gebouwen. De lokale bevolking keek ook naar mij, met de zin "wat doet hij hier?" dat geschreven stond op hun gezichten. Mijn 016 mobiele telefoon kreeg hier geen signaal. De gebakken banaan is echter vrij goedkoop. Slechts RM1 (USD 0,25) voor 12 stuks. De lokale bevolking zei, dat ik een auto kon huren om het eiland te verkennen, en toeristen gingen meestal naar dit eiland om te vissen. Je kunt ook een boot huren om andere nabijgelegen eilanden te verkennen."


Karakit

Pulau Banggi is een eiland in het noorden van Sabah. Het ligt ongeveer 15 km voor de kust van de stad Kudat. Het is het grootste eiland van Sabah. Je vertrekt uit Kudat met de ferry en wanneer je aankomt op Banggi is er een guesthouse "Bonggi Resort" aan het eind van de hoofdweg. Ga rechtsaf vanaf de steiger en je vindt het.
De inheemse bevolking heet Bonggi en er zijn er nog zo'n 6000. De meeste mensen op Banggi zijn vissers. Sommige van hen zijn jagers op wilde zwijnen in de jungle. Ze verzamelen ook vruchten e.d., die ze in de jungle vinden. Door de opkomst van het toerisme op het eiland, hebben sommige inwoners nu toegang tot banen zoals chauffeur. Ze bieden zich bij de ferry van Karakit aan om de toeristen naar afgelegen plaatsen te brengen met hun roestige, oude pick-up trucks. Het belangrijkste voedsel is tapioca, dat eruit ziet als pudding.
Het is een vlak eiland grotendeels bedekt met jungle. Er zijn weinig heuvels, maar het heeft mooie stranden, waaronder eentje in de buurt van de steiger bij de belangrijkste stad Karakit. Aangezien het eiland grotendeels bedekt met bossen, is de toegankelijkheid een groot probleem. In het bijzonder het vervoer over land. Er zijn nauwelijks goede asfaltwegen op dit eiland. De meeste van de wegen zijn modderig tijdens het regenseizoen. Daarom zijn de afgelegen dorpen op het eiland niet gemakkelijk bereikbaar voor toeristen. Veel vervoer vindt dan ook met kleine boten over zee plaats. Andere elementaire benodigdheden, zoals elektriciteit en water, zijn moeilijk te vinden in deze afgelegen dorpen, waardoor het toeristen dit eiland mijden.

Hoewel Pulau Banggi één van de armste plaatsen op Sabah is, zal dit door de komst van het toerisme worden teruggedraaid. De regering erkent dat hier een enorm potentieel aan toeristische is, die miljoenen dollars aan inkomsten zal brengen en dus ook de verhoging van de levensstandaard van de mensen op het eiland tot gevolg zal hebben.
In de tussentijd zijn er zonnepanelen geplaatst bij Karakit en andere afgelegen gebieden van het eiland.


Karakit

Een aantal toeristische attracties op Pulau Banggi zijn onder meer de oerwoud, een kristalheldere zee water, witte zandstranden, evenals een niet-hectische leven weg van de beschaving. Sommige outdoor activiteiten, die je hier zou kunnen doen, is het verkennen van het eiland via land en zee, dieren observeren, vogels bekijken, jungle trekking en een nacht in een boomhut doorbrengen.

Maar ........ je wilt iets spannends. Iets waarover je thuis nog maanden kunt napraten. Hier is het: ZEESLANGEN


Zeeslang

Je kunt het op Pulau Banggi (Banggi Island) nèt buiten de stad Kudat ZEESLANGEN aantreffen. En niet alleen in zee. Als je bij het Bonggi Resort loopt, kom je een bord tegen, waar het onderstaande op te lezen valt:

 
Let op!..Zeeslangen
Wetenschappelijke Naam: Laticauda Colubrina
Groep: Elapidae
Sub-groep: Hydrophiinae

“Deze streek is een woongebied van zeeslangen. Een zeeslang is een gifslang. Het kan wel 2 meter in lengte bereiken. Er zijn meer dan 50 soorten zeeslangen. Zij leven gewoonlijk op het strand en in de zee, en planten zich voort op het land. Een zeeslang is geen bedreiging voor de mens, tenzij je hem uitlokt of slaat. Dus, als je hem ziet, stoor of sla hem niet, want het is een giftige slang.”

 

Uiteraard was dit bord in het Maleis geschreven en begreep ik het pas bij mijn tweede bezoek. Het is voor buitenlanders niet te begrijpen en ze zijn zich niet bewust, dat er gevaar schuilt.
De lokale bevolking vertelde me, dat de zeeslangen de zee na 19:00 aan land kwamen en dat ze terug naar zee gaan omstreeks 04.00 en 05.00 in de morgen. Ze houden ervan om zich te verbergen in of onder een boom. Het gif van de zeeslang is zo krachtig, dat een druppel ervan 7 personen kan doden. Het is 3 keer giftiger dan cobra kan doden. Na een beet kun je binnen 2 uur overlijden! Mocht je erg bang zijn, ga dan vroeg naar bed. Er is overigens weinig vertier 's avonds. Je zit op je veranda en loert, of je een zeeslang kunt ontdekken. De kop is zeer klein, in tegenstelling tot de meeste andere giftige slangen. Het verschil is, dat de zeeslangen hier niet zo bang zijn voor de mens. Je kunt ze op enkele meters benaderen, zonder dat er iets gebeurt.

Nèt toen ik naar binnen wilde, kwam de lokale bevolking. Ze raakten de slang aan en vertelde me, dat dit een vriendelijke slang was. Hij was licht van kleur. De donkere schijnt moeilijker te benaderen te zijn. Ik weet, dat een zeeslang geen agressief dier is, maar om het als een huisdier aan te raken, gaat mij te ver. Dus ik laat ze met rust.


Kop van de Zeeslang

 

 

Google

 

  Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite