MALAYSIA
SITE

Feestdagen
-- Deepavali
-- Hungry Ghosts
-- Loi Krathong
-- Ponggal
-- Chinees Nieuwjaar 2021
-- Ramadan
-- Songkran
-- Suikerfeest
-- Thaipusam
-- Wesak Day
-- Overige Festiviteiten
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

SONGKRAN
Ben van Wijnen

 

Songkran is van origine een Boeddhistisch Nieuwjaarfeest. Men viert het, door elkaar nat te gooien met water. Het symboliseert de reiniging van de zonden en het wegwassen van alle tegenslagen. Soms gebruikt men hierbij ook wit poeder. In Zuidoost-AziŽ geldt namelijk het motto: hoe witter, hoe mooier. Het Songkranfeest of het Water Festival valt samen met het Thaise Nieuwjaar, wat midden april valt. Officieel wordt het wordt officieel gevierd van 13 t/m 15 april. Het feest duurt in Thailand officieel 3 dagen. Men viert dit feest vooral in Thailand, Laos, Cambodja en in MaleisiŽ.
Tourism Malaysia promoot het Songkran Festival voor het toerisme, maar het is tevens een belangrijk feest voor de Boeddhisten, die in MaleisiŽ wonen en dagelijks naar de tempel gaa.
Men begint de dag met een bezoek aan de Boeddhistische tempel. Men bidt om genoeg regen voor de rijstvelden af te smeken. Ook werden er vroeger wel eens kleine dieren uit hun kooi vrijgelaten. Tevens worden tijdens deze dagen de grootouders, oudere familieleden en leraren geŽerd door de jongere generatie. Met de handpalmen tegen elkaar gieten de jongeren geparfumeerd water over de handen van de ouderen. In ruil hiervoor krijgen ze wensen voor goede gezondheid, een lang leven en welvaart.

Songkran

In iedere Boeddhistische gemeenschap kun je Songkran uitbundig vieren. Tijdens Songkran wordt ook veel muziek gemaakt, gedanst en gedronken. Het is een feest voor alle generaties. Het Thaise woord "Songkran" komt uit het Sanskriet en betekent: "verplaatsen" of "van plaats veranderen".
In dit geval verandert de zon haar positie.
Rodderick, een dertigjarige Amerikaan, die op vakantie was, zei dat de lokale bevolking hem had verteld,dat hij de tempel op 14 april moest bezoeken. Daarna zou hij genieten van de sfeer van het grote festival. Niet wetende wat het was, Rodderick besefte te laat, dat het Songkran Water Festival een jaarlijkse viering was, waar boeddhisten elkaar zegenden met "water" om het traditionele Thaise Nieuwjaar in te luiden.
"Mijn Maleise vriend, Peter, houdt van streken uithalen en door mij niet te waarschuwen voor de hoge vochtigheidsgraad voor die dag, vertelde hij mij om me 's morgens te melden in de tempel. Het enige, wat hij me vertelde, was dat het een grote verrassing oor mij zou zijn. Nou, een verrassing werd het wel".
"Nu begrijp ik dat dit deel uitmaakt van een traditie om de gelovigen van deze tempel te "zegenen" met geluk en voorspoed door elkaar nat te gooien. Ik heb een fantastische tijd gehad, ook al ben ik volkomen doorweekt," zei een toerist.
De wapens, die gebruikt worden voor het watergevecht zijn traditioneel: emmers met water en een beker om het water mee te gooien. tegenwoordig worden er ook andere wapens gebruikt, zoals een waterpistolen en waterkanonnen. Overal langs de weg zie je mensen met emmers, tuinslangen en waterpistolen om voorbijgangers nat te maken. Op de langzaam voorbij rijdende pick-upís zitten mensen die vanuit een grote waterbak kleine bakjes met water vullen om dit vervolgens over een ieder te gooien die ze tegenkomen.
Er heerst een carnavalachtige sfeer. De gelovige ondernemers zetten hun kraampjes langs de straat op. Ze staan nŤt buiten de poorten van de tempel. Ze verkopen van alles: Thais eten, waterpistolen en dvd's, tot ijskoude Thaise bier.

Het verslag is van de Boeddhistisch tempel in de Jalan Pantai, een zijstraat van de Jalan Gasing in Petaling Jaya.

 

 

Songkran

 

Songkran
Met water spetteren in Petaling Jaya

 

 

 

Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2022 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite