MALAYSIA
SITE

Sarawak
-- Afstandstabel Sarawak
-- Bako NP
-- Bario
-- Batang Ai NP
-- Bintulu
-- Hornbills
-- Iban - the people
-- Jangkar Waterfall
-- Kapit
-- Kuching
-- Longhouses
-- Lundu/Gunung Gading
-- MASwings
-- Miri
-- Mulu NP
-- Neushoornvogels
-- Neusaap
-- Niah, de Grotten
-- Openbaar vervoer
-- Orang Oetans
-- Pinnacles (rotspunten)
-- Sarawak
-- Sarawak/ Annelies
-- Semenggoh
-- Sibu
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
  

SARAWAK

"Sarawak heeft een equatoriaal klimaat met tropische regenwouden en overvloedige dieren- en plantensoorten. Het heeft verschillende prominente grottenstelsels in Gunung Mulu National Park. De Rajang River is de langste rivier in Maleisië. De Bakun Dam, één van de grootste dammen in Zuidoost-Azië, ligt aan één van zijn zijrivieren, de Balui-rivier. Mount Murud is het hoogste punt van Sarawak."


Uitzicht op de rivier en  het Hilton Hotel
Gezicht op het Hilton Hotel

Ondertussen wonen we al weer drie jaar aan de Oostkust van West-Maleisië en hebben we al heel veel van het vaste land van Maleisië gezien. Maar Maleisiësch Borneo stond nog steeds hoog op ons verlanglijstje en afgelopen maand zijn we daar twee weken naar toe geweest. We hebben het netjes verdeeld, 1 week Sarawak en 1 week Sabah.

De hele reis hebben we door Olaf Teunissen laten regelen en het was allemaal perfect voor elkaar. Olaf Teunissen is een Hollander, die in Maleisië woont en een eigen reisbureau heeft.
Vanaf Kuala Lumpur vlogen we met Air Asia naar Kuching. Air Asia is de low budget vliegmaatschappij van Zuidoost Azië en is erg goedkoop.

Kuching betekent kat in het Maleis en je ziet dan ook overal in de stad standbeelden van katten, er is zelfs een kattenmuseum. Op het vliegveld van Kuching werden we opgewacht door Joe. Hij was gids van de locale reisagent, die onze trip in Sarawak verder verzorgde.
Joe bleek naderhand, bij al onze georganiseerde trips, onze gids te zijn. Hij sprak heel goed Engels, was geboren in één van de longhouses, wist heel veel te vertellen en het leek alsof hij iedereen kende. Dus een prima gids.

Hij bracht ons naar het hotel, we logeerden in het Hilton Kuching. Dit is een prachtig hotel met uitzicht op de Sarawak River. Het ontbijtbuffet was perfect, er was voor ieder wat wils.

Die dag zijn we Kuching in gegaan, wij hebben bij het hotel een plattegrond van de stad gevraagd en lopend hebben we de hele stad verkend.
Wij vinden Kuching een heerlijk stad, schoon, overzichtelijk en er is genoeg te zien. We zijn naar verschillende musea geweest, hebben de winkeltjes bekeken, een tochtje over de rivier gemaakt en natuurlijk een beetje in de mooie, niet al te grote shoppingmalls gewinkeld.
Joe had verteld, dat je op het dak van een parkeergarage, vlakbij het hotel, prima seafood kon eten, het heet “Top Spot Food Court”. Er waren een tiental verschillende eettentjes, onze gids had verteld dat we naar “ABC” moesten gaan.
Het was er onvoorstelbaar druk, maar het was inderdaad heerlijk!!
En o, zo goedkoop!!

xx

Kuching, de stad van de katten.

De volgende ochtend zijn we naar het Orang Oetang opvangcentrum in Semenggoh gegaan. Dit centrum is de evenknie van Sepilok in Sabah. Het is echter minder bekend en daarom ook minder druk.
Helaas hadden we pech en hebben we maar 1 Orang Oetang gezien, maar die was wel erg leuk. Verder wel veel makaken en leuke eekhoorntjes gezien. Deze kwamen na afloop van het voeren op het voeder-platvorm het overgebleven fruit opeten.

Onze volgende excursie was een 3 dagen/2 nachten trip naar een longhouse in Batang Ai. Het was een overweldigende belevenis. We logeerden die twee nachten in het Hilton Batang Ai Longhouse Resort. Mooi resort, prachtig midden in de jungle gelegen, maar het stond helaas zeker voor ¾ leeg.

Op de heenreis bezochten we een peperplantage. Daar de peper op dit moment niet veel meer waard is, hebben we maar wat zakjes peper van deze aardige mensen gekocht. Vervolgens stopten we bij een locale markt in Serian, waar onze gids eten kocht voor de lunch voor de volgende dag. Wij waren vooral onder de indruk van de malse karbonades (zie je in Terengganu niet) en de sagowormen, die volgens Joe heerlijk op de BBQ smaken en heel erg gezond zijn!! Wij lieten deze wormen maar voor gezien!! Daarna in het volgende dorpje heerlijk geluncht. Voor de kinderen van het longhouse, waar we de volgende dag naar toe gingen, kochten we nog 40 zakjes chips.

In een Longhouse

De tweede dag van onze trip bezochten we per boot het longhouse. Eerst maakten we kennis met de “burgemeester” van het longhouse, hij bood ons een glaasje rijstwijn aan  en zo zaten we ’s ochtends om 11 uur al aan de drank. Er werd voor ons een traditionele dans opgevoerd en we hebben pijltjes met de blaaspijp in de roos proberen te schieten. Daarna gingen we samen met twee jongens van het longhouse naar ons bootje. Zij namen  bamboe en verse vis van hun viskwekerij mee. We werden getrakteerd op een BBQ-lunch in de bush. De rijst, kip en groente, die we de dag ervoor op de markt hadden gekocht, werd in de bamboe gedaan en tegen het vuur aangelegd, de vis werd op een boomtak gespietst en boven het vuur gehangen. Dit was een lunch om nooit te vergeten!!

De derde dag weer terug naar Kuching met onderweg een lekkere lunch bij de watervallen in Serian.
We zijn met een shuttlebus naar het Cultural Village gegaan, zo’n 30 km buiten Kuching. Het Cultural Village is een soort Open Luchtmuseum, waar mensen wonen en waar jezelf ook kan overnachten. Wij vinden dit één van de betere attracties in Maleisië, het ligt in een prachtige omgeving en het park is heel goed onderhouden. Er wordt om 11.00 uur ’s ochtends een leuke show met muziek en dans opgevoerd.

En toen brak onze laatste dag in Sarawak alweer aan. We werden vroeg opgehaald om naar het Bakopark te gaan.
Dit park is het oudste nationale park van Maleisië. Met een bootje zijn we het park ingevaren, nadat we de gebruikelijk vergunningen gekocht had, zijn we een wandeling door het park gaan maken.
Heen liepen we door de jungle en terug over het zand door de mangroves. Joe vertelde heel veel, o.a. uit welke planten je, als je dorst hebt, vocht kan halen. Welke planten je wel en welke je niet kan eten. 50% is eetbaar en 50% is giftig, toch wel moeilijk als je zou verdwalen!! Ik bleef maar dicht bij Joe in de buurt!!

xx

Annelies volgt de gids.........
Wandeling tussen de mangroves

Plotseling spotten we een troep neusapen hoog in de bomen, onze eerste neusapen in het wild!!! Wat een bijzondere beesten, ze hebben een lange neus (vandaar de naam), dikke buik en hele lange achterpoten. Als ze hoog in de boom zitten, met hun handen op de knieën, lijken het net mensen. Deze apen worden in Maleisië, Orang Belanda, oftewel Hollander genoemd. Niet echt een compliment!!
Verder nog twee andere soorten aapjes gezien, een gifgroene giftige slang, een ander slangetje, een wild zwijn, krabben, verschillende soorten vogels, te veel om op te noemen.

Aan het einde van deze prachtige dag hebben we afscheid van Joe genomen. En ’s avonds zijn we nog één keertje bij ons favoriete ABC eettentje gaan eten.
De volgende ochtend vertrokken we al vroeg met het vliegtuig naar Kota Kinabalu, Sabah!!

ABC Seafood
ABC Seafood in Kuching

 

Google

 

 

  Annelies Wigman

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite