1 sereh (alleen het dikke gedeelte en in ringen snijden)
5 sjalotten (fijn snijden)
3 teentjes knoflook (fijn snijden)
3 blaadjes djeruk purut
5 kemiri noten (voor het fijn malen ,even roosteren in een koekenpan)
2 theelepeltjes ketumbar.
0,5 theelepeltje djintan
0,5 theelepeltje gemalen anijs zaad
0,5 liter dikke santen (als je blok santen gebruikt, dan ongeveer 3 cm)
1,5 eetlepel gula melaka (of gula jawa, maar bruine suiker is ook bruikbaar)
zwarte peper (mespuntje)
zout (naar smaak)
Bereiden:
De gember, laos, sjalotten, sereh, knoflook, daun djeruk purut en de kemiri noten fijn malen in een food prossesor (je mag het ook tumbuk in een vijzel, of ulek in een tjobek met ulekan )
Doe de fijn gemaakte bumbu in een pan ,samen met 750 cc water (¾ liter) met de ketumbar en de djintan en het anijs zaad, de santen en het suiker, peper en zout en breng het geheel aan de kook.
Als het kookt,draai het vuur laag en voeg de stukje kip er bij.
Laat het nu, op laag vuur ongeveer 1 uur (of iets langer) sudderen.
Let op, de saus moet zover ingekookt zijn, dat het een dik begint te worden.
Eventueel de saus wat bij zouten (op smaak brengen met wat zout).
Eet u smakelijk.
Chris
Heeft u ook een Maleis recept?
Mail me deze a.u.b.