MALAYSIA
SITE

Kudat
-- Kudat
-- Kudat Hotels
-- Blauwe Tranen
-- Rungus Longhouse
-- Kampung Gombizau
-- Kampung Sumangkap
-- Kota Marudu
-- Pitas (Coral Bay)
-- Pulau Balambangan
-- Pulau Banggi
-- Tip of Borneo
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
 Rungus Longhouse

"Het longhouse was erg apart, en heel mooi! Helemaal van bamboe! En het dak van gedroogde palmbladeren. Het is echt heel bijzonder, dat het dak die avond geen regen doorliet.. gelukkig bleef het droog binnen! Er waren allemaal kleine kamertjes met 2 bedden erin (lees matrassen + klamboe)!
's Avonds gegeten (en kokosnoot gedronken) en een culturele show werd opgevoerd. Dat was wel erg voor de toeristen zegmaar, dus niet echt heel erg bijzonder, maar wel leuk om die mensen in hun traditionele kleding te zien! Prachtig... en we mochten meedansen! Haha, ik ging bamboedansen en ik kon het nog wel een beetje. Hahah, het is niet zo heel moeilijk, maar wel lachen!! Toen naar bed en 's ochtends vroeg weer op!"

De Rungus-gemeenschap staat bekend om hun gemeenschappelijke levensstijl. Ze wonen in longhouses met meer dan 10 gezinnen, die onder ťťn dak wonen. Een traditioneel Rungus longhouse wordt gebouwd met volledig traditionele materialen van bamboestengels, rumbiabladeren, hout en geklopte schors. Om overstromingen en wilde dieren zoals slangen te vermijden, wordt het huis door palen van de grond getild. De palen zijn van hard hout, zoals bogil, belian ijzerhout, mangrovebos en manzalangan. Vroeger fokten ze ook varkens onder het langhuis. Het dak bestaat uit droge palmbladeren van sago of nipah en moet om de 3 tot 5 jaar worden vervangen.
Er zijn veel taboes over longhouse. Zo wordt de locatie van een nieuw langhuis gekozen op basis van tekens als droom, dieren, weer en menselijk gedrag. Als een python (,die in het lokale geloof de dood symboliseert) op de bouwplaats verschijnt, zouden ze daar het longhouse niet bouwen. Een schildpad is daarentegen een gunstig teken.

Binnen in het longhouse verdeeld in de lengte. Zo heb je links en rechts een lange galerij. Aan de ene kant (links) zijn de woongedeeltes van de gezinnen en de andere kant (rechts) is de gemeenschappelijke galerij. De "apad" is de gemeenschappelijke galerij en de "ongkob" is het kamergedeelte. De zijde, waar geen gezinnen wonen is gemeenschappelijk. De "apad" is de open ruimte voor werk en vrijetijdsbesteding, zoals het stampen van rijst en feesten. De gemeenschappelijke focus ligt altijd op de grote gemeenschappelijke ruimte. Het verhoogde platform ( tingkang ) van de "apad" is een algemeen werk- en slaapgedeelte voor oudere jongens. De vrouwen van het gezin slapen in de kamer en de mannen slapen in de gang.

xx


Rechts de "apad" en links de "ongkob"

Als een stel gaat trouwen, krijgen ze een woongedeelte in het longhouse. Als er geen plaats meer is in het longhouse, wordt het longhouse uitgebreid om een nieuwe kamer voor het paar te bieden.
Elke familie heeft een eigen gedeelte in het longhouse, vaak bestaande uit meerdere kamers, waaronder een keuken en aparte slaapvertrekken.†De gemeenschappelijke focus ligt altijd op de grote gemeenschappelijke ruimte, waar de verschillende bewoners dagelijks samen eten en socializen. Hier vinden ook culturele optredens met dans en muziekplaats. Je ziet muziekinstrumenten en andere traditionele voorwerpen in de hal staan.
De vrouwen van het longhouse maken handwerk: kralenwerk en weven. Mannen houden zich bezig met vissen en jagen met een speer.†

Wanneer je een overnachting hebt geboekt in een longhouse:

Het longhouse waar je slaapt is niet meer in gebruik door de bewoners zelf. Je hebt je eigen kamer waar een matrasje op de bamboevloer is gelegd en een klamboe overheen is gespannen. Er staat een soort kast, waar je je tas op kunt zetten en verder is er helemaal niets.
Er is trouwens wel elektriciteit in de kamers. In een kamer kunnen maximaal 3 matrasjes neergelegd worden. De douche (alleen koud water) en het toilet worden gedeeld


 

 

Google

Gemakkelijk Bustickets online bestellen:

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite