Een zoet dessert dat op verschillende manieren wordt klaargemaakt. Vaak wordt er zoete aardappel met bananen in gebruikt.
Hier een variant die heerlijk smaakt met alleen bananen.
Wat je nodig hebt voor 6 personen:
Bereiden:
Snijd de gemberwortel in dunne plakjes en kneus de pandan bladeren, om ervoor te zorgen dat ze hun smaak goed afstaan. Giet de santen
in een pan en doe de gember en pandan erbij. Zet de pan op laag vuur en breng het geheel aan de kook. Voeg het zout toe en los
de gula melaka al roerende op in de warme vloeistof. Laat het een minuut of 10 heel zachtjes trekken. Snijd de geschilde
bananen in schijfjes van ongeveer 1 cm. en laat ze een minuut of twee meekoken. Haal de pan van het vuur en laat alles wat
afkoelen. Serveer de bananen met de saus in schaaltjes. Dit gerecht wordt zowel koud als warm gegeten.
Bananen.
Er zijn vele soorten en rassen. In de praktijk wordt er grofweg onderscheid gemaakt
tussen de fruit- of dessertbanaan en de bakbanaan, die in rauwe vorm oneetbaar is.
De banaan is al sinds mensenheugenis een belangrijke bron van voedsel en is volgens archeologen uit Zuidoost Azië afkomstig. De plant heeft een
schijnstam, die bestaat uit een massa ineenpassende bladeren. De vruchten groeien in kammen (handen) aan uit de stam komende
bloemstengels. Iedere kam heeft 10 tot 20 bananen (vingers). Rijpe bananen zijn kwetsbaar en bederven snel. Bananen worden daarom groen
geplukt en per koelschip getransporteerd. Moderne koeltechnieken in zogenaamde rijphuizen zorgen voor een beheersbare rijping. De vruchten zijn dan ook het hele jaar door verkrijgbaar in ons land. |
xx |

|