ZUID-MALEISE GARNALEN

Voor 4 personen
Moet in een wok of een grote koekenpan gemaakt worden.
Zorg dat alle ingrediënten klaar staan voordat u aan de slag gaat, want ze gaan in sneltreinvaart in de pan.
De gele bonensaus is er in gladde uitvoering en met hele bonen. Als er hele sojabonen in uw saus zitten, moet u die klein snijden.
Wat je nodig hebt:
2 theelepels oestersaus
2 theelepels Chinese donkere soyasaus
1 theelepel suiker
4 theelepels Chinese rijstwijn of droge sherry
3 eetlepels maïs of arachide olie
100g sjalotjes in ringen gesneden
3 theelepels klein gesneden verse gember
5 teentjes knoflook klein gesneden
4 tot 8 rawit pepers (lombok rawit is een erg hete Indonesische peper)
1 eetlepel gelebonensaus
2 theelepels kerriepoeder (evt. 10-15 verse kerriebladeren)
500g rauwe ongepelde garnalen (zonder kop), gepeld en zwarte draad verwijderd
(neem voor garnalen met kop 250g extra)
Evt. zout
Bereiden :
Meng in een kommetje de oestersaus met de sojasaus, suiker, rijstwijn en 4 eetlepels water. Zet het apart.
Verhit de olie in een wok of braadpan en roerbak de sjalotjes met de gember, knoflook en pepers voor 1 minuut.
Roer eerst de bonensaus erdoor en dan het kerriepoeder.
Voeg de kerrieblaadjes toe met de garnalen en roer alles een paar keer snel door.
Roer het oestersausmengsel erdoor.
Leg het deksel op de pan, temper het vuur en verwarm alles circa 2 minuten of tot de garnalen net gaar zijn.
Verwijder het deksel, zet het vuur middelhoog, roer alles nog een of twee keer door en proef of er nog zout bij moet.
Heeft u ook een Maleis recept?
Mail me deze a.u.b.