MALAYSIA
SITE

Sabah
-- Sabah
-- Sabah (2)
-- Sabah Afstanden
-- Sabah Bussen
-- Sabah Alle Eilanden
-- Beaufort
-- Kota Belud
-- Kota Kinabalu
-- Kudat
-- Kunak
-- Lahad Datu
-- North Borneo Railway
-- Sandakan
-- Semporna
-- Sukau
-- Tawau
-- Tenom
-- Vliegen: MASWings
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

SABAH  
-het land onder wind-


Mataking

Sabah biedt zowel de liefhebber van het tropisch regenwoud met bewoners veel, maar ook onze snorkelaars en diepzeeduikers worden op Sabah niet vergeten. Beide komen volledig aan hun trekken. Sabah is de noordelijke punt van Borneo en wordt omgeven door de Zuid-Chinese Zee.

Voor een bezoek aan Sabah zijn sommige vaccinaties verplicht. Het is echter aan te raden een malariakuur te volgen als u langdurig de binnenlanden van Sabah gaat bezoeken. Het is verstandig minstens 6 weken voor vertrek sowieso even contact op te nemen met de GGD of huisarts.

Sabah is beroemd om zijn duiklocaties van wereldklasse, zoals Sipadan, maar ook van zijn wilde dieren en jungle. De hoofdstad van Sabah is Kota Kinabalu, gebouwd op de ruÔnes van†het vroegere stadje Jesselton. Dit stadje werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Kota Kinabalu wordt door de†bevolking soms afgekort tot "KK". Het is een moderne Aziatische stad zonder veel†herinneringen aan vroeger. KK ligt aan de voet van Mount Kinabalu berg (4095,2), die door de bevolking als heilig wordt beschouwd. Alle bergbeklimmer van Mount Kinabalu krijgen een certificaat, waarop precies staat het aantal meters dat ze geklommen hebben: 4095,2 meter.  

Het kraanwater in de steden van Sabah bevat geen ziektekiemen bevat maar, dat het wordt aangeraden om het niet te drinken, vanwege het hoge chloor gehalte. Tandenpoetsen, appels wassen, etc. etc is geen enkel probleem, je wordt er niet ziek van.
Indien u op het platteland of in natuurparken overnacht, is het aan te raden water eerst te koken. Om alle risico uit te sluiten, kunt u het best flessen bronwater kopen.
U dient niet voorzichtig te zijn met ijsblokjes. Alle ijsklontjes komen uit de fabriek en worden van zuiver drinkwater gemaakt. Het zou zonde zijn, als je op Sabah lauwe vruchtensappen, of lauwe drankjes gaat nuttigen en geen ijsklontjes mag gebruiken.


Kota Kinabalu

De traditionele keuken is door de aanwezigheid van meer dan 200 inheemse stammen zeer gevarieerd. Juist deze etnische verscheidenheid maakt het eten en drinken in MaleisiŽ en Sabah in het bijzonder, zeer speciaal. In het algemeen mag men stellen dat de Maleise keuken ons niet helemaal vreemd is, want deze lijkt veel op de Indonesische. Naast de bekende gerechten als nasi goreng, satť en ayam goreng vindt u er een grote variŽteit aan lokale specialiteiten. De vele visgerechten, die op allerlei manieren wordt klaar gemaakt, worden vaak geserveerd op palmbladeren. Ook vinden we er diverse soorten rijst, maar ook de maÔs en cassave die in het noorden veel gegeten wordt. Naast het tropische fruit als ananas, papaja, meloen, mango en lychee, kent Sabah een aantal vruchten dat alleen op Sabah te vinden is. Voorbeelden zijn de Ďbambanganí, een soort mango, de Ďtarapí, fruit met heerlijk vruchtvlees.


Het duiken.

SABAH
heeft een grillige kustlijn van zo'n 1400 kilometer.
De zeeŽn om Sabah bieden volop mogelijkheden om te duiken en te snorkelen.
Sabah biedt wondermooie, opwindende duikplaatsen. De ligging aan de Zuid-Chinese Zee leidt tot een grotere verscheidenheid aan zeedieren en planten, dan andere plaatsen op de wereld. Bovendien is het zicht, in vergelijking met andere locaties in de wereld, in MaleisiŽ veel beter.

Layang Layang, een atol, dat in de oceaan 300 km ten noordwesten van Sabah is gelegen, heeft adembenemende koraaltuinen zeedieren zoals de hamerhaai, die in het bijzonder tussen april en mei dikwijls geobserveerd kan worden. Bovendien is het eiland een toevluchtsoord voor vogels, die hier eveneens bekeken kunnen worden

Sabahs eiland Mabul, maar ook het Tunku Abdul Rahman Park zijn het gehele jaar open, omdat beschut liggen tegen het vasteland van Borneo. De watertemperaturen komen zelfden onder de27įC. Het zicht in het water is ideaal, bijna altijd ongeveer 30 meter.

Het eiland Kapalai, op slechts 15 kilometer van Sipadan, was tweehonderd jaar geleden een prachtig eiland, maar nu is het slechts een zandbank.Erosie heeft het eiland teruggebracht tot de zeespiegel en het dorp ligt nu op de rand van het uitgestrekte Ligitan Reefs. Alle gebouwen zijn op palen rusten op de onderwater rif.
De dichtstbijzijnde luchthaven naar Kapalai is Tawau , is het ongeveer een uur rijden van Semporna steiger door minibusje. Semporna is de speedboot vertrekpunt naar Kapalai of nabijgelegen eilanden, Sipadan Island en Mabul Island. Kapalai is vooral bekend om zijn duiken. Er is slechts een prive-resort op het eiland, de rest is onbewoond.

Labuan, dat 8 km voor het vasteland van Sabah ligt, is de ideale standplaats voor hen, die naar wrakken willen duiken. Vier scheepswrakken, namelijk de Blue Water, Cement, Amerikaanse en Australische wrakken zijn toegankelijk. De verkenning van het binnenste van het schip, moet uit veiligheidsoverwegingen alleen door ervaren duikers ondernomen worden. Naast de wrakken zijn ook nog een aantal verschillende vissen te bewonderen.Sipadan

Pulau Sipadan (aan de ooskant van Sabah) is ťťn van de mooiste plekken in Zuidoost AziŽ om te duiken. Het eiland zelf is maar heel klein, in ruim een half uur kun je het rond lopen. Vanaf de zeebodem, die 600 meter dieper ligt, rijst een pilaar omhoog. Op de top van deze pilaar, die net steekt boven zee uitsteekt, ligt het eiland Sipadan.

 

duiken

De Turtle Island Park, dat 40 km noorden van Sandakan in de Sulu Zee ligt, bestaat uit drie kleine eilanden, waarvan Selingan, het belangrijkste eiland is. Het is een veilige plek voor de bedreigde groene zeeschildpadden en karetschildpadden. Ze komen 's nachts aan land om hun eieren te leggen. Deze worden door "rangers" weer opgegraven om op een beschermde, veilige plaats weer begraven worden. De zon broedt de eieren uit. De baby schildpadden worden weer teruggezet in de zee.

Het eiland Lankayan is meer dan zandstrand en het heeft kristalhelder zeewater. Het is een eiland, waar je zeeschildpadden, barracuda's en haaitjes vindt. Een paradijs voor zowel toeristen als deze wilde dieren. Er zijn 23 houten chalets te huur, die direct aan het strand zijn. Er is ook een plaats, waar men de eieren van zeeschildpadden weerd begraaft, totdat ze uitgebroed zijn door de zon.

neushoornvogel
De neushoornvogel

De Regenwouden.
Sabahs ongerepte regenwouden is het tehuis van vele zeldzame dieren, waaronder de orang oetan, de neusapen, olifanten, de Sumatraanse neushoorns en een rijk vogelleven, waaronder acht soorten neushoornvogels.
Sabah is over het algemeen bergachtig, met in het midden Mount Kinabalu (4093m), de hoogste berg van Zuidoost AziŽ
In de lagere gedeeltes langs de kust kom je ook nog heuvels tegen. Tussen de heuvels vind je in dalen een netwerk van riviertjes. In de meeste gevallen bedekt met tropisch oerwoud. Driekwart van de bevolking leeft in de kuststreken.

Sepilok Orang Oetan reservaat
Nationale ParkenNiet ver, slechts 20 minuten met de auto van  Sandakan in het noorden van Sabah, bevindt zich het uitgestrekte Sepilok bosreservaat, in een 4440 hectare groot gebied van ongerept tropisch regenwoud. Hier groeien een aantal uitzonderlijke en zeldzame planten, maar ook dieren en vogels zijn hier in een ongelooflijke veelvoud aanwezig. De wegen in het reservaat zijn goed van wegwijzers voorzien en leiden de bezoekers naar een speciaal. De attractie hier is de zogenaamde Orang Utan Sanctuary van Sepilok. In de dierentuin geboren Orang Utans of ook die helemaal alleen gevonden zijn in de jungle, worden hier in Sepilok groot gebracht. Ze worden opgevangen en voorbereid op een terugkeer in de jungle, voordat ze echt worden vrijgelaten. 

Kinabalu Park 
Nationale ParkenSabahs belangrijkste berg, de majestueuze Mount Kinabalu, is ongeveer 138 km van de hoofdstad Kota Kinabalu vandaan. Het is de hoogste berg van Zuidoost AziŽ en steekt met zijn 4101 meter boven het gelijknamige Park uit, dat zich uitstrekt over een oppervlakte van767 km2.
Wanneer men de top wil beklimmen, dan moet je door dit fantastische natuurpark.  Daarbij beleef je zo'n veelzijdige wereld van planten een bomen, vogels en andere dieren, landschappen en attracties zoals bijvoorbeeld warme bronnen en veel, veel, veel meer.
De warme bronnen van Poring in het Park zijn zeer geliefd om een uitstapje naar toe te maken. In de bronnen kan men baden. Het water helpt ook tegen huidziektes.

Voor sportieve activiteiten tijdens uw reis door MaleisiŽ moet u op Sabah zijn. Sabah omvat de noordelijke punt van Maleisisch Borneo. De westkust van Sabah heeft prachtige stranden en de oostkust bestaat voornamelijk uit mangrovemoerassen en talrijke koraaleilanden voor de kust. U kunt er bergbeklimmen, afdalen in grotten en duiken in en duiken in ťťn van de mooiste zeeŽn ter wereld.
Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze MaleisiŽ reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

Algemene informatie

Regen valt het gehele jaar. Per jaar valt er zo'n 150 cm tot 450 cm regen. De regentijd is van oktober tot februari en het drogere seizoen is van maart tot september, maar er is geen scherpe scheiding tussen deze periodes. Het is onzinnig om te zeggen, dat het de gehele dag zonnig is met blauwe lucht, maar als het regent gaat de hemel open.

De kleding, die je draagt is informeel: katoen, linnen, T-shirt, korte broek, jeans. Voor 's avonds bij het diner is " smart casual" de norm. Topless zonnebaden is verboden.

Banken open:

maandag t/m vrijdag 10.00 - 15.30
zaterdag   9.30 - 11.30
op zon- en feestdagen gesloten

Sabah wordt " het land onder de wind" genoemd, omdat ten zuiden van de tyfoongordel ligt en buiten de rand  van de Pacific aardbevingen.

 

    

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite