MALAYSIA
SITE

Sibu
-- Sibu - de stad
-- Sibu Airport
-- Sibu Hotels
-- Ferry: Kuching - Kapit
-- Kapit
-- Tua Pek Kong Pagode
-- Sarawak
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
 
 

SIBU

"Sibu ligt waar de rivieren Rajang en Igan samenvloeien. Sibu wordt vooral bevolkt door mensen van Chinese afkomst, vooral uit Fuzhou. Er wonen zo'n 180.000 mensen in Sibu. Deze instroom van Foochow Chinese mensen heeft ertoe geleid dat Sibu in de volksmond wordt aangeduid als "New Fuzhou"."


Sibu is de grootste havenstad en het is het commerciŽle centrum in het laagland van de Rajang rivier. Het is de poort naar Centraal Sarawak. Sibu ligt aan de samenvloeiing van de Rajang en Igan rivier, op ongeveer 130 kilometer van de Zuid-Chinese Zee. Sibu is een bloeiende, moderne stad met een bruisend centrum en een bruisende, drukke waterkant.
In Sibu voel je je meer "down to earth" dan ontspannen Kuching. Er hangt nog iets van de pionier sfeer over de stad en de mensen zijn direct, met een duidelijk taalgebruik en ze zijn heel vriendelijk. Natuurlijk is hun lach gedeeltelijk te wijten aan het feit, dat Sibu meer millionares per hoofd van de bevolking heeft, dan enig andere stad op Borneo.

De machtige Rajang River, met een lengte van bijna 1600 km en 1,5 km breed, is de dominant aanwezig bij de stad, en een hotelkamer met uitzicht op de rivier is een zeker aanrader vanwege het levendige verkeer aan de waterkant en op de rivier. Het uitzicht op de rivier is een bron van constante activiteit, met grote zeeschepen, die tactvol manoeuvreren tussen snelle boten en kleine sampans. De zonsondergangen aan de Rajang kunnen echt spectaculair zijn.

Sibu is niet alleen een fascinerende stad met zijn uitstekende weg-, lucht- en binnenvaart verbindingen, maar het is ook de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van het hele Rajang laagland, vanaf de kustplaats Mukah tot in de verste uithoeken van de bovenste stroomgebied van de Rajang, 600 km stroomopwaarts.

xx

De inwoner van Sibu zijn overwegend Ibans, Melanau en Orang Ulu, ook Foochow Chinezen, afkomstig uit de regio Fuzhou in het zuiden van China. Daarom wordt de stad vaak aangeduid als New Fuzhou. Echter de etnische mix in Sibu is net zo gevarieerd als ergens anders in Borneo, met kleinere groepen Chinese met een ander dialect.

Sibu werd gesticht door James Brooke in 1862 toen hij een fort in de stad bouwde om aanvallen van de inheemse Dayak-bevolking af te slaan. Tot aan het begin 19e eeuw was Sibu een slaperig "trading settlement" in het onderste deel van Rajang rivier. De stad is genoemd naar de ramboetan (buah Sibau in Iban-taal), die plaatselijk groeide.
Sibu veranderde in 1901 met de komst van de eerste Foochow kolonisten uit Zuid-China, onder leiding van de dominee Wong Nai Siong. Dominee Wong was een missionaris van de Methodisten en hij zocht een veilige gebied voor zijn volgelingen, want in China vond er een religieuze vervolging plaats. In 1903 begonnen de Chinezen hun eerste huizen te bouwen in Sibu.
De vroege Chinese kolonisten verbouwden rijst, maar al snel bleek dat de bodem niet geschikt was voor rijst en ze richtten hun aandacht op peper, rubber en gambier (een kleverige hars, dat werd gebruikt in plaats van rubber).
De vooruitgang van Sibu nam een vlucht in de vroege jaren 1950, met de komst van de gemechaniseerde houtkap. De stad werd het belangrijkste centrum voor de houtindustrie in Sarawak. Er werden enorme fortuinen verdiend door ondernemende houthakkers. Van de jaren 1960 tot de late jaren 1980 Sibu duurde de houthandel en de verwerkende industrie, zoals houtzagerij, multiplex productie en er werden zelfs de scheepswerven opgericht.
xx


De zwaan het symbool van Sibu

Vanaf het begin 1990 kwam er een geleidelijke daling van de houtindustrie, toen er een meer duurzame houtkap werd geÔntroduceerd en houtquota werd opgelegd. Echter, de stad bleef groeien dankzij zijn strategisch belang als belangrijkste haven en commercieel centrum voor het hele Rajang laagland.

Sibu is de belangrijkste toeristische toegangspoort tot de bovenstroom van de Rajang-rivier. Hier zijn kleine rivierdorpen en vele longhouses van Iban en Orang Ulu. Enkele van de interessante dorpen in het centrum van Sarawak zijn Kanowit, Song en Kapit. De dorpen zijn vanuit Sibu te bereiken met de expresboten van de Sibu Express Wharf Terminal. Een reis naar het Sibu-gebied is niet compleet zonder de gelegenheid te nemen om een ​​longhouse te bezoeken om de vele traditionele gebruiken van de Iban te ervaren. Bij aankomst in Longhouse verwelkomen de Ibans hun gasten meestal met traditionele rijstwijn. Bezoekers kunnen proberen hun handen uit te steken met een blaaspijp, een Pua Kumbu te weven, te smullen van traditionele Iban-gebakjes zoals Chuan en Sarang Semut, genieten van de longhouse-omgeving en het landschap van het uitgestrekte rijstveld en de Rajang-rivier.

Onder de opmerkelijke bezienswaardigheden in Sibu zijn Wisma Sanyan, het hoogste gebouw in Sarawak (126 meter), waar men vanaf springt met een parachute (base jump). De Lanang Bridge is ťťn van de langste rivierbruggen in Sarawak en het grootste stadsplein van MaleisiŽ bij de Wisma Sanyan.
Andere interessante bezienswaardigheden en attracties zijn: de Sungai Merah Heritage Walk, de Tua Pek Kong Temple, de Sibu Gateway, Gu Tian Gardens, Hoover Memorial Garden, Bukit Lima Forest Park, Forestry Recreation Park, Bukit Aup Jubilee Park en het Sibu Heritage Centre.

De Sibu Central Market is de grootste overdekte markt in MaleisiŽ met meer dan 1.200 hawker-kraampjes, waar je lokale producten kunt kopen. 's Avonds kun je de Sibu Night Market bezoeken, die elke avond open is, behalve zware regenval. Je kunt hier kleding, souvenirs en vele andere producten kopen.

Je zult waarschijnlijk niet naar Sibu gaan voor de winkelmogelijkheden; maar als je wat minder wilt shoppen, zijn de volgende winkelcentra zeker een bezoekje waard: Wisma Sanyan, Sarawak House, Medan Mall, Kin Orient Plaza, Farley Departmental Store, Sing Kwong, Delta Mall en het Star Mega Mall.

 

 

    

 

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite