MALAYSIA
SITE

Semporna
-- Semporna
-- Semporna Bajau
-- Semporna Ferry
-- Semporna Hotel
-- Semporna Museum
-- Lepa Regatta
-- Sakaran Marine Park
-- Pulau Bum Bum
-- Pulau Kapalai
-- Pulau Mabul
-- Pulau Mataking
-- Pulau Pom Pom
-- Pulau Sibuan
-- Pulau Sipadan
-- Pulau Tabawan
-- Pulau Timbun Mata
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Tun Sakaran Museum
SEMPORNA

"Semporna werd gesticht door de British North Borneo Chartered Company en had voornamelijk een Chinese bevolking. Voordat het "Semporna" werd genoemd, stond dit gebied bekend als "Tong Talun" in de Bajau-taal, wat "Hujung Hutan" betekent in het Maleis oftewel "aan het einde van het bos". De naam evolueerde geleidelijk naar "Semporna" (bekend als "Vredige Plek") in de loop van de tijd. De stad telt 150.000 inwoners."

De meeste toeristen, die voor een eilandvakantie in Semporna gaan, komen weinig te weten over de stad en de bewoners. Om het fascinerende erfgoed en de geschiedenis van Semporna te ontdekken, kun je naar het ďTun Sakaran MuseumĒ gaan, een klein museum op slechts 1,5 kilometer van het stadscentrum van Semporna. Het museum is elke dag open voor publiek van 8.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag en zondag opent het museum een uur later. De toegang is gratis.
Het museum is genoemd naar de 8e gouverneur van Sabah: Sakaran Dandai. Hij zorgde tijdens zijn regering voor de financiŽn, waarmee de bouw van het museum van start kon gaan. Dat was in 2008. Het gebouw was volledig voltooid op 25 april 2015, hoewel het eerder was opengesteld voor het publiek. Hoewel het is vernoemd naar Sakaran Dandai, laat het museum vooral de geschiedenis en cultuur van de stad zien, vooral van de Bajau- gemeenschap.

Het museum is een gebouw met twee verdiepingen. Het interieur is voorzien van airconditioning. U moet uw schoenen uitdoen, voordat u binnenkomt. Bezoekers mogen in het museum foto's maken.
De begane grond is de Tun Sakaran-galerij, waar bezoekers meer te weten kunnen komen over het leven van Tun Sakaran, de gouverneur van Sabah. Het grootste deel van de collectie bestaat uit souvenirs, die in het verleden door andere vips als aandenken aan Tun Sakaran zijn gegeven. Sommige zijn echt mooie kunstwerken of verzamelobjecten met historische waarde, bijvoorbeeld paleisgereedschap met gouden borduurwerk van het oude Sabah-wapen, verguld lepa-lepa-bootmodel. De tentoonstelling verandert van tijd tot tijd verandert. Het museum heeft ook een cafetaria en een kleine multifunctionele ruimte die door het publiek kan worden gebruikt.
xx

De bovenste verdieping van het Tun Sakaran Museum gaat grotendeels over de Semporna-gemeenschap. Voordat het museum open ging, was er helemaal geen tentoonstelling, die de rijke geschiedenis van Semporna en etnografie van Bajau, de nomadische mensen op zee (zeezigeuners), laat zien.

Aangezien Sabah geen sultan/ koning heeft, is het staatshoofd de regeringsleider. Hij heeft echter geen uitvoerende macht in het politieke systeem. Soms zagen mensen in Kota Kinabalu zijn zwarte auto begeleid worden door een groep politiemotoren in sirene om plaats te maken. Dat was dan Tun Sakaran.
Staatshoofd woont in State Palace op Signal Hill. Voor mensen die nieuwsgierig zijn of er goud of een schat in zit, heeft het paleis elk jaar Hari Raya Open Huis. In deze galerij kun je enkele goodies bekijken die Tun Sakaran in de loop der jaren heeft ontvangen of gebruikt.


Bajau Kinderen

xx

Google
 

Gemakkelijk Bustickets online bestellen:

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite