MALAYSIA
SITE

Semporna
-- Semporna
-- Semporna Bajau
-- Semporna Ferry
-- Semporna Hotel
-- Semporna Museum
-- Lepa Regatta
-- Sakaran Marine Park
-- Pulau Bum Bum
-- Pulau Kapalai
-- Pulau Mabul
-- Pulau Mataking
-- Pulau Pom Pom
-- Pulau Sibuan
-- Pulau Sipadan
-- Pulau Tabawan
-- Pulau Timbun Mata
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

PULAU SIBUAN

Ben van Wijnen

Sibuan is zo klein, dat je er binnen een half uur een rond het eiland kunt lopen. Het eilandje is beroemd om zijn schoonheid, zelfs voordat Sipadan werd ontdekt. Pulau Sibuan heeft de vorm van een traan en ligt op ongeveer 30 minuten van Semporna. Onder de palmbomen is het hier heerlijk vertoeven voor iedereen. Het blijkt volledig te zijn opgebouwd uit de geŽrodeerde overblijfselen van aangrenzend koraalrif. Het heeft een hoogte boven de zeespiegel van slechts 1 tot 2 meter. Op verschillende plaatsen heeft zich kalkstenen strandrots gevormd.
Het vlakke eiland heeft een lange punt van zand, die zich bijna 100 meter in zee uitstrekt en deze is bij eb vrij ondiep. Je kunt naar het einde lopen en dan lijkt het alsof je in de oceaan staat. In het midden van het eiland is een groot gebied met hoge kokospalmen en een klein dorp, waar ongeveer 10 families wonen.

De kokospalmen moeten heel oud zijn, want de meeste zijn meer dan 10 meter hoog. Er zijn hier een paar primitieve huizen gebouwd met bladeren en hout met uitzicht op het strand. Sommige lokale kinderen zouden naar je toe komen om geld te vragen. De dorpelingen daar leven in extreme armoede en leven niet in een paradijs. Ze zijn staatloos en geen staatsburgers van MaleisiŽ.
Het zijn Bajau Laut, zee nomaden, die al meer dan 1000 jaar tussen de eilanden van de Filippijnen, IndonesiŽ en MaleisiŽ varen. Ze brengen het grootste deel van hun leven op een boot door, inclusief bevallingen en ze komen alleen naar de kust om hun doden te begraven.

Het probleem is dat ze geen land bezaten, dus ze dragen tot op de dag van vandaag niet de identiteit van een land. De Bajau Laut wordt van nature geboren met een speciaal vermogen omdat ze een lichaamsdeel hebben dat groter is dan het onze (wil je raden wat het is?). Ze kunnen vrij duiken tot grote diepte (ca. 30 meter) en- hun adem 13 minuten inhouden. Het zijn al eeuwen zeemensen, dus hun milt is geŽvolueerd om 50% groter te zijn, om meer zuurstof te kunnen leveren.
Zonder nationaliteit kunnen hun kinderen niet naar een Maleise school, zoals de gewoonte is in MaleisiŽ). Ze kunnen dus niet lezen en schrijven en zullen altijd een arme eilandbewoner blijven. We zouden willen dat ze toegang hebben tot onderwijs, de enige hoop om hun levensonderhoud te verbeteren.
xx

Nu kun je ze alleen een beetje helpen door kokossap of zeevruchten van ze te kopen. De kinderen lijken het leuk te vinden om rond de te hangen bij toeristen. Alle jonge meisjes dragen een witachtig masker, een groot contrast met hun donkere huid. Eigenlijk is het borak , een zonnebrandpasta gemaakt van rijstpoeder en kurkuma die zonnebrand kan voorkomen. Soms zag je dorpelingen bezig een boomstam te graven om de Boggo- boot te maken , een eenvoudige uitgeholde boot van 2 tot 5 meter lang, voornamelijk gebruikt voor het vissen in ondiepe zee.
Het eiland is een favoriete plek voor lunchpicknicks. Het staat ook bekend als ťťn van de meest pittoreske eilanden in Tun Sakaran Marine Park, vanwege de grotendeels ongerepte omstandigheden. Er zijn in dit marine park acht eilanden. Aan de andere kant van het eiland is een militaire buitenpost die de toeristen beschermt. Het is daar niet toegestaan foto's te maken. En vliegen met een drone is verboden op Sibuan (net zoals op veel eilanden bij Semporna). Houd er rekening mee, dat er behalve een klein en stinkend toilet in het midden op Sibuan geen restaurant en andere voorzieningen zijn in Sibuan. Breng je eten en water mee, als je meerdere uren op dit eiland wilt doorbrengen.

De zee rondom heeft mooie koraalriffen en het heldere water biedt een glimp van kleurrijke tropische vissen die ertussen zwemmen. Het eiland is omgeven door zilverkleurige stranden en het met koraalrif gevulde wateren breken met zonlicht en veranderen fantastische kleuren. Als je naar het eiland gaat, moet je snorkelen, er zijn kleurrijke tropische vissen. Je vindt er o.a. dwergzeepaardjes, hengelaarsvissen, mandarijnvissen, naaktslakken, krokodillenvissen, leeuwenvissen en schorpioenvissen.
Of je nu kiest om hier te komen snorkelen, duiken of picknicken, je zult merken dat Sibuan echt moeilijk te verslaan is wat betreft schoonheid en onderwaterpracht.

Sibuan ligt Ī30 minuten varen van Semporna , Ī25 minuten van Pom Pom , Ī35 minuten van Mataking en Ī1,5 uur van Mabul.

     

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite